Dezvoltare Eduard

Un an şi 10 luni

Dezvoltare-jocuri-un-an-si-10-luni-22-luniAstăzi Eduard împlinește un an și 10 luni. M-am obișnuit să îi spun mai mult așa decât Edy. Își știe numele întreg şi poate spune cum îl cheamă şi nu vreau să îi dau impresia că e copil mic până la majorat. Am hotărât să nu exagerez cu nume de alint pentru că m-aş obișnui prea tare.

În ultima lună a început să vorbească şi mai bine şi mult. Îmi spune cam orice vede şi face, uneori vorbește şi singur. Unele cuvinte nu le spune foarte clar (eu le înțeleg dar alte persoane mă întreabă ce a zis) însă poate spune câteva cuvinte consecutive ca şi cum ar vorbi în propoziție. Azi a văzut niște baloane şi a exclamat: „ce baloane flumoase!”. Dacă încep să spun o poezie sau un cântecel, poate continua un vers sau chiar două.  Dacă vrea să vin undeva mă trage de mână, dacă vrea să mă ridic de pe scaun îmi spune, la fel şi când are nevoie de ajutor sau vrea în brațe. Folosește „nu spun” dacă nu vrea să răspundă la o întrebare când mai e cineva de față :).

A început să se supere mai repede atunci când vrea ceva, dar încercăm pe cât posibil să fim fermi în decizii şi să raționăm atunci când luăm o hotărâre. Mi se pare că atunci când e doar cu mine e mai supărăcios decât când e în public sau mai e cineva în preajmă. Cred că a început să caute variante de a mă modela ca să îi fac pe plac şi de multe ori mă întreb dacă procedez bine atunci când avem astfel de situații. Cred că toate mamele își pun întrebări de genul ăsta.

Ieșirile afara îl fascinează. Se supără tot timpul când îl aduc în casă deși uneori stăm toată ziua afară. Mai trebuie să dormim la amiază, să mâncăm, dar el le-ar face pe toate afară :).

Cu somnul e destul de greu. L-ar evita pe cât posibil în favoarea altor activități. Ca să il adorm trebuie să vrea şi el, că altfel nu am șansă şi de cele mai multe ori vrea când e foarte obosit. Seara rezistă până târziu dacă îl las, însă vreau să adoarmă la ore cât de cât rezonabile. Mi se pare că dacă are activități multe multe peste zi mi-e mai greu să îl adorm decât dacă a fost ziua mai liniștit. Totuși se întâmplă rar să plângă. De obicei e mai agitat, se urcă pe mine, se foieşte, vrea apă, se ridică şi durează până adoarme.

În vreo 3 zile una din bunici a vrut să petreacă mai mult timp cu Edy așa că l-a luat în oraș și l-a plimbat. Nu mi-a simțit lipsa şi a fost totul bine. Înțelege că nu plec nicăieri şi pare că are încredere când îi spun ceva.

Mănâncă binișor de când i-a ieșit şi ultimul canin dar totuși nu ia în greutate. Mi se pare  că are destul de puțin pentru vârsta lui dar mă gândesc că ar scădea greutatea dacă ar fi probleme. Are tot 11.5 kg. El arată bine, nu pare slab şi am vazut copii mai mici ca el şi mai înalți. Cred că și el dacă ar fi mai înalt ar avea mai mult. Noi nu suntem minioni, eu am 1.70 și soțul 1.85 deci mă aștept să se înalțe şi el destul de mult la un moment dat.

E setat mai mult pe fructe și legume dar nu refuză carnea. Mănâncă și ou şi brânză şi o perioadă a refuzat caşcavalul şi smântâna dar văd că de cașcaval a prins iar drag. Smântâna încă o refuză categoric. Nu îi dau mâncare fără grăsimi, ba chiar untul e la ordinea zilei, iaurt cumpăr doar gras şi noi mâncăm același lucru ca el, dar văd că la el se consumă aceste grăsimi și nu se adună la cântar.

Încă îl alăptez deși sarcina nr.2 mi-a scăzut mult lactația. Uneori refuză sânul pentru că știe că așa încerc să îl ademenesc la somn şi evită cât poate, dar uneori cere ca şi cum i s-a făcut deodată dor de mine. De obicei dacă am treabă și nu prea îl bag în seamă se întâmplă asta.

Cu olița încă îl las să copilărească. Nu prea îi place şi nici nu insist. Nu vrea, nu îl pun. Am de gând să îl las exact așa cum preferă el până pe la 2 ani. Dacă văd că se schimbă ceva mai fac și eu un pas, deocamdată stagnăm.

Vrea să mănânce cam tot timpul singur. Ciorba nu îi ajunge în gură decat odată la trei linguri dar îl las să exerseze. Cu furculița e mai antrenat așa că nu rămâne flămând. Nu îmi place că uneori bate cu lingura în mâncare şi sare pe toți pereții, dar stau lângă el şi îi explic că mâncarea trebuie mâncată, nu dată pe pereți. Respir adânc, îi iau lingura și asta e 🙂

E mult mai independent, am uneori impresia că vrea să facă tot ce facem noi să ne arate că și el poate. Îl las într-o mare măsură, iar când mă opun se supără. De exemplu mă vede cu mopul şi vrea şi el să dea, însă nu cu el scurs. Ar vrea să îl scoată direct din apă să dea pe jos şi când i-l scurg iese scandal. Cred că din cauză că nu înțelege de ce i-l iau din mână, deși îi spun. Într-o zi m-am întâlnit afară cu cineva şi stăteam de vorbă. Edy se juca pe acolo şi la un moment dat a venit lângă mine și tot zicea „ca mami” şi zâmbea. Mi-am dat seama greu că de fapt stătea şi el pe marginea bordurii ca mine şi era tare mândru.

Jucăriile preferate de acum sunt 5 rățuște colorate pe care le numără și spune culorile în română și engleză şi cuburi mici de lemn pe care le aliniază, le pune unul peste altul, le bagă şi le scoate din cutie etc. Totuși dacă nu sunt prin zonă mă cheamă, nu se joacă mult singur.

Despre bebe din burtică știe că e un „bebe mic”. Dacă îl întreb când suntem singuri, spune, dar dacă e și cineva de față zice că am mâncare acolo :)). Deja e șmecher şi are răspunsurile la el.

Dacă e să vorbesc despre Edy, vă mai scriu incă de trei ori pe atât, însă nu vreau să devină o postare plictisitoare. Deja am scris mult. Mă puteți întreba dacă vreți să știți ceva despre modul cum reacționează el în unele situații sau ce altceva vreți voi. De cele mai multe ori răspunde foarte corect la întrebări şi face niște legături care pe mine mă uimesc. Chiar am cu cine discuta şi uneori mă distrează la maxim conversațiile cu el.

Pe curând!

Facebook Comments
Eduard are un an şi 11 luni
Frica de alți copii

11 Comments

 • avatar image

  mopana

  iul. 11, 2016

  Reply

  In primul rand, La multi ani! In al doilea rand, cred ca intotdeauna va fi o lupta intre copii si parinti apropo de cine pe cine modeleaza. Voi pe noi sau noi pe voi. Chiar l-am intrebat pe tata de ce mereu parintii incearca sa ne manipuleze. Si mi-a zis ca se cheama educatie, nu manipulare. :) Eu cred ca e un pic din amandoua.

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 11, 2016

   Reply

   :)) m-ai facut sa rad cu educatia, dar sa stii ca si eu sunt de acord cu tatal tau. Cred ca parintii educa si copiii manipuleaza :))

   • avatar image

    mopana

    iul. 11, 2016

    Reply

    No...no... no... si voi ne manipulati cand vreti sa facem ceva. Oricum, ma bucur ca te-am facut sa razi. <3

    • avatar image

     emotiidemamica

     iul. 11, 2016

     Reply

     :)))

 • avatar image

  Maria(araoimi)

  iul. 11, 2016

  Reply

  Să vă bucurați de el ! Cred că e minunat să-l vezi cum crește .

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 11, 2016

   Reply

   E mai mult decat minunat! Multumim!

   • avatar image

    Maria(araoimi)

    iul. 11, 2016

    Reply

    La multi ani ! :)

 • avatar image

  Cristina

  iul. 11, 2016

  Reply

  Buna ! Pe fuga: 1. La multi ani cu sanatate si voiosie! 2. Ai incercat sa-i citesti povesti scurte inainte de culcare? La noi merge f bine acest lucru.avem carti viu colorate cu multe imagini, pagini nu f multe si 2-3-4 randuri pe pagina. Citesc la cerere :))) adica uneori aceeasi poveste de n ori, comentam imagini si ne hlizim, alteori cate carti avem pe noptiere. Uneori si cate 10. Totul dureaza max 30 min pana adoarme. La inceput dadea haotic paginile, acum are rabdare la una cate una. Daca ai nevoie de recomandari din biblioteca noastra, spune-mi.

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 12, 2016

   Reply

   Multumim! Nu vreau sa se inteleaga ca somnul la noi e un dezastru total ci doar că incearca sa il evite pe cat posibil si atunci cand e obosit adoarme mai greu. Ii zic povesti seara si ii plac foarte mult. Nu prea ii citesc pentru că îmi ia cărțile sa le răsfoiască el și nu mai apuc nici sa citesc nici sa il adorm. Nu mi se pare ca are rabdare sa aștepte pana citesc, așa că prefer să ii spun eu, pe întuneric, să se liniștească lângă mine. Uneori funcționează şi ascultă și 3 povești apoi adoarme repede, uneori nici nu mă bagă în seamă.

 • Un an şi 11 luni - Emotii de mamica

  aug. 13, 2016

  Reply

  […] întreb ceva şi nu vrea să îmi zică aud doar „nu vlei să spui”. Luna trecută la un an şi 10 luni spunea doar „nu […]

 • Ioana a ajuns la vârsta de 1 an și 10 luni. Cum este?

  nov. 24, 2018

  Reply

  […] La voi cum e cu copii de 1 an și 10 luni? Iată cum era și Edy la aceeași varstă. […]

Lasă un răspuns