Nou nascut si bebelus / Parenting

Ce am învățat de când sunt mamă? Partea a 2 a

În partea 1 a postării am încercat să scriu pe scurt cât mai multe lucruri din câte am învățat în ultimii doi ani. Voi continua astăzi seria informațiilor, pentru că multe mămici mi-au cerut, dar trebuie să știți că sunt lucruri pe care le consider eu valide şi pe care le-am pus în practică din mulțimea de informații care mi-a trecut prin mână. Nu e un îndrumar al tuturor copiilor şi nu cer nimănui să fie de acord cu tot ce scriu eu.

1. Copilul nu se joacă singur în primii doi ani. Poate îl captează o jucărie nouă sau ceva de moment, însă mai mult de 15 minute nu stă singur. De asta trage de noi când ne vede că avem treabă, vrea băgat în seamă. Părinții se plâng că cel mic nu e interesat de jucării, deşi are multe, însă acest lucru e normal. E nevoie să te joci cu copilul și cu ocazia asta poți profita să îl înveți lucruri noi. După vârsta de 2 ani se va mai detașa puțin şi vei avea mai mult timp pentru treburile tale.

2. Mintea trebuie antrenată. Mi s-a zis de curând să nu îi mai umplu lui Edy mintea cu așa multe. Dar copiii nu sunt ca niște calculatoare a căror memorie se termină după câteva informații. Mintea are nevoie de antrenament intens . Specialiştii spun că un copil, începând cu vârsta de un an, are capacități mai bune de memorare decât un copil de 6-7 ani. Cei care învață multe lucruri la vârste fragede vor putea învăța mai bine când cresc. Caută lucruri care îl interesează pe el, încearcă să îl înveți doar ce îi place şi vei vedea rezultatele.

3. Bebelușii nu au pofte. Ei sunt curioși de orice. Așa cum bagă în gură mâncarea, așa bagă şi punga de șervețele, degetul de la picior sau marginea patului. Atâta timp cât nu știe ce gust are o prăjitură, frișca sau ciocolata nu va pofti. Dacă alegi să îi dai, se schimbă datele problemei.

4. Apa sau mâncarea pot fi la temperatura camerei. Copiii nu răcesc dacă beau apă stată în bucătărie cum nici noi nu răcim. Am văzut mame care încălzeau apa, suc, mâncare, orice. Eu scot uneori iaurt din frigider şi îl dau așa fără să aștept, pentru că așa îl mănânc şi eu. Nu cred că sunt mai sensibili copiii şi nu are rost să exagerăm. 

5. Şi medicii greșesc. Am pățit să plec de la medic cu recomandare de tratament pentru copil de 2 ani (doză foarte mare, medicament puternic), în condițiile în care copilul meu avea 8 luni. Am mai pățit să mi se spună lucruri şi alți medici recomandau contrariul. De asta există atâtea polemici despre alăptare, diversificare, tratamente de tot felul, pentru că sunt medici care greșesc, unii care nu își actualizează informațiile şi tot așa. Nu, nu trebuie tratat copilul de pe internet, însă e bine să citești în alte 10 locuri păreri şi recomandări medicale. Dacă simți că ceva nu e în regulă cu un medic, mai cere o părere sau două. Poate uneori ajută. Şi nu uita! Citește prospectele tuturor medicamentelor pe care le administrezi copilului!

6. Alăptarea este un lucru minunat. Te ajută când copilul are colici, când e obosit, când nu știi ce are, când vrei să îl hrănești sau adormi, când îi ies dinții, când îi e frică, când se rușinează, oricând. Nu există lapte prea slab sau care să nu ofere ce are copilul nevoie, însă pentru a alăpta, mămicile au nevoie de multă încredere în ele, informare cât mai multă, voință şi hrană.

7. Babywearing-ul a fost pentru noi ceva nemaipomenit. Inițial am avut un marsupiu neergonomic. Nu înțelegeam de ce ar trebui să dau atâția bani pe unul ergonomic (mi se păreau foarte scumpe). Am făcut un experiment şi mi-am dat seama că am nevoie să îmi port copilul în ceva care să fie confortabil și așa am ajuns la babywearing ergonomic. Cred că un lucru mai bun nu mi se putea întâmpla. Vă recomand să vă informați în legătură cu avantajele purtatului bebelușului. Face minuni!

8. Bebelușii cad. Oricât de atenți am fi, nu putem evita. Ziua, noaptea, din pat, din brațe, din carucior.. până la urmă tot se întâmplă. Ne învinovățim mult şi ne promitem să fim mai atenți, însă se întâmplă iar. Nu putem decât să ne asigurăm că e bine copilul şi să mergem înainte.

9. Nu e nevoie sa facem tragedie din orice. Dacă cel mic se lovește, nu e cazul să plângem lângă el. Dacă ia ceva în mână, nu e nevoie să sărim pe el ca să-i luăm obiectul. Dacă se îneacă puțin şi se descurcă singur, nu e cazul să îi dăm palme în spate sau să îl întoarcem invuers. Putem să ne păstrăm calmul, să cântărim problema şi să nu amplificăm situația. Va fi și el mai relaxat şi mai stăpân pe situație data viitoare.

10. Copiii nu trebuie cicăliți. Dacă pleacă un pic mai încolo de banca unde stă părintele, acesta îl strigă să vină înapoi. Tot timpul m-am întrebat de ce nu merge părintele unde pleacă copilul şi trebuie să îl strige la orice pas. Ei au nevoie să se joace fără să fie întrerupți, ca să se poată concentra la ceea ce fac.

11. Copiii au nevoie de reguli. În casă nu intrăm încălțați, mâncăm doar în bucătărie, în mașină stăm în scaunul special, nu urcăm pe masă, când e frig purtăm căciulă etc. Dacă mergem în vizită, regulile sunt valabile, altfel riscăm să avem copii cuminți doar în anumite cazuri. Dacă nu există reguli, copilul va fi derutat.

12. Să îi lăsăm să aleagă. Bineînțeles, nu între a sta la tabletă şi a mânca ci între hainele pe care le poartă, dacă vrea sau nu să se joace, ce mănâncă dintre lucrurile care i se oferă etc. E important să aibă un punct de vedere şi să i se respecte.

Vă mai aștept pe blog și cu alte lucruri pe care le-am învățat de când sunt mămică!

Pe curând!

Facebook Comments
Ce am învățat de când sunt mamă? Partea a 3 a
Ce am învățat de când sunt mamă? Partea 1

5 Comments

 • Ce am învățat de când sunt mamă? Partea 1 - Emotii de mamica

  oct. 17, 2016

  Reply

  […] ← Să luăm copiii în serios! Ce am învățat de când sunt mamă? Partea a 2 a → […]

 • avatar image

  Poteci de dor

  oct. 17, 2016

  Reply

  Deşi nu am copii, citesc cu plăcere postările tale. Sună altfel decât cele scrise de "specialiştii" care cred că lumea se învârte numai în jurul lor. Te felicit pentru modul în care ştii să exprimi puncte de vedere! ;)

  • avatar image

   emotiidemamica

   oct. 17, 2016

   Reply

   Mulțumesc

 • avatar image

  racoltapetru6

  oct. 18, 2016

  Reply

  Așa cum spui, regulile sunt importante pentru copilași, ca și pentru oamenii mari. De aceea e bine să învățăm a le respecta de mici. Bune învățăminte, și de această dată!

  • avatar image

   emotiidemamica

   oct. 21, 2016

   Reply

   Regulile sunt grozave pentru oamenii mari. Poate asa am fi mai politicosi, am arunca doar la gunoi mizeria, am traversa sau conduce regulamentar. Ar fi o lume mai buna daca am respecta macar 80 % din reguli

Lasă un răspuns