Dezvoltare Eduard

Evoluția limbajului – experiența noastră

De când a început Edy să vorbească, au fost tot felul de perioade. La început, deşi stâlcea tare cuvintele, eu înțelegeam ce spune şi aveam impresia că toată lumea înțelege. Acum dacă mă uit pe filmulețe vechi îmi dau seama de diferență. Parcă nici nu mai știu când a fost vremea respectivă.

Când a început să spună mult mai corect cuvintele, aveam impresia că peste noapte va vorbi ca şi noi. Dar au venit alte perioade la care nu mă aşteptam. A început să facă jocuri de cuvinte (apa-apu-api) uneori fără sens, apoi le stâlcea intenționat pentru că i se părea că sună mai interesant.

După o vreme a început să lege propoziții scurte şi apoi tot mai lungi. A fost o evoluție rapidă şi faptul că am început să ne înțelegem tot mai mult a fost grozav. Însă cu cât a reușit să lege mai multe cuvinte, a început şi să se încurce mai mult. E nevoie de concentrare pentru un șir de 6 cuvinte sau mai mult. De obicei dacă nu îi iese din prima mai repeta odată.

Cu cât a crescut, Edy a învățat tot mai multe şi a putut jongla un pic cu cuvintele. Dar când sunt multe informații pe care nu le folosește des, apar confuzii. De exemplu de curând (are doi ani şi 3 luni acum) ne-am amintit de poezia „Cățeluș cu părul creț” pe care nu o spusese de mult timp. Nu a uitat-o, dar a sunat cam aşa: „Cățeluș cu părul creț/ Fură rața din.. județ😨 😂😂.

Pe „r” încă nu îl pronunță. Folosește „l” în loc, deși uneori (rar) îi mai iese câte un „r” englezesc. Eu încerc să îi mai fac joculețe ca să pronunțe cuvinte cu „r” dar uneori își dă seama care e scopul şi fentează. De curând i-am arătat o literă „r” şi am întrebat ce e. A zis „l” și apoi pronunța „li-li-li”. I-am zis: „R e de la rață” şi atunci a râs şi a zis: „Duck!”. Şi rață nu a vrut să mai spună.

Dezvoltarea limbajului este diferită de la copil la copil. La noi a vorbit devreme: la un an şi 5 luni stâlcea cuvintele dar zicea destul de multe, la un an şi 8 luni știa forme, culori şi zeci de obiecte iar la 2 ani deja purtam o conversație simplă şi spunea poezii întregi.

Cred că evoluția limbajului la copii e un proces de lungă durată deşi lucrurile se întâmplă repede şi ai tendința să crezi că va vorbi deodată corect. De fapt sunt o grămadă de etape. Cuvinte pe care azi le zice bine, maine s-ar putea să le stâlcească. Uneori spune cuvinte de legătură apoi renunță să le folosească o vreme. Sau azi folosește „da” şi „nu” şi apoi dă din cap sau zice „îhâm”.

Fiecare copil evoluează diferit. Unii încep direct să vorbească legând două cuvinte, unii nu vorbesc nici la 3 ani. Trebuie să avem răbdare și să fim alături de copil oricând pentru a vedea dacă este sau nu o problemă şi să acceptăm faptul că există multe etape în ceea ce privește limbajul.

Pe curând!

Facebook Comments
Cum este Eduard la doi ani jumătate
Perioada "vreau să văd"

3 Comments

 • avatar image

  mopana

  dec. 10, 2016

  Reply

  BANC: Un copil nu a vorbit pana la 5 ani si parintii erau foarte ingrijorati. In ziua in care a implinit 5 ani a zis ceva. Parintii, foarte bucurosi, l-au intrebat de ce nu a vorbit pana atunci. Pentru ca nu am avut nimic de zis, a spus copilul :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   dec. 10, 2016

   Reply

 • avatar image

  racoltapetru6

  dec. 11, 2016

  Reply

  În orice caz, e un proces îndelungat și plin de... suspans. :)

Lasă un răspuns