Jurnal de sarcina / Sarcina, maternitate si nastere

A doua naștere. Cum a fost?

Iată că a trecut partea grea și a venit timpul să vă povestesc şi vouă experiența mea de la a doua naștere. Cred că dacă aş scrie peste vreo două săptămâni aş omite niște detalii, așa că încerc acum (eu ieri am născut), să pot fi cât mai exactă.

 

Despre travaliu şi cum am ajuns la spital v-am scris în postarea „Internată. Vine bebe?„. Ca şi la prima naștere am primit la internare o cămașă de noapte mare şi urâtă, am pupat soțul și am plecat sus puțin nesigură. Aveam dilatație 3 abia, așa că mă gândeam că o să dureze mult, ba chiar că nu o să nasc în acea zi, că medicul meu nu o să vină etc.

În salon mai erau două fete care au născut la puțin timp după ce am ajuns eu, așa că erau țipete de tot felul. Pe mine nu prea mă băga nimeni în seamă, eram încă prea vioaie, însă au monitorizat bebelușul şi mi-au făcut clismă. 

Durerile erau la intervale ba mai mari, ba mai mici, nici nu ştiam dacă sunt regulate, dar ușor ușor au devenit mai pronunțate. Asistenta m-a chemat să îmi verifice dilatația după vreo 4 ore de la internare și aveam deja 7-8. Am întrebat-o dacă îmi anunță medicul care mi-a urmărit sarcina despre faptul că mai am un pic şi nasc şi mi-a zis că va suna. Nu știam dacă va veni pentru că asistenta nu părea că vorbește serios, dar după puțin timp când am auzit-o pe hol pe doctoriță, m-am bucurat ca un copil mic.

M-a controlat și mi-a zis că dilatația e mare, mi-a rupt membranele (lichidul era limpede, așa a zis) şi mi-a pus atunci o branulă şi o perfuzie cu oxitocină. Mi-a zis că asta mă va ajuta.

Am avut vreo două minute liniștite după ruperea membranelor. Apoi au început durerile și mai tare.

Branula mi-o pusesese foarte rău asistenta şi nici nu puteam mișca încheietura. Am rugat să o desfacă un pic şi până la urmă a fost mai bine, dar nu foarte bine. 

Cred că am mai stat 5-10 minute prin sala de nașteri şi durerile erau mari. Mă lăsam pe marginea mesei şi așteptam să treacă contracțiile una după alta, să pot respira. Doctorița mai destindea atmosfera cu glume şi aștepta să îi spun când cred că apasă bebe ca să mă urc pe masă.

Masa nu mi s-a mai părut așa incomodă ca la prima naștere. Am urcat şi am început să împing ușor. Am auzit că s-ar fi întărit colul, ceva de genul a zis doctorul şi că trebuie să împing ușor să nu rup pe interior. Am simțit exact unde e capul şi cum alunecă să iasă şi era greu. A trebuit să îl imping afară. E o senzație ciudată, că nu poți să stai pe gânduri. Simți că trebuie să îl scoți, doare şi e incomod. Medicul îmi zicea ce am de făcut și aveam încredere. 

Am simțit o usturime cand a trecut de uter şi am auzit foarfeca de trei ori: țac, țac, țac. Nu m-a durut când m-a tăiat deși știam ce se întâmplă. Apoi a scos fetița dar parcă a ieșit de sub sâni, așa senzatie ciudată a fost. Am auzit că plânge. Doctorița mi-a zis: „e o frumoasă şi uite ce roz e!”❤.

Am pupat-o pe obrazul drept și pe un picior. Era așa de fină şi călduță❤.

A urmat o pauză scurtă, de câteva minute, timp în care medicul a curățat copilul, l-a cântărit, etc. Apoi a scos placenta ușor fără să mă mai pună pe mine să fac vreun efort. M-a curățat, a verificat dacă sunt cheaguri rămase şi m-a cusut.

Expulzia (perioada când împingi până iese copilul) a durat vreo 20 de minute. Coaserea tot cam atât. Mi-a făcut anestezie, dar mai simțeam discomfort. Totuși trecuse greul şi rasuflam ușurată. Când mi-a zis că a terminat şi de cusut, îmi venea să o pup.

M-au dus în același salon în care fusesem în travaliu şi unde mă aștepta bebelușul. Era înfășat şi așezat în pătuț separat lângă patul meu. Am stat vreo 2 ore şi am masat uterul ca să nu se facă cheaguri şi apoi m-am întors pe o parte. Mă durea tare când mă mişcam, dar eram amorțită şi aveam nevoie să schimb locul.

Mi-a pus fetița la sân după vreo 2 ore. Îi era foame. Sânul parea mare pentru gurița ei dar a tras bine și a adormit. După alte vreo 3 ore m-au mutat în alt salon, la etajul cu lehuze. Am avut noaptea dureri dar medicul îmi spusese ce pot lua şi a fost mai bine. Bebe a supt extrem de mult şi mi-a fost foarte cald. Am dormit foarte puțin, cred că 3 ore adunate.

De dimineață am mers la toaletare, i s-a făcut băiță bebelușului, au venit medicii la vizită (neonatolog şi ginecolog), am primit de acasă mâncare, am alăptat mult şi am mai dormit cam 30 minute.

a doua naștere

Cum e bebe acum?

A avut cordonul ombilical scurt şi asta o putea face să nu coboare destul și să îmi facă cezariană. Nu știam din timpul sarcinii. După naștere, bebelușului i s-a făcut o injecție cu vitamina K din această cauză. Am înțeles că ajută la circulația sângelui.

Fetița e foarte frumoasă. Nu că e a mea și o laud, dar chiar e perfectă ❤. Are pielea un pic uscată pe mânuțe dar e ceva normal la nou născuți. Încă are ochii puțin umflați, dar din ce în ce îi deschide tot mai mult. Nu îmi vine să cred că am reușit, că am scăpat, că totul e bine. E așa o ușurare pentru mine, că nu vă pot descrie în cuvinte. A avut 3600g şi 49cm. 

A doua naștere pentru mine a fost un pic mai dificilă, dar am trecut cu bine.

Sunt o mămică la puterea a doua împlinită.

Facebook Comments
Venirea de la maternitate
Internată. Vine bebe?

24 Comments

 • avatar image

  Adriana

  ian. 23, 2017

  Reply

  Absolut minunat! Nu-mi pot imagina cand ai mai avut puterea sa scrii atat de amplu, curat, frumos, ordonat cu amănunte de parca am fost cu tine acolo. Esti o mămică la puterea a doua și te felicit. Sanatate sa aveti cu totii, iar celei mici...o viata frumoasa! Varsatoare. Am o sora nascuta pe 24. Sunt luptatori, generoși, intuitivi, puternici și îi iubesc pe cei de langa ei enorm.

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Cred ca faptul ca am scris m-a ajutat sa mai descarc din emotii. Cand mi-a scos placenta m-a intrebat doctorița de ce nu plang. I-am zis ca dupa.. Si cand m-am vazut scapata cu tot si cu puiul dupa mine o ora nu m-am mai oprit din plans. Asa a fost si la Edy. Incarcatura de emotii e absolut la maxim atunci si mi-a facut foarte bine sa scriu. Multumim de urari!!

 • avatar image

  mopana

  ian. 23, 2017

  Reply

  Hey, hey, hey! Bine ai venit pe lume! Sa fii sanatoasa si voioasa, fericita si iubita! Si sa ai grija de mami, printesa. Ca de tine o sa aiba Edy si tati :) Ma bucur enorm ca totul a fost bine. Va pup :* Aveti grija de voi! <3

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Mulrumim!! :*:*:*:*

   • avatar image

    mopana

    ian. 29, 2017

    Reply

    :*:*:*:* si pentru voi :)

 • avatar image

  Adn de Femeie

  ian. 23, 2017

  Reply

  Felicitări mămică draga! Emoțiile de mămică au fost la înălțime. Și am avut și emoții pentru tine. Mai ales ca am așteptat cu sufletul la gura de când ai anunțat ca e aproape timpul. Felicitări pentru puterea de a aduce pe lume încă o minunăție! Creștere mare și sa ne citim cu bine!

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Cred ca noi femeile suntem construite in asa fel incat sa avem puterea asta.. Multumesc din suflet!

 • avatar image

  Alina

  ian. 23, 2017

  Reply

  Super mami! Felicitări! Parcă mă văd pe mine, anul trecut, când am nascuto pe minunea mea, tot în ianuarie!

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Mulțumesc! Si voua crestere usoara!!

 • avatar image

  Alina Florina Smaranda

  ian. 23, 2017

  Reply

  Felicitari!!! Să vă trăiască puiul ,multă sănătate!!!☺

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Multumim!!

 • avatar image

  Mama Aluniţă

  ian. 25, 2017

  Reply

  Sa fie sanatoasa si norocoasa!

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Multumim! Doamne ajuta!!

 • avatar image

  racoltapetru6

  ian. 25, 2017

  Reply

  Felicitări călduroase, Mami, și bun venit pe lume micuței prințese! Să vă bucurați de creșterea ei, iar ea să fie mereu fericită alături de voi! :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Multumim din suflet!

 • Internată. Vine bebe? - Emotii de mamica

  ian. 25, 2017

  Reply

  […] ← Săptămâna 40 de sarcină A doua naștere. Cum a fost? → […]

 • Epiziotomia si..."prima data" dupa nastere - Emotii de mamica

  ian. 28, 2017

  Reply

  […] nu stiu de unde primim atata putere si rabdare sa devenim si sa fim mame. Citește şi cum a decurs a doua naștere cu epiziotomie. Pe curand! foto […]

 • Despre nasterea naturala - Emotii de mamica

  ian. 28, 2017

  Reply

  […] si sa razbatem. Va urez nasteri usoare, viitoare mamici!! Pe curand! Citește cum a decurs si a doua naștere! Foto […]

 • avatar image

  mamadematei

  feb. 09, 2017

  Reply

  Felicitări! Sa fiți sănătoase și sa va bucurați de familia voastră frumoasa ☺☺

 • avatar image

  Adina

  feb. 22, 2017

  Reply

  Doamne, mi s-a ridicat blana (pe care nu o am, m-am epilat ieri, dar ca idee :)))))) Clisma, impins, tipete... ti-am zis ca am parcat din intamplare langa sala de nasteri si ce se auzea de acolo... ma bucur pe de o parte ca am nascut prin cezariana. Oricum ar fi, natural sau cezariana, trec durerile.

  • avatar image

   emotiidemamica

   feb. 22, 2017

   Reply

   :) articolul asta l-am scris cand eram inca in maternitate. O sa il recitesc acum cand a trecut totul, sigur voi vedea si eu lucrurile diferit..

 • Cand ramai singura cu copilul tau prima data - Emotii de mamica

  aug. 06, 2017

  Reply

  […] mai povestit despre prima nastere, despre a doua naștere, dar parca nu destul :). Intotdeauna mai e ceva de povestit mai ales ca atunci e un val de […]

 • Despre nasterea naturala. Prima mea nastere - Emotii de mamica

  sept. 05, 2017

  Reply

  […] si despre a doua nastere naturala pe care am […]

 • Cupa menstruală, alternativă la metodele clasice de protecție

  apr. 10, 2019

  Reply

  […] când tocmai am născut, după o intervenție ginecologică sau în cazul unei infecții, nu putem folosi protecție […]

Lasă un răspuns