Dezvoltare Eduard

Dreptaci sau stângaci? Poate ambidextru..

Edy are 2 ani și noi nu știm încă dacă e dreptaci sau stângaci. Mănâncă şi desenează cu ambele mâini. Am citit mult despre asta și se pare că nu e o problemă. Majoritatea copiilor se nasc ambidecştri (folosesc ambele mâini în aceeași măsură). Abia între 2 şi 3 ani îți poți da seama dacă preferă să facă activitățile cu o anumită mână. Totuși, unii copii își folosesc ambele mâini chiar şi până la vârsta de 5-6 ani.

La noi în țară, mult timp s-a vehiculat ideea că un copil stângaci e bolnav. Din lipsă de informare părinții își obligau copiii să scrie cu dreapta, însă această „stângăcie” e ceva biologic. Ne naștem dreptaci sau stângaci deoarece acest lucru este influențat de anumiți factori genetici.

În cazul persoanelor dreptace, emisfera dominantă a creierului este cea stângă. Este partea care reacționează sau răspunde instrucțiunilor verbale, care ajută la rezolvarea logică a problemelor, care controlează gândirea analitică şi rațională şi activități precum scrisul şi vorbitul.

Emisfera dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului, asta înseamnă că stângacii se folosesc mai mult de această emisferă folosită în activități în care sunt solicitate mai mult emoțiile, imaginația şi creativitatea.

În cazul în care avem un copil stângaci nu e cazul să intervenim. Creierul lui este programat astfel. În cazul în care în familie există persoane care fac lucrurile cu stânga, probabilitatea de a naște un copil stângaci crește. Nu e mai avantajos să fii dreptaci sau stângaci. Un copil care are tendința de a face lucrurile cu stânga trebuie lăsat să își urmeze calea.

Dreptaci sau stângaci, important este să fie sănătos.

Orice părinte își dorește ce e mai bun pentru propriul copil şi de a-l îndruma în viață fără a schimba cursul lucrurilor normale (şi stângăcia e normală). De fapt asta e menirea unui părinte, să se bucure de dezvoltarea lui şi să îl ajute să crească frumos.

Copilul tău e dreptaci sau stângaci? La ce vârstă ți-ai dat seama?

Facebook Comments
Perioada "vreau să văd"
Eduard la doi ani

4 Comments

 • avatar image

  racoltapetru6

  sept. 24, 2016

  Reply

  Foarte multe personalități ale istoriei au fost stângace, iar în ultima vreme se nasc tot mai mulți copii cu această aptitudine. Văd mai ales în filmele americane, de parcă jumătate dintre eroi (actori?) ar fi stângaci. În unele sporturi, chiar e un avantaj să folosești mâna stângă, pentru că rivalul nu e obișnuit să contracareze din acea direcție.

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 24, 2016

   Reply

   Asa este.. nu stiu daca e un avantaj sau un dezavantaj faptul ca cineva e stangaci insa sigur nu e de rau :)

 • avatar image

  mopana

  sept. 25, 2016

  Reply

  Nu conteaza. Trebuie sa ai grija sa nu-l forteze altii la gradinita sau scoala, in caz ca e stangaci. Am auzit de multi profi tembeli care fortau copiii sa scrie cu dreapta. Cica asa e normal. Niste dobitoci :( Sa ai mare grija la asta! puup :*

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 25, 2016

   Reply

   Eu stiu ca s-au mai dat cu lumea si dascalii astia si privesc lucrurile mult mai deschis. Nu am de gând sa il tin pe Edy intr-un mediu in care are de suferit

Lasă un răspuns