Povestiri din viata

Cum mecanizăm nevoile bebelușului?

Suntem în secolul vitezei şi tehnologiei. Multe invenții ne fac viața ușoară şi ne place asta. Nu mai suntem nevoiți să spălăm rufe sau vase. Există aspiratoare care ne fac casa curată cât suntem plecați de acasă. Dar putem mecaniza nevoile bebelușului?

Acum vreo două săptămâni am văzut pe Facebook un filmuleț cu un aparat care leagănă copilul, în timp ce bebelușul este înfășat, sau mai bine zis.. legat bine. Drept să vă spun, m-au trecut fiorii.

Dacă nu știți despre ce vorbesc, puteți vedea filmul aici (nu e o reclamă). Mai mulți din lista mea au dat share şi pentru mine asta înseamnă că l-au apreciat. Oare merită așa apreciat? Pe mine m-a îngrozit.

Copiii, la orice vârstă, au nevoie de iubire. Iubirea înseamnă şi să fie ținuți în brațe, să li se vorbească, să fie înțeleși când au o supărare.

Mi-e greu să cred că putem mecaniza nevoile bebelușului

Bebelușii nu au altă variantă de comunicare. Ei știu doar să plângă. Așa comunică ei cu noi. Dacă atunci când plâng le dăm doar impresia că suntem acolo şi îi alinăm, oare ei chiar nu își dau seama? 

Se zice că bebelușii dezvoltă mai bine simțul mirosului şi auzul în primele luni şi cred că asta îi alină mai mult decât orice. Mirosul nostru, căldura corpului nostru pot fi înlocuite de o mașinărie?

Şi totuși lumea cumpără aparatul ăsta. Eu sunt convinsă că mulți părinți nu își dau seama că de fapt e făcut pentru ei, nu pentru copiii lor. E pentru somnul lor, liniștea lor, timpul lor liber. La copil nu se mai gândește nimeni, el oricum e prea mic să își dea seama. Şi mă uit şi la chestia aia cu care îl leagă acolo. Nici măcar nu îi permite să se miște în voie.

Mă întreb cum e la câteva luni când aparatul nu își mai face treaba. Părintele nu știe ce vrea copilul, copilul are nevoie de tot mai mult. Şi se produce ruptura aceea pe care o tot simți când cel mic devine tot mai mare, când nu înțelegi de ce nu găsești un mod să te apropii de el. Dar când a fost acel moment, ai lăsat aparatul în priză.

Roboții cresc roboți

Peste ceva timp vom avea roboți care să îi ajute cu hrana şi mersul, cu spus povești seara, cu joaca. Noi vom fi prea ocupați pentru a-i crește. 

Doar că roboții cresc roboți.. Copiii au nevoie de noi, părinții lor, să îi alinăm, să îi iubim, să fim acolo pentru ei!

Pe curând!

Facebook Comments
Moş Nicolae din 2016
De ce Edy nu mănâncă pufuleți?

1 Comment

  • avatar image

    racoltapetru6

    nov. 21, 2016

    Reply

    Subscriu. Oamenii trebuie să rămână umani, nu să se robotizeze.

Lasă un răspuns