Dezvoltare Eduard

Eduard are un an şi 11 luni

un an si 11 luni

Pe 11 august Edy a împlinit un an si 11 luni de când a văzut lumina naturală pentru prima dată. Mai are doar un pas mic până la vârsta de 2 ani şi deja se văd diferențele în ce privește dezvoltarea.

Este foarte inteligent şi înțelegător pentru vârsta lui, eu așa cred. Dacă îi zic ceva, poate să aprobe, poate să se exprime şi de multe ori alege. Știe şi anticipează ceea ce urmează să îi spunem şi repetă lucruri pe care i le repetăm noi în mod constant. Uneori face asta de distracție.

De exemplu, coboară de pe o scară mică. Celălalt picior rămâne pe scara din urmă iar el zice: „şi celălalt”, așa cum îi spun eu.

I se pare distractiv şi uneori se uită insistent la mine până aude ce vrea. Își spune „dă-te jos” când se urcă pe măsuța din sufragerie. Dacă îl întreb ceva şi nu vrea să îmi zică, aud doar „nu vlei să spui”. Luna trecută, la un an şi 10 luni spunea doar „nu vlei”.

De jucat, nu se joacă mult singur, decât dacă găsește ceva să îl capteze cu adevărat. Uneori își aranjează șinele, pune trenul pe ele, aranjează vagoane și pune lucruri mici în vagoane. Asta îl poate ține ocupat şi 20 de minute uneori, dar nu se întâmplă zilnic. Eu mă joc cu el și îl mai las singur, dar așa se joacă în reprize mai mici.

Vorbește foarte bine, deja face propoziții. Greșește timpul verbelor, vorbește cum a auzit la noi: „vrei să îți dau trenul” (aşa zice el când vrea să i-l dau). Se înțelege ce spune, rar stâlceşte ceva, doar ca „r”-ul e „l” și nu toți își dau seama din prima ce zice.

Încă îl alăptez, deși sarcina nr.2 crește. Am hotărât să merg pe înțărcare naturală sau blândă. Din cauza sarcinii nu se satură foarte bine cu laptele, dar îl întreb dacă vrea mâncare și îmi poate spune singur. Are o căniță cu lapte de capră la dispoziție pe timpul zilei din care mai bea, însă nu uită de sân. 

Face alegeri la mancare. Nu e mofturos, însă alege din ce îi spun că avem. Nu vrea banană, dar îmi cere alune de exemplu.

Adoarme numai la sân, nu am încercat să îl las cu cineva să văd cum reacționează. El e destul de irascibil când e obosit. Mă gândeam ca acesta este momentul în care multe mame încep serviciul.

Eu sunt în concediu medical şi nu merg la serviciu, pentru că voi continua statul acasă cu sarcina nr. 2. Dar mă gândesc cum ar fi fost. Sunt foarte atașată de Edy şi ar fi fost niște emoții foarte mari. Cred că pentru el ar fi fost mai ușor, copiii se obișnuiesc mai repede, dar eu aş fi fost tare stresată.

Edy la un an si 11 luni numără, răspunde la întrebări, cere când vrea ceva. Face turnuri, trenuri din jucării, știe toate cântecele pe care le-a auzit şi replici de la tv, majoritatea în limba engleză. Are o memorie foarte bună şi mă uimeşte cu răspunsurile pe care mi le dă. Face niște asocieri grozave, mă lasă de multe ori cu gura căscată. Îmi poate spune ce i-a plăcut mai mult de undeva unde am fost. Despre lucrurile care îl impresionează vorbește foarte mult.

Îi place mult afară şi când ne întoarcem acasă, nu se lasă dus din prima, chiar şi după 5 ore. Mie mi se pare că doarme puțin pentru vârsta lui, cam 9 ore noaptea şi 2-3 ziua. Poate așa ar trebui să fie, asta nu știu. Parcă ar vrea să fenteze somnul, e ocupat cu altceva, însă la un moment dat nu mai rezistă.

Nu prea e plângăcios. Se mai supără, se mai oftică, dar dacă îl văd că plânge şi nu știu de ce, îl intreb și îmi spune. Asta îl şi liniștește imediat şi putem lua decizii. Acum câteva zile a început să plângă instantaneu pe stradă. Nu știam de ce și l-am întrebat. Mi-a zis că vrea la bancomat, dar acolo nu era niciunul. Confundase strada şi când i-am explicat unde e bancomatul, s-a liniștit.

Uneori se enervează când nu îi iese ceva.

Îi arăt cum se face şi apoi exersează. De exemplu nu reușea să îmbine vagoanele la trenuri, iar acum e foarte mulțumit de el când reușește. Mi se pare ambițios.

Aș putea să vă spun mai multe, să mai scriu 7 postări despre asta 🙂 că am ce. Noi ne mutăm în altă locuință, de aceea scriu mai rar şi fac față cu greu. Încă împachetez şi ziua trece ca gândul. Sper să revin curând la normal, așa cum v-am obișnuit.

Pe curând!

Facebook Comments
Zi cu emoții. Mâine Edy împlinește 2 ani
Un an şi 10 luni

4 Comments

 • avatar image

  mopana

  aug. 13, 2016

  Reply

  Edy s-a facut mare. In curand o sa te ajute la treburi prin casa :) Sa fiti sanatosi in casa noua! <3

  • avatar image

   emotiidemamica

   aug. 18, 2016

   Reply

   Ehee el deja ma ajuta cu multe. Mai si strica, mai face dezordine, dar chiar nu ma pot plange. Se compenseaza cu altele

   • avatar image

    mopana

    aug. 18, 2016

    Reply

    Dragul de el :) xoxo <3

 • avatar image

  racoltapetru6

  aug. 15, 2016

  Reply

  Aștept și eu filmulețe cu Edy, că tare mi-a plăcut când discuți cu el!

Lasă un răspuns