Jurnal de sarcina

Săptămâna 18 și săptămâna 19 de sarcină

Astăzi scriu şi pentru săptămâna 18 și pentru săptămâna 19 de sarcină. Timpul trece repede şi în ultima perioadă nu am avut când să mă ocup de toate. Împachetăm de zor (ne mutăm curând). Este treabă multă, așa că o perioadă voi rămâne în urmă cu unele activități.

Saptamana 19 sarcina poze burta

Sarcina decurge bine. Burtica a crescut vizibil (eu cred că e chiar mărișoară) iar de sub tricou nu există nicio șansă să nu fie observată. Câteva zile nu am avut poftă de mâncare. Îmi era foame dar când ajungeam în fața farfuriei parcă mi se urca stomacul în gât. Am avut stări vagi de greață, dar m-am axat pe alimente pe care nu le-aş refuza niciodată şi parcă mi-am mai revenit.

Câte kilograme am?

Acum o săptămână aveam 58.8 kg, însă cu lipsa mea de poftă am scazut un pic şi am în jur de 58.3 astăzi. Mi se pare că sunt foarte bine, mă așteptam să iau mai mult până acum, însă totul decurge excelent. Fac multă treabă ziua, ies la plimbare tot timpul, nu prea lenevesc în pat. Așa a fost şi la prima sarcină și am luat doar 14 kilograme în total. Acum sunt mai activă dar nu se știe ce va fi spre final, așa că nu mă pronunț.

Îmi curge nasul mai mult decât de obicei şi știu că asta e un efect al sarcinii. Nu sunt răcită şi nici nu trebuie să îmi suflu nasul de 10 ori pe zi, însă nu e ca de obicei. Sunt foaaarte sensibilă la praf. Strănut încontinuu şi îmi curge nasul tare dacă iau contact cu praful. Și înainte pățeam, dar nu chiar așa de tare.

Obosesc când stau în picioare.

Știu că burta mea încă e mică şi „bebe surioară” are abia vreo 250-300 de grame, însă când merg în parc simt nevoia să stau mai des pe bancă. Parcă şi geanta mi se pare grea. Îl țin pe Edy în brațe, dar nu mult. Încerc să îl ridic mai puțin, dar nu îl refuz dacă are nevoie de mine.

Ce face bebelușul din burtică în săptămâna 19?

Bebelușul a început să audă. Întâi ce se întâmplă în corpul meu, bătăile inimii, mișcările sângelui dar şi zgomote puternice de care se poate speria. Se poate ca deja să îmi audă vocea. Oasele i se întăresc în această perioadă şi mulți medici recomandă să nu evităm lactatele din alimentație pentru că sunt o sursă importantă de calciu.

În săptămâna 19 pe trupul mic al bebelușului din burtică apare un strat protector albicios numit vernix caseosa, acela cu care se şi naște. Știți că nou născuții parcă sunt dați cu cremă şi doctorii îi șterg un pic înainte să îi aducă. Vernixul le protejează pielea în lichidul amniotic împotriva zbârcirii şi descuamării.

Creierul e în plină dezvoltare şi acum se fac legături neuronale. Multe mămici simt primele mișcări ale puiului mic în această perioadă. Eu le-am simțit deja mai demult însă au început să fie mai ușor de deosebit de activitățile intestinelor şi să fie mai dese.

săptămâna 19 sarcina

În curând suntem la jumătatea sarcinii. Voi cum vă simțiți?

Pe curând!

Citește şi despre săptămâna 20 de sarcină

Facebook Comments
Săptămâna 20 de sarcină
Săptămâna 17 de sarcină

1 Comment

  • Săptămâna 17 de sarcină - Emotii de mamica

    sept. 12, 2016

    Reply

    […] Citește și despre săptămânile 18 şi 19 de sarcină […]

Lasă un răspuns