Nou nascut si bebelus / Parenting / Sarcina, maternitate si nastere

Venirea de la maternitate

asa incep diminetile cu doi copii

Este a treia zi de când am venit de la maternitate şi deja încep să reintru în normal. Am făcut și mâncare, am mai strâns una alta, m-am jucat cu Edy, am alăptat. Suntem pe drumul cel bun. Ştiu că vreți să știți cum a decurs relația frate-soră de când am ajuns, așa că astăzi despre asta vă scriu.

asa incep diminetile cu doi copii

În timpul sarcinii noi am discutat cu Edy cât de mult am putut despre cum va fi după ce nasc. Am vrut să ştie la ce să se aștepte, să nu fie bulversant pentru el. Am încercat să mă informez şi eu cât mai mult despre reacțiile copilului mare la apariția unui frate sau soră. Mi-am propus să fac anumite lucruri.

Cât am fost la maternitate am rugat rudele să nu pună multe întrebări referitoare la surioară. S-au conformat. Pentru întoarcerea acasă i-am cumpărat lui Edy o jucărie. Nu am ținut eu bebelușul când am intrat în casă (pentru a avea mâinile libere să îl îmbrățișez – am citit că e foarte important).

Edy se juca atunci când am ajuns.

M-a văzut și a zis: „mamiiii!”. A venit fuga spre mine şi era emoționat, însă i-a atras atenția jucăria pe care o aveam în mână.  L-am pupat şi îmbrățișat și i-am zis că îl iubesc, a fost o încărcătură mare de emoții și dor de care m-am eliberat atunci. 

A văzut bebelușul în brațe la soțul meu, a întrebat ce are acolo şi după ce a văzut-o pe surioară s-a prefăcut un pic indiferent. Nu am insistat cu nimic, am hotărât să avem răbdare pentru că se va obișnui treptat. Am dezbrăcat-o şi am așezat-o pe pat iar el se juca exact în dreptul camerei, ca să o vadă.

Am stat de vorbă cu el un pic şi părea supărat.

L-am şi întrebat dacă este şi mi-a zis că da. M-a pupat dar era distant şi trist şi nu puteam să mă port ca de obicei. A venit și soțul meu şi am început să ne jucăm toți.

Edy a zis că nu îi arată jucăriile și surioarei, iar noi i-am explicat că ea nu știe să se joace pentru că e foarte mică. Am scos în evidență faptul că el e mare, că știe să vorbească, să se joace, să facă multe lucruri şi de la acea discuție a început să se relaxeze, să fie vesel. Am simțit cum s-a liniștit.

Am evitat să alăptez de față cu el în acea seară însă l-am întrebat ce vom face dacă bebe va plânge şi el știa încă din timpul sarcinii că va suge. Ne-am jucat, l-am ținut în brațe, i-am dat să mănânce şi a zis că vrea să doarmă cu mine. I-am spus că şi bebe va dormi cu noi pentru că suge și noaptea. Știa şi asta din timpul sarcinii așa că a acceptat, însă până la urmă a dormit cu soțul meu în altă cameră pentru că bebelușul mai scâncea şi el nu a vrut să mai stea.

Ieri a avut momente în care a pus mâna pe ea, dar şi de gelozie.

A vrut să nu alăptez de la un sân anume ca să pună el mâna, a vrut să ne ia din camera cu bebe să ne jucăm fără ca ea să vadă, însă am încercat să ne comportăm cu el așa cum trebuie, să îl ascultăm, să îl băgăm în seamă.

Până acum ne-a ieșit şi văd că e din ce în ce mai bine. Azi nu s-a supărat deloc, ba chiar a venit în pat lângă mine şi bebe. Alăptam dar i-am modelat plastilină, m-am jucat cu el, l-am ținut în brațe. A fost foarte relaxat şi a şi pupat până la urmă surioara, a mângâiat-o şi a prins-o de mâini și picioare. Ne spune că e mică şi râde dacă ea strănută.

Mi se pare că pentru Edy cel mai mult a contat să am un sân liber pe care să pună mâna. L-am întrebat dacă vrea şi să sugă (nu a vrut) şi l-a relaxat mult faptul că l-am lăsat să pună mâna când şi-a dorit.

Eu sunt foarte fericită de cum au decurs lucrurile.

E mai solicitant acum pentru că încă am dureri dar mi-am dat toată silința să fiu cum trebuie. Am și alergat după el, l-am împins cu mașinuța prin casă, ne-am jucat cum a vrut el și am încercat ca atunci când cea mică scânceşte să nu îl las baltă și să plec. L-am întrebat ce se aude, am mers împreună, i-am zis de ce plânge, i-am arătat ce fac.

Contează mult încrederea pe care i-o dăm acum. Știu că va veni vremea în care se vor certa de la jucării şi cine știe de la ce, însă dacă el o acceptă ușor şi se atașează şi înțelege că ea nu va fi un pericol, cred că va fi mai ușor mai încolo.

Sper să vă scriu cu altă ocazie că e şi mai bine şi că suntem uniți şi veseli. Nu că nu am fi.. dar să fim şi mai și 😁.

Pe curând!

Facebook Comments
Nu sarcinile m-au îngrășat ci.. 
A doua naștere. Cum a fost?

6 Comments

 • avatar image

  Georgiana M.

  ian. 28, 2017

  Reply

  Buna! Am citit cu ceva emotii articolul tau! Si eu am un baietel de 2 ani si o luna si sunt insarcinata in 30 de saptamani. Am incercat si incerc pe cat posibil sa ii induc ideea de "frate mai mare" si sa il pregatesc de venirea pe lume a surioarei sale. Cred ca si noi o sa avem aceeasi problema cu mana pe un san. A fost alaptat pana la 1 an si 8 luni si inca nu a renuntat la obiceiul de a tine mana pe san cand sta il pat langa mine sau cand doarme. Speram sa ne descurcam si pentru el sa nu fie un soc prea mare

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Se zice ca noi, parintii, ne obisnuim mai greu cu ceva si ne stresam mai mult decat o fac copiii. Cred ca si eu m-am stresat. La inceput alaptam si ma gandeam ca poate pentru bebe din burtica nu e bine sa fac asta.. Apoi cu somnul, pentru ca Edy nu dormea decat cu mine. Apoi cu plecarea la maternitate pentru ca nu am plecat niciodată de acasa, apoi cu surioara ca daca nu o sa se inteleaga si tot asa. Au venit toate pana la urma asa de natural si de neasteptat incat mi-am dat seama ca eu eram de fapt cea neobisnuita cu astfel de situatii. Acum prefer sa las alte lucruri in favoarea copiilor si sa.ma impart in asa fel incat sa se simta iubiti in aceeasi masura. Va fi mai greu mai tarziu, dar deocamdata sunt mandra de cum decurg lucrurile.Sunt sigura ca asa va fi si la voi. Nu pot sa iti spun sa nu iti faci griji.. pentru ca asta e din natura noastra de parinti. Insa iti pot spune ca se vor rezolva toate la vremea lor. Sarcina usoara si nastere si mai usoara!!

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 19, 2017

   Reply

   Georgiana, cum mai sunteti?

 • avatar image

  mopana

  ian. 28, 2017

  Reply

  Hey! Hey! Hey! Au venit fetele de la maternitate si au umplut casa! :)) Stiu ca va fi greu cu Edy, dar sper sa se obisnuiasca in timp si sa fie cavalerul protector de care are nevoie printesa voastra :D

  • avatar image

   emotiidemamica

   ian. 29, 2017

   Reply

   Ma bucur enorm ca sunt acasa si totul intra in normal. Edy e un copil extraordinar si pe zi ce trece imi da impresia ca relatia cu sora lui va fi una grozava :)

   • avatar image

    mopana

    ian. 29, 2017

    Reply

    Sunt sigura ca asa va fi. Tu esti o mamica extraordinara si vei sti cum sa ii faci sa se iubeasca unul pe altul :)

Lasă un răspuns