Produse, cumparaturi, review

Cum să fii cea mai bună mamă din lume?

Am amânat mult postarea asta deși „Cartea Mamelor – Cum să fii cea mai bună mamă din lume” de Alison Maloney e citită de mult. Cred că deja s-a pus praful pe ea şi eu nu am mai apucat să vă scriu câteva vorbe.

cum să fii cea mai bună mamă din lume

Când am scris postarea cu cărțile de parenting pe care le cumpărasem, vă spuneam că aceasta îmi dă impresia de o carte scrisă de cineva cu idei mai vechi. Ce spuneți? Mi-am schimbat părerea? Iată cu ce impresii vin astăzi:

Partea pozitivă 

Cartea cuprinde multe rețete și idei de a pregăti gustări rapide. Există și idei de costume pentru diferite ocazii (petrecere, carnaval). Îți arată cum să te relaxezi, modalități de a organiza petreceri cu tematică. Multe idei pot fi binevenite şi prelucrate în funcție de activitățile proprii. Mi se par interesante, mai ales că multe dintre gustări sunt sănătoase şi simplu de făcut.

Partea negativă

Nu mi-am schimbat părerea referitor la senzația pe care o lasă cartea. Poate nu am înțeles eu unele lucruri (or fi fost în spirit de glumă). Uneori m-a lăsat cu gura căscată. De exemplu scrie autoarea: „Ce am învățat eu de la mama mea”. Apoi enumeră lucruri de genul: „Dacă stai aproape de tv o să faci ochi pătrați”, „Pune-ți puloverul pe tine. Nu crezi că eu știu mai bine când ți-e frig?”.

Când am citit m-am blocat şi m-am întrebat: „astea sunt metode pe care le recomandă de pus în practică sau doar vrea să fie amuzantă?”. Unele vorbe le asemăn foarte mult cu ce am auzit când eram mică. Totuşi nu mi se par lucruri pe care i le-aş spune copilului meu. Şi da, încă mi se pare că a scris cineva care a fost părinte acum mult timp. Clar nu e la curent cu parentingul modern.

Mai e „limbajul sms-urilor”. Ce înseamnă „vb”, „:-)” sau altele. Cred că mamele în varstă nu mai citesc cărți de acest gen. Această carte poate fi citită de mamele actuale, care au prins generația mIRC. Deci sigur știu să folosească un smartphone. Parcă autoarea a aflat şi ea de așa ceva și a vrut să ne spună şi nouă.

Unele sfaturi sunt bune, dar sincer mă așteptam să citesc altceva.

Atitudinea autoarei (care reiese) e că suntem toate nişte mame perfecte. Putem face din orice ceva, avem timp şi de noi, ne recreem, dăm petreceri. Din punctul ei de vedere casa oricum nu poate fi curată când ai copil. Ba chiar ne arată cum să fentăm. 

Cartea nu a fost pe gustul meu şi poate cumpărată la reducere merită pentru rețete. Pentru cineva care vrea parenting modern, nu. Soluțiile nu cred că sunt pentru toți copiii aceleaşi. Cred că sfaturile ar trebui scrise la modul general. De exemplu e scris cum să pui copilul la treabă şi enumeră plățile: dat cu mopul 2 lei, spălat vase 2 lei. Asta nu e o metodă bună.

Moduri cum să îl trezești dimineața: „pune-i un prosop umed şi rece peste bluza de pijama”, „amenință-l că îi reduci banii de buzunar pentru fiecare minut dormit în plus” etc. Mie mi se par incredibil de nasoale aceste sfaturi.

Eu vreau ca în familia mea să meargă totul pe înțelegere. Nu vreau să fie tot timpul o păcăleală şi o amenințare. Să facem curat ca să ne menținem sănătoși, nu pentru bani. Să ne trezim pentru că știm că începe o nouă zi minunată. Să înțelegem şi copilul că are momente mai bune şi mai rele.

Ca să nu lungesc vorba, dau un big big NO acestei cărți. Sper ca alte mame să nu fie la fel de ofticate că au citit, așa cum sunt eu :). Vă las cu câteva fragmente.

Pe curând!

Facebook Comments
Îngrijire de la prima atingere
"Nu vlei sandale! Vlei pantofi!"

3 Comments

 • avatar image

  cestmoialinaldt

  sept. 04, 2016

  Reply

  E bine de stiut, poate ma tenta vreodata ilustratia copertei :(

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 04, 2016

   Reply

   Da, m-a tentat si pe mine.. :(

 • avatar image

  Ioana

  sept. 05, 2016

  Reply

  Ce bine ca ne-ai impartasit si noua,era urmatoarea carte pe care vroiam sa o cumpar.

Lasă un răspuns