Dezvoltare Eduard / Parenting

Perioada „vreau să văd”

 

Nici bine nu m-am obișnuit cu perioada aceea cu multe „nu”-uri, că a început o altă perioadă. De data aceasta e pozitivă: „vreau să văd„. De fapt nu ştiu cât e de pozitivă pentru noi :), pentru că auzim acest lucru de zeci de ori. În varianta lui Edy sună: „vlei să vezi”, pentru că el încă vorbește la persoana a treia despre sine.

Eu întotdeauna am susținut că e necesar să satisfacem copiilor nevoia de explorare, de cunoaștere și bineînțeles acum sunt de părere că trebuie să le satisfacem şi curiozitățile

Copiii învață foarte multe din explicații, iar dacă evităm răspunsurile ei încearcă să își răspundă singuri, de multe ori eronat. Mai bine încercăm să îi lămurim. Nu e nevoie să facem pe atotștiutorii. Dacă nu ştim ceva, putem spune: „lasă-mă să caut răspunsul şi discutăm după aceea” sau „mă interesez și vorbim după”.

Edy e curios din fire, ca orice copil de altfel. Într-un timp ne întreba la orice pas „ce e asta”, uneori pentru același lucru de 3-4 ori şi am făcut față cu brio. Acum e un pic mai dificilă perioada, dar încă nu a reușit să mă enerveze :).

Un dialog cu Edy uneori sună cam așa:

Edy: Ce se aude?

Eu: Cred că e clopotul de la biserică.

Edy: Vlei să vezi clopotul. (A se citi „vreau să văd”)

Eu: Nu îl poți vedea. Clopotul e în acel turn şi nu putem ajunge acolo.

Edy: Vlei să ajungi acolo.

Eu: E un turn înalt și doar unele persoane au acces acolo. Noi auzim doar sunetul. 

Edy: Vlei să vezi sunetul.

Eu: Sunetul îl auzim, nu îl putem vedea.

Şi tot așa merge discuția mult şi bine, până înțelege cam cum stau lucrurile. Uneori nu am un răspuns mai inteligent pe loc, însă încerc pe cât posibil să fie destul de scurt şi să poată înțelege. Nu a fost cazul de amânat răspunsuri pentru că încerc să îi răspund la curiozități chiar dacă am treabă. Prefer să îmi fac timp pentru el şi să las baltă altceva.

Câteodată îmi face plăcere să avem discuții mamă-fiu. Pentru mine e important fiecare „vreau să văd”

Mi se pare că am ajuns într-o etapă importantă şi el are nevoie să poarte conversații, oricât de mici ar fi ele. Iar mie mi se pare că asta îl face „om mare” :).

Omulețul meu mare are nevoie de informații și de îndrumare. Vrea să învețe, să știe cum „funcționează lumea”. Iar noi de asta suntem aici, să îi dăm startul în viață.

Pe curând!

Facebook Comments
Evoluția limbajului - experiența noastră
Ce am învățat de când sunt mamă? Partea a 3 a

4 Comments

 • avatar image

  cestmoialinaldt

  nov. 04, 2016

  Reply

  Inseamna ca trebuie sa incep sa-mi fac temele, s-ar putea sa mi se ceara explicatii in curand

 • avatar image

  racoltapetru6

  nov. 05, 2016

  Reply

  Aștept cu mare interes să văd cum o să decurgă o discuție de acest fel cu nepoțica mea. Mai sunt câteva luni. :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   nov. 05, 2016

   Reply

   Iti doresc sanatate multa asa incat sa ai parte de muuuulte discutii de orice fel cu ea

 • Mami, să nu intri!! - Emoţii de mămică

  ian. 12, 2018

  Reply

  […] trecut de mult perioada în care arunca lucruri pe jos ca eu să le ridic. A trecut și perioada întrebărilor absurde sau perioada “nu vreau”.  A crescut și știe mai multe lucruri, e curajos și […]

Lasă un răspuns