Perioada “vreau să văd”

Nici bine nu m-am obișnuit cu perioada aia cu multe “nu”-uri, că a început o altă perioadă, pozitivă de data asta: “vreau să văd“. De fapt nu ştiu cât e de pozitivă pentru noi :). Bineînțeles că în varianta lui Edy asta sună: “vlei să vezi, pentru că el încă vorbește la persoana a treia despre sine.

Eu întotdeauna am susținut că e necesar să satisfacem copiilor nevoia de explorare, de cunoaștere și bineînțeles acum sunt de părere că trebuie să le satisfacem şi curiozitățile

Copiii învață foarte multe din explicații, iar dacă evităm răspunsurile ei încearcă să își răspundă singuri, de multe ori eronat. Mai bine încercăm să îi lămurim. Nu e nevoie să facem pe atotștiutorii. Dacă nu ştim ceva, putem spune: “lasă-mă să caut răspunsul şi discutăm după aceea” sau “mă interesez și vorbim după”.

Edy e curios din fire, ca orice copil de altfel. Într-un timp ne întreba la orice pas “ce e asta”, uneori pentru același lucru de 3-4 ori şi am făcut față cu brio. Acum e un pic mai dificilă perioada, dar încă nu a reușit să mă enerveze :).

Un dialog cu Edy uneori sună cam așa:

Edy: Ce se aude?

Eu: Cred că e clopotul de la biserică.

Edy: Vlei să vezi clopotul. (A se citi “vreau să văd”)

Eu: Nu îl poți vedea. Clopotul e în acel turn şi nu putem ajunge acolo.

Edy: Vlei să ajungi acolo.

Eu: E un turn înalt și doar unele persoane au acces acolo. Noi auzim doar sunetul. 

Edy: Vlei să vezi sunetul.

Eu: Sunetul îl auzim, nu îl putem vedea.

Şi tot așa merge discuția mult şi bine, până înțelege cam cum stau lucrurile. Uneori nu am un răspuns mai inteligent pe loc, însă încerc pe cât posibil să fie destul de scurt şi să poată înțelege. Nu a fost cazul de amânat răspunsuri pentru că încerc să îi răspund la curiozități chiar dacă am treabă. Prefer să îmi fac timp pentru el şi să las baltă altceva.

Câteodată îmi face plăcere să avem discuții mamă-fiu. Mi se pare că am ajuns într-o etapă importantă şi el are nevoie să poarte conversații, oricât de mici ar fi ele. Iar mie mi se pare că asta îl face “om mare” :).

Omulețul meu mare are nevoie de informații și de îndrumare. Vrea să învețe, să știe cum “funcționează lumea”. Noi de asta suntem aici, să îi dăm startul în viață.

Pe curând!

Facebook Comments

3 responses to “Perioada “vreau să văd”

  1. Inseamna ca trebuie sa incep sa-mi fac temele, s-ar putea sa mi se ceara explicatii in curand

  2. Aștept cu mare interes să văd cum o să decurgă o discuție de acest fel cu nepoțica mea. Mai sunt câteva luni. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *