Mancare, sanatate, retete

Putem feri copiii de chimicalele din alimentație?

chimicalele din alimentatie

Am o mulțumire sufletească atunci când mă bag în pat şi știu că am făcut tot ce îmi propusesem pe ziua respectivă. Poate că am stat pană aproape de ora 23.00 în bucătărie să termin de făcut mâncarea. Poate dădeam cu mopul la ora 12 noaptea. Bucuria e însă mare când văd că pot, că trăim într-un mediu curat și suntem sănătoși.

Mi-aș dori să pot feri copiii și de chimicalele din alimentație. Mă simt mulțumită când folosesc ouă, pui, morcov, ceapă sau altceva de la țară sau când găsesc în piață ceva autentic. Parcă simt că am făcut ceva bun pentru ei.  

Nu se întâmplă asta de fiecare dată. Sunt un client fidel al supermarket-urilor, dar când perioada permite, caut ce e mai natural. Am învățat să iau produse de la acei oameni care vând câteva prune sau piersici dintr-o găletuşă. De la cei care nu au în spate câțiva saci plini care stau la rând. Nici nu mă uit după cel mai mare, mai rotund sau mai arătos cartof sau măr.

Cu cât a crescut Edy mai mare cu atât am căutat să îi dau o hrană mai sănătoasă şi parcă am revenit la origini. Eu într-o perioadă nu mai puteam bea lapte de vacă de la țară deși bunicii mei cresc vaci. Eram prea obișnuită cu cel degresat de la market. Carnea de pui crescut în curte mi se părea ațoasă, acum ce n-aş da să am congelatorul plin de puișori cu pielea galbenă. Fructele se stricau prea repede și uite așa supermarketul a devenit de bază.

De câțiva ani am început să merg mai mult prin piață, să caut oameni care chiar muncesc pentru ceea ce vând. Vara trecută şi aceasta am mers pentru fructe cam la fiecare 2-3 zile, să nu apuce să se strice şi să mâncăm proaspete. Dar trece şi toamna şi apoi ce facem?

Mie mi-e gândul la gutui. Parcă le simt mirosul când mă gândesc la ele. Mi-e poftă. Zilele trecute am făcut mofturi când am văzut în market struguri greceşti. Pai cum să cumpăr când piața e plină de struguri de-ai noștri?

Cred că toți părinții se gândesc în primul rând la copil, însă fiecare dintre noi are anumite obiceiuri. Nu știm care sunt mai bune. Eu de exemplu iau peștele congelat, alții cumpără doar proaspăt. Mă refer la acela gata tăiat din galantar, nu la crapul viu de la pescărie.

Nu cred că ne putem feri de tot de chimicale doar dacă avem o grădină mare cu de toate şi ne facem provizii enorme şi pentru iarnă. Lui Edy îi plac foarte mult bananele şi oricum ar fi nu l-aş putea ține departe de ele.

Suntem părinți şi vrem să avem copii cu obiceiuri sănătoase, să le oferim o alimentație hrănitoare şi echilibrată. Cred că lucrurile astea se învață din familie, din ceea ce văd ei la noi. Copiii au nevoie să învețe să selecteze mâncarea chiar dacă aceasta nu poate fi 100% lipsită de chimicale.

Sucurile mi se par foarte nocive pentru adulți așa că pentru copii mi se par şi mai şi. Noi cumpărăm ocazional suc de mere 100% natural însă nici din asta nu facem un obicei. Cred că a fi obișnuiți cu apa plată e cea mai sănătoasă variantă.

A-i învăța pe copii să consume fructe şi legume e mult mai bine decât a le oferi dulciuri procesate. Eu nu îi ofer lui Edy pufuleți, dulciuri sau gustări nesănătoase ci prefer bananele sau fructele de sezon. Mi se pare că așa îi formez niște obiceiuri bune. Îi plac mult orice fel de crudități.

Tu ce fel de fructe și legume cumperi? Ce metode ai pentru a te feri şi a feri (cât se poate) copilul de chimicalele din alimentație? Crezi că îl poți feri 100% de E-uri şi chimicale?

Pe curând!

Facebook Comments
Rețeta de clătite fără zahăr pentru copii de peste un an
Despre gustările sănătoase GreenSense

6 Comments

 • avatar image

  mopana

  sept. 24, 2016

  Reply

  Sper sa reusesti in ceea ce-ti doresti. E greu, avand in vedere ca se folosesc chimicale aproape la orice.

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 25, 2016

   Reply

   Facem totul in limita normalului si a posibilităților, bineînțeles. Sper ca macar atat cat facem sa aiba rezultate bune

 • avatar image

  cestmoialinaldt

  sept. 25, 2016

  Reply

  Cum sa nu fii o mamica mandra cand vezi ca micutul cere sa manance un mar si nu pufuleti sau mai stiu eu ce alte nazdravanii dintr astea :) Si noi ne intelegem bine cu precupetele din piata, in plus, bunica ne da mereu din gradina ei, crescuta cu atat de multa pasiune, legume proaspete. Asa ca subscriu! I say yes to bio, green for our kids!

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 25, 2016

   Reply

   ma bucur ca impartasim aceleasi ganduri

 • avatar image

  Maria

  sept. 26, 2016

  Reply

  In ziua de azi nimic nu mai este sanatos. Sanatos este sa-ti cresti singur legumele si fructele ceea ce este imposibil.

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 27, 2016

   Reply

   Asa este.. dar putem sa mai evitam strugurii din Grecia in favoarea celor din piata, romanesti.. sau sa mai cautam o băbuță cu bunătăți din grădină

Lasă un răspuns