Diverse / Povestiri din viata

De ce Edy nu mănâncă pufuleți?

De când eram însărcinată cu Edy am citit că pufuleții sunt nocivi. Îmi planificasem de pe-atunci să caut alte variante de gustări, iar azi am primit confirmareaam făcut bine că nu l-am obișnuit cu așa ceva. Să vă povestesc.

Azi m-am trezit de la ora 6 ca să fiu la 7 la medic. Știți şi voi că dacă nu te duci printre primii la ușă să îți rezolvi problema, stai acolo mult şi bine, însă chiar şi așa am stat aproape 2 ore. Era sală de așteptare în dreptul ușii la care stăteam eu, așa că era lume acolo câtă în lună şi în stele, inclusiv copii mici.

Un băiețel de aproximativ un an se plimba de zor stânga-dreapta. Abia învățase să meargă, se vedea că încă nu era stăpân pe el, iar părinții îl țineau de mână și îl ajutau să ajungă de colo colo fără evenimente. 

Îmi era drag să îl văd şi rămăsesem zâmbind, cu ochii spre el şi cu gândurile la cum a fost Edy mic și cum o să fie şi cu domnișoara activă din burtică, dar mi-a pierit zâmbetul când tatăl i-a dat un pufulete, apoi încă unul şi încă unul şi copilul îi tot îndesa în gură. Nu stătea jos, era în picioare, însă deodată a început să pară că ceva nu e în regulă.

Mi-a atras atenția faptul că tatăl a luat mai din scurt în brațe copilul care vroia să scoată ceva din gură, dar nu reușea. Se vedea pufuletele infipt, cred că lipit pe acolo şi nu mai putea să îl scuipe. La un moment dat a început să vomite pe lângă.. iar pufuletele întreg nici nu se clintea. A sărit mama şi i-a băgat degetele în gură şi a scos chestia lipicioasă care se formase acolo.

M-a şocat un pic momentul. Mama a început să îi spună tatălui că cel mic a mâncat şi dulce de dimineață și e normal să îi vină rău, însă eu sunt convinsă că pufuleții au fost singurii vinovați. În afară de faptul că aceştia conțin multă sare şi porumb modificat geneticpot să ducă la asfixiere. De ce? Pentru că în contact cu saliva se înmoaie şi se fac ca un dop pe care copilul nu știe să îl manevreze. Se oprește în gât și de aici până la înec e doar un pas.

Eu nu i-am dat pufuleți lui Edy în primul rând pentru că au multă sare. Asta cu asfixierea am crezut că e foarte rară, însă acum când s-a întâmplat în fața mea am mulțumit Celui de Sus că am luat decizia asta. Sunt o grămadă de gustări sănătoase cu care putem înlocui pufuleții. 

Mulți părinți cred că sunt o gustare ideală. De fapt nu prea conțin nutrienți, ocupă doar stomacul şi sabotează foamea. Pe lângă asta mai şi îngrașă. Uneori ne grăbim, trebuie să fim într-un loc la o anumită oră, nu avem timp de nu știu ce mic dejun, însă sunt sigură că se putea găsi alternativă mai bună.

Tu îi dai copilului tău pufuleți? De ce da? De ce nu?

Pe curând!

Foto pambac.ro

Facebook Comments
Cum mecanizăm nevoile bebelușului?
Despre părinți plecați în străinătate

3 Comments

 • avatar image

  Adina

  oct. 25, 2016

  Reply

  Ce chestie, nu m-as fi gandit. Mai ales ca fiind asa mic, mai mult tocaie decat sa mestece..

 • avatar image

  racoltapetru6

  oct. 26, 2016

  Reply

  Bănuiam și eu că nu-i în regulă să dăm pufuleți copiilor. Acum m-ai convins. Nici măcar nouă nu ne priesc astfel de gustări.

 • 10 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să mănânce mai multe fructe

  aug. 16, 2018

  Reply

  […] o modă la noi în țară să plimbăm copilul în carucior sau tricicletă cu o pungă de pufuleți în față. Apoi ne plângem că nu reușim să îl convingem să mănânce fructe. Eu cred că […]

Lasă un răspuns