Dezvoltare Eduard

Eduard la doi ani

A trecut şi ziua de ieri. Edy a împlinit doi ani şi fiindcă petrecerea am ținut-o sâmbătă, ne-am găsit alte activități şi am avut o zi pliiiină plinuță. A fost foarte plăcut, însă suntem obosiți. Totuși am rămas datoare cu detaliile despre petrecere, cadouri şi celelalte.

De obicei ne descurcam singurei dar data asta am avut şi ajutor din partea părinților. Ne-am mutat de curând şi curățenia nu se făcea de azi pe mâine, iar la sarmale nu sunt tocmai o specislistă. Pe mine mă şi cocoloşeşte lumea pentru că sunt gravidă, așa că şi dacă nu era nevoie, tot ne ajutau :).

Pentru sâmbătă am comandat aperitive, am avut sarmale cu smântână şi friptură cu murături şi ardei copți, în oțet. Tortul l-am comandat la cofetărie şi inițial am vrut să facem un decor obișnuit însă am schimbat cu o imagine. V-am mai zis de „one”-ul şi „six”-ul, mascotele preferate ale lui Edy. Nu se gaseau la cofetărie însă cunosc pe cineva care imprimă imagini pe foaie comestibilă şi mi-a facut exact ce am vrut. Tortul e cel din imagine. Am avut un artificiu pentru tort şi lumânare cu cifra 2.

Invitați am avut mulți. A fost casa plină. E mai greu să îi ții pe toți într-un loc mai ales când sunt şi copii, însă camera lui Edy e nemobilată, plină ochi de jucării şi a făcut senzație. Lumea s-a împărțit peste tot care şi cum. N-am reușit să stau cu toți de vorbă în mod egal, dar per total eu zic că a fost foarte bine.

Edy a primit muuuulte cadouri. Lego, mingi, o căsuță de plastic, haine, măsuță şi scăunel pe măsura lui, mașinuță cu telecomandă, un avion, o rață, un fel de fotoliu de pluş, un tren, tricouri imprimate cu figurinele preferate şi toată ziua s-a jucat. A avut şi cu cine.

În lumânare a suflat deşi l-au emoționat foarte tare figurinele de pe tort. I-am cântat „la mulți ani” şi el știa că urmează să sufle. A fost în centrul atenției. Tort nu a cerut să mănânce, așa că nu i-am dat. Știu că sunt o mamă denaturată (din punctul unora de vedere) însă așa consider eu că e mai bine pentru el.

Cum e Edy la doi ani?

Eu aş zice înțelegător, inteligent, vesel şi foarte vorbăreț. Are momente când se rușinează, emoționează, supără, însă cred că acestea sunt stări de care nimeni nu poate fugi.

Am trei filmulețe pe care le-am legat într-un film mai mare. Nu pot să vă arăt într-un film așa cum e el însă astea le filmasem când a împlinit el vârsta minunată de doi ani şi am vrut să rămână amintire.

Mă simt mândră de el. Încă nu am considerat că ar fi pregătit pentru grădiniță așa că mai așteptăm. Preferă să se joace cu persoane mai mari ca el şi de multe ori copiii îl agită. Eu ştiu că e doar o perioadă trecătoare.

Ar vrea să stea încontinuu afară, iar programul de somn nu s-a schimbat. Doarme pe timpul zilei aproximativ 2 ore, iar noaptea cam 9 ore. Mănâncă puțin şi des, are 12 kilograme şi nu e mofturos la mâncare. Totuși, dacă i-am dat o mâncare acum și i-a plăcut tare, peste 3 ore s-ar putea să vrea altceva sau să mănânce mult mai puțin. Preferă mâncare proaspătă, nu cea reîncălzită.

Activitățile principale includ lego sau trenuri. Și pe afară plimbă trenurile şi face traseu prin pietriș. În rest fugim prin casă, ne ascundem şi ne căutăm. Se joacă puțin singur. Are nevoie să fie cineva pe lângă el mai puțin când e foarte concentrat la ceva şi nu îl mai interesează ce e în jur.

S-a mai obișnuit cu ideea că va avea o surioară. Vorbește mai detașat despre ea, nu se mai rușinează dacă îl întreb ce am în burtică. I-am explicat de stomac şi uter şi ce au fiecare înăuntru și văd că a ținut minte.

Știe pericolul pe stradă și nu iese dacă îi spun că sunt mașini, știe la ce folosește semaforul, știe cum se numesc dinții, știe care e mâna stângă şi cea dreaptă, poezii, versuri de cântece, rime de tot felul. Nu știu unde încap atâtea informații. Îi explic un lucru şi apoi îl știe şi după o lună. Ştie că fierul ruginește, că luna pe jumătate se cheamă „pătrar”, că tună când se lovesc norii, că atunci când cineva râde mult e fericit şi o grămadă de alte lucruri pe care uneori mă întreb cum le înțelege la vârsta lui.

Știe sute, poate mii de obiecte şi tot timpul mi le arată. Azi îmi arăta o betonieră într-un magazin. Ştie câteva steaguri europene, numele țării noastre, orașului, capitala şi alte câteva orașe unde am fost. Spune cuvinte grele cum ar fi „hipopotam” sau exerciții de dicție „șase sași în șase saci” şi „pui de piropopircăniță”. Știe cuvinte în engleză (să numere, formele, animale) iar numărătoarea trece acum de cifra 10.

Aș putea să mai scriu încă zeci de postări cu ceea ce spune Edy şi ceea ce face, însă încerc să rezum. V-am zis că a primit o căsuță de plastic de ziua lui şi deschidea gemulețul şi îl tot închidea. La un moment dat a închis şi a zis că intră muștele :)). Am râs foarte mult atunci pentru că tocmai ne imita pe noi. Avem o problemă cu muștele şi deşi am pus plase la geamuri, intră pe ușă.

Fructele şi legumele au rămas preferatele lui. A gustat o prăjitură într-o zi şi după câteva gurițe nu a mai fost interesat, așa că eu m-am bucurat. Lui îi place pâinea cu unt și miere sau sirop de agave și mă așteptam să fie foarte încântat de prăjitură, dar cred că e alt ti
p de dulce şi nu a mâncat decât foarte puțin.

Încă îl alăptez deși nu pare să mai fie ceva în sânii mei. La culcare e un fel de suzetă, dar trebuie să mănânce înainte pentru că altfel nu poate adormi. Îi dau şi lapte de vacă sau de capră uneori pentru că îi place foarte mult să bea lapte, dar sânul e strict pentru alinare şi somn.

Edy spune că are 2 ani şi arată uneori cu degetul mare şi cel arătător. E mărișor puștiul meu şi totuși uneori mă strânge așa în brațe și mă pupă, că mă gândesc că nu o să se detașeze niciodată de tot de noi. Aş vrea să îl las să prindă aripi, să nu fiu umbra lui. Sper şi să reușesc.

Pe curând!

Facebook Comments
Dreptaci sau stângaci? Poate ambidextru..
Zi cu emoții. Mâine Edy împlinește 2 ani

7 Comments

 • avatar image

  mopana

  sept. 12, 2016

  Reply

  Wow! E tare dulcic baietelul tau si stie o gramada de chestii. Dar cel mai mult imi place ca esti tare mandra de el :) Va pup si ma bucur ca v-ati distrat atat de bine. :*

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 12, 2016

   Reply

   Nu vreau sa il arat prea mult, de asta in film e mai mult perna decat el :) multumim!

 • avatar image

  Adina

  sept. 13, 2016

  Reply

  La multi ani, Edy!! Ne-ar fi placut sa fim prezenti. Poate la anul sau la vara ;) Pupici tuturor :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 13, 2016

   Reply

   Multumim! Va asteptam oricand vreti!!

 • avatar image

  racoltapetru6

  sept. 15, 2016

  Reply

  La mulți ani lui Edy, din toată inima, și scuze pentru că nu am fost punctual, Mami!

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 15, 2016

   Reply

   Oricand urarile sunt binevenite! Multumim!

 • Ioana a împlinit doi ani - Emoţii de mămică

  ian. 26, 2019

  Reply

  […] joacă mai mult singură decât știam că se juca Edy când avea aceeași vârstă. Își pune bebelușii la somn, îi hrănește cu biberon, le dă suzetă, îi înfașă în […]

Lasă un răspuns