Diverse / Povestiri din viata

Despre părinți plecați în străinătate

plecați în străinătate

Am observat că sunt extrem de multe mămici care își cresc singure copilul sau copiii, din cauză că soții sunt plecați în străinătate. Eu nu știu cum e să fii în situația asta, dar sincer, m-a durut sufletul gândindu-mă la fiecare în parte. De ar fi viața mai bună…

Cred că toți cei plecați în străinătate au motive bine întemeiate pentru asta. Nu merge nimeni acolo de prea bine sau să își lase familia. Dar oare o viață mai bună pentru cei de acasă șterge cu buretele lipsa unui părinte?

Oare cum e situația unei familii cu părinți plecați în străinătate?

M-am gândit prima dată la copil. Doamne, câți copii au rămas cu bunicii, vecina sau doar cu unul dintre părinți. Nimic pe lume nu poate aduce înapoi timpul pierdut. Nimic nu poate înlocui o îmbrățișare, pupicul de noapte bună sau povestea de seară. Poate că acea jucărie primită de la părintele de departe aduce bucurii, dar peste ani va simți că ar fi avut nevoie de mai mult. Cred că, psihologic, ceva se prăbușește.

Apoi m-am gândit la mămicile care rămân acasă cu copiii. Poate primesc ajutor de la cineva sau poate nu, însă e greu oricum. Nimic nu compensează lipsa soțului. Mă uit la noi cum ne adunăm la masă sau cum ne jucăm cu toții pe jos în dormitor. Cum mergem toți la plimbare, la piață sau pur şi simplu ne chicotim sub pilotă dimineața. Toți. Nu pot să știu cum este fără asta. N-aş vrea să știu. Nici nu mi-aș putea închipui…

M-am gândit cât suferă și cel care a plecat… Poate seară de seară adoarme cu ochii în lacrimi privind la o poză. Poate nu mănâncă cât ar trebui doar ca să trimită bani acasă. Poate umblă pe străzi necunoscute doar-doar va găsi ceva mai bun. Poate nici de Crăciun nu își poate îmbrățișa copiii, pentru că zilele libere pot însemna să piardă locul de muncă.

Lipsurile duc la plecări sau plecările duc la lipsuri?

Nimănui nu-i este ușor, dar totuși oamenii aleg drumul ăsta. Oare de ce? Pentru bani, pentru o casă? Eu cred că toate lucrurile sunt importante în viață. Uneori facem compromisuri mari pentru a ne vedea copiii sănătoși și că nu duc lipsă de nimic. Dar faptul că părinții sunt plecați nu e o lipsă mai mare decât orice pe lume?

Mi-aş dori să existe soluții mai bune pentru fiecare. Nu știu cum s-ar putea face asta, însă cred că afecțiunea, familia, uniunea, ar trebui pusă pe un rang mai sus. 

O soluție cred că e să plece toată familia în străinătate, nu doar părinții sau unul dintre ei. Să se aibă acolo unul pe altul, să se sprijine. Poate ar fi mai ușor. Sau cei care pleacă să stea puțin, câteva luni sau un an până găsesc o altă variantă.

Totul se face cu eforturi, dar mie mi se pare că plecările în afară sunt un efort prea mare. Pentru toți.

Nu vreau să supăr pe nimeni cu postarea asta. Nu m-am născut bogată și nici nu am primit vreo moștenire ca să nu fiu nevoită să plec. Am putut, însă, să mă descurc cu ce am avut. Nu am fost nevoită să fac acest efort. Cred că e un efort prea mare.

Cei care sunt plecați fac sacrificii enorme, dar mai cred că forțează și pe alții sa facă sacrificii. Când mă gândesc la aceste familii, la suferința copiilor şi la viața pe care și-o fac în final, simt că e dureros. Şi dacă eu simt așa, mă întreb… ei ce simt?

Dragi părinți din străinătate, găsiți soluții pentru micuții voștri. Nu compensați lipsa voastră cu jucării şi dulciuri, pentru că nu este de ajuns. Nimic nu va întoarce acești ani! 😢

Facebook Comments
De ce Edy nu mănâncă pufuleți?
1 iunie - liber național?

4 Comments

 • avatar image

  lory

  oct. 24, 2016

  Reply

  Pentru ca sunt un copil crescut doar cu mama(tata lucra in strainatate)mi-am promis ca nu imi voi face copilul sa treaca prin aceeasi situatie.Si totusi....Am ajuns intr-un punct in care singura solutie era asta.Sotul meu sa plece si noi doua sa ramanem acasa.Nu pentru casa sau masina,pentru banii de zi cu zi.Pentru ca aveam o perioada mai proasta,pentru ca nu lucram decat,pentru ca banii nu ajungeau.SI da este cumplit sa iei hotararea asta.Si da,mi-am dus copilul la psiholog ca sa poata trece peste asta.Si nu vreau sa vorbesc despre cum mi-a fost mie de greu.A trecut acum.Dar intr-adevar sotul meu a pierdut exact momentele in care fiica noastra a inceput sa vorbeasca,sa alerge si sa manance singura.E usor sa vezi din afara.Dar uneori nu ai de ales

  • avatar image

   emotiidemamica

   oct. 24, 2016

   Reply

   Sunt sigura ca sunt cazuri de tot felul si unii chiar nu au alta varianta. Imi pare rau ca ai trecut prin asta. Bine ca povestea ta e cu happy end. Unele nu sunt.. :(

 • avatar image

  racoltapetru6

  oct. 25, 2016

  Reply

  La fel gândesc și eu, mai ales când văd câte destine fragede sunt afectate de lipsa părinților și a educației potrivite. Fiecare caz își are particularitățile lui, dar marea majoritate generează o suferință ce depășește orice preț.

 • Ce își doresc părinții de la bunicii copiilor lor? - Emoţii de mămică

  oct. 06, 2019

  Reply

  […] în viața copiilor și mă bucur că tot mai mulți au ales acest drum, chiar dacă au avut de plecat în străinătate, probleme financiare sau de altă natură. Bunicii au rolul lor, dar nu ar trebui să se transforme […]

Lasă un răspuns