Jurnal de sarcina

Săptămâna 21 de sarcină

Zilele trecute (săptămâna 21 de sarcină) am făcut morfologia fetală. Este vorba despre acea ecografie 3d/4d cu multe măsurători, pe care medicii o recomandă măcar odată în timpul sarcinii. A ieșit totul bine. Bebe surioară are cam 380 grame, e mai mult decât vioaie (doctorul m-a întrebat dacă e așa tot timpul) şi sarcina decurge bine. Nu am reușit să o vedem la față, a ținut mâna, s-a mișcat mult așa că nu știm cum va arăta puiul mic :).

După calcule ar trebui să fiu în săptămâna 22, însă după cum știți sunt în urmă cu una. Așa a fost şi la prima sarcină, la mine s-a prins mai târziu. S-a confirmat, este o fetiță, așa că nu mai există niciun dubiu.

Eu sunt foarte activă, cred că de asta şi bebelușul meu e așa. Nu am timp de stat, toată ziua fac câte ceva, dar asta mă face să mă simt bine. Ne-am mutat, am făcut curățenie și acum mă bucur de noua noastră casă. Încă nu mă înțeleg cu căldura de la amiază, dar evit ieșirile afară în acea perioadă.

Mișcările fetale se simt din ce în ce mai mult şi mai tare. Dimineață, prânz, seara, noaptea, fetița noastră se distrează acolo în lichid. Am început să le simt şi dacă țin mâna și se vede dacă ridic tricoul.

Cum se dezvoltă bebelușii în săptămâna 21?

În săptămâna 21 de sarcină, măduva osoasă formează celule sangvine. Până acum erau sintetizate doar de către ficat şi splină. Copilaşul crește repede şi asta se poate observa şi la cântar. Luăm mai mult şi mai repede în greutate, dar e bine să păstrăm o normalitate. Prea multe kilograme nu ne ajută deloc, așa că e bine să avem grijă la alimentație.

Deja am intrat în a doua parte a sarcinii, așa că e nevoie să ne gândim la bagajul de maternitate, la ce mai e de cumpărat, să pregătim „terenul”. Pentru părinții aflați la primul copil ştiu că e o emoție foarte mare, ar cumpăra tot ce găsesc ca să fie siguri că nu va duce lipsă copilul, însă eu cred că trebuie să gândim practic: „noi spălăm rufe odată la două zile, asta înseamnă că 4-5 copleuri sunt de ajuns în primele luni”, „va fi vara, asta înseamnă că am nevoie de numai una-două căciulițe” şi tot așa. 

Cred că burta a mai crescut în comparație cu săptămâna 20 de sarcină. Din față arată un pic țuguiată, dar nu pare diferită de cum arăta la prima sarcină, așa că nu cred că forma burții are legătură cu sexul bebelușului.

Nu mi se pare că am început să mă pigmentez. La prima sarcină linea negra a apărut devreme şi până la final eram neagră şi pe sâni şi pe burtă foarte tare. Abia după un an de la naștere am observat că abia se mai cunoaște. Eu am pigment mai închis, pielea mea se colorează imediat dacă stau la soare, așa că e posibil să se repete asta.

Vă urez sarcină ușoară mămici graviduțe şi vă aștept curând cu vești din săptămâna 22 de sarcină.

Pe curând!

Facebook Comments
Săptămâna 22 de sarcină
Săptămâna 20 de sarcină

7 Comments

 • avatar image

  Adina

  sept. 07, 2016

  Reply

  Ce burtica frumoasa!! <3

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 07, 2016

   Reply

   ❤❤❤multumesc!! :*

 • avatar image

  cestmoialinaldt

  sept. 07, 2016

  Reply

  Ma bucur ca totul este in regula pana acum. Sanatate si sarcina usoara in continuare! :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   sept. 07, 2016

   Reply

   Multumesc :*

 • avatar image

  mopana

  sept. 08, 2016

  Reply

  Ma bucur tare ca esti bine si ca fetita se joaca sanatoasa in burtica :) Multa sanatate in continuare si sarcina usoara! Va pup :*

 • avatar image

  mamicadeleut

  sept. 08, 2016

  Reply

  Sarcina usoara! De abia astept sa citesc despre nazdravaniile in doi! O sa fie tare interesant sa vedem cum reactioneaza Edy!

 • Săptămâna 20 de sarcină - Emotii de mamica

  sept. 12, 2016

  Reply

  […] Citește şi despre săptămâna 21 de sarcină […]

Lasă un răspuns