Oare inteligența poate fi dezvoltată în copilărie? Există lucruri pe care tu ca părinte le poți face în sensul ăsta? Dacă da, care ar putea fi acestea? Probabil mulți dintre voi se gândesc la aceste lucruri, așa că astăzi vorbim despre inteligență. Despre cum să ai un copil inteligent și dacă îl poți ajuta cumva.
Eu cred că toți copiii primesc un bagaj mare de informații încă de la naștere. Genetica are un rol foarte important, dar se spune că genele conțin sămânța, iar exercițiul e apa care o face să se dezvolte.
În primii ani de viață, mintea e ca un burete care absoarbe orice informație. Toți copiii pot da randament mare dacă li se dă ocazia, dacă îi expunem la informații. Dar nu la televizor și telefon ci la lucruri adevărate, care să îi dezvolte într-un ritm frumos.
Ce am făcut noi ca să avem un copil inteligent?
Ne-am jucat. Cei mici învață cel mai bine prin joacă. Nu-i așa că ție îți e mai ușor să înveți versurile unui cântec de la tv decât o poezie simplă dintr-o carte? Aşa e şi la ei. Ceea ce aud de la noi, de la bunici, obișnuințele pe care le observă zi de zi, îi fac să memoreze lucrurile mult mai ușor.
Edy știe o mulțime de cântece pentru copii. Acestea au o importanță deosebită în dezvoltare: stârnesc curiozitate, dezvoltă imaginația, exersează memoria, ceea ce duce la o acuitate cognitivă de care va avea mare nevoie când va fi adult.
A învățat şi alfabetul cu ajutorul unui cântec pe care i-l fredonam şi acum ştie toate literele şi poate spune şi cuvinte în română şi engleză care încep cu A, B, C. Muzica şi poeziile îi fac să fie mai atenți şi le dezvoltă dicția, vorbirea cu intonație, le dezvoltă vocabularul. Dacă un copil este de mic antrenat să învețe, îi va fi mai ușor şi cu temele când va începe școala.
Ce are nevoie un copil inteligent?
Cei mici mai au nevoie să își satisfacă niște nevoi: curiozitatea (arată-i ce faci și vorbeşte-i despre asta), independența (lasă-l şi pe el să aleagă cum se joacă, ce mănâncă, ce îmbracă în limita normală a vârstei), să exploreze (dulapuri, pietrele de afară, pământ, nisip), să ia decizii (vrei să..?).
Activitățile împreună cu copilul trebuie să fie de mai multe feluri. El are nevoie să alerge, să sară, să cânte sau să danseze, dar are nevoie şi de activități educative. Arată-i, în funcție de preferințele sale cartonașe cu fructe, animale, plante, obiecte şi vorbeşte-i despre ele.
Dacă observi că cel mic nu e interesat de aceste lucruri, caută-i alte jocuri. Construiți împreună, jucați jocuri de rol, faceți teatru de păpuși, iar dacă acestea reprezintă domeniul de interes, caută să inserezi informații de valoare. Într-un joc de rol cântă un cantecel, arată-i cum se spală păpușile pe dinți, cum învață nume de flori și de animale. Vezi întotdeauna ce îi place si pornind de la asta, du-l să vadă lucrurile preferate în realitate. Leagă-te de preferințele sale ca să îl înveți alte lucruri. Va învața mult mai ușor.
Învață-l să se descurce singur arătându-i cum să se spele, să se îmbrace, cum să își strângă lucrurile, cum să fie ordonat, pentru că va avea nevoie să ştie. Arată-i tot pe oriunde, chiar şi produsele de la market, legumele din piață, maşinile sau clădirile pe lângă care treceți. Nu îl minți, fii întotdeauna corect și sincer cu el.
Pe lângă toate astea, copilul are nevoie de afecțiune. Arată-i că îl iubești, bagă-l în seamă când îți vorbeşte, ține-l în brațe, ajută-l şi sprijină-l. Fii un exemplu bun pentru el (de exemplu dacă va vedea că citeşti tu, va citi și el) și oferă-i liniște. Certurile din familie stresează copiii, la fel şi violența fizică sau psihică îndreptată spre el.
Cu calm, răbdare, afecțiune, joacă şi un pic de interes, vei avea un copil inteligent care va fi pregătit pentru viață.
Pe curând!
6 Comments
mopana
apr. 01, 2017
emotiidemamica
apr. 03, 2017
mopana
apr. 03, 2017
emotiidemamica
apr. 03, 2017
mopana
apr. 03, 2017
Cum ne protejăm de coronavirus? Ce am ales noi să facem? - Emoţii de mămică
mart. 15, 2020