Parenting

Rivalitatea dintre frați de Adele Faber și Elaine Mazlish

Când a venit şi Ioana pe lume, multe lucruri au fost altfel. Eu n-am mai fost ca înainte, Edy a început să se comporte diferit. Totul a fost nou. Eu păream pregătită pentru schimbări, însă când am început să ne confruntăm cu probleme la care nu mă așteptam, am simțit că am nevoie de ajutor. Așa am ajuns că cumpăr  cartea „Rivalitatea dintre frați” de Adele Faber și Elaine Mazlish.

Mi-am dorit mult o carte care să îmi dea câteva sugestii referitoare la cum să abordez relația între copii. Am vrut să am o bază de pornire cât mai devreme, ca să nu mă chinui mai târziu să repar greșeli. Cred că am făcut bine, pentru că așa am înțeles că deja greșeam multe lucruri. De fapt, uneori nici nu știam cum să reacționez.

Să fiu sinceră, pe mine cărțile de parenting pe care le-am citit înainte m-au captat de la primul cuvânt, însă „Rivalitatea dintre frați” de Adele Faber și Elaine Mazlish parcă nu a fost așa grozavă în primele pagini. Mă întrebam dacă merită citită, dacă nu am dat banii degeaba. După câteva pagini însă, m-a prins atât de tare încât nu am lăsat-o până nu am terminat-o.

Ce putem învăța din cartea Rivalitatea dintre frați de Adele Faber și Elaine Mazlish?

Spre deosebire de alte cărți care doar oferă o bază de pornire în relația cu copilul, aceasta vine şi cu soluții concrete. Știți cum sunt în filme grupurile acelea de persoane care fac săptămânal întâlniri și vorbesc despre problemele lor? Cam așa e şi aici în carte. Un grup de părinți care au tot felul de probleme cu copiii lor dau zeci de exemple care își găsesc rezolvarea. Pe marginea problemelor se fac dezbateri referitoare la ce înțelege copilul dacă îi spui anumite lucruri în respectivele situații.

Toți suntem sceptici când e vorba de soluții universal valabile, însă eu am încredere că ceea ce am citit chiar funcționează. De fapt soluția vine din a le recunoaște emoțiile copiilor şi de a fi imparțiali. De multe ori ne e greu să știm cum să punem problema, dar aici găsim răspunsurile. Sunt foarte multe situații pe care le-am întâlnit şi în viața mea.

Mie mi se pare că e genul de carte care trebuie să existe în orice casă cu mai mult de un copil. Cred că o să o mai citesc de multe ori pentru că deși nu e mare, e foarte complexă şi e nevoie de antrenament să pot aplica tot ce scrie în ea. Are şi câteva ilustrații cu situații în care sunt puși părinții, foarte folositoare.

E grozavă şi pentru cei care au frați sau surori şi toată copilăria i-au învinovățit pentru multe lucruri. Câteodată e nevoie ca cineva să explice de ce unele lucruri s-au întâmplat într-un fel şi nu așa cum consideră ei că trebuia.

Eu am învățat deja multe şi vreau ca atunci când copiii mai cresc să fim liniștiți cu toții şi să mă pot comporta cu ei în așa fel încât să nu le stric relația. Vă recomand cu mare drag să o citiți, chiar merită!

Pe curând!

Facebook Comments
Ce să faci ca să ai un copil inteligent?
Regresia lui Eduard şi păturica roz

3 Comments

  • Cum am reacționat când a vrut să o dea jos din pat? - Emotii de mamica

    mai 02, 2017

    Reply

    […] Nu este prima dată când se întâmplă să se răzbune pe sora lui. Am fost prinsă şi nepregătită, uneori m-am enervat, dar la fiecare situație mai dificilă încerc să caut soluții mai bune. V-am mai spus că m-a ajutat mult cartea Rivalitatea dintre frați. […]

  • Cum să vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte - Emoţii de mămică

    oct. 07, 2017

    Reply

    […] ascultăm pentru ca ei să ne vorbească” de Adele Faber și Elaine Mazlish. Am mai citit și Rivalitatea dintre frați de aceleași autoare. Ideea este cam aceeași în ambele cărți, dar sincer, cea pe care o citesc […]

  • Trei extra-provocări de care am parte de când sunt mamă de doi - Emoţii de mămică

    nov. 01, 2017

    Reply

    […] Situația cu loviturile e destul de frecventă în familiile cu doi copii şi mulți părinți nu știu cum să reacționeze. Eu vă recomand să citiți cartea “Rivalitatea dintre frați“. […]

Lasă un răspuns