Diverse / Povestiri din viata

De ce am ales să îmi port copiii în brațe?

babywearing bebelus purtat sanatos în brațe

De când am devenit mamă, am simțit că locul celor mici este în brațe, în brațele mele. Durerile, nesomnul, frustrările, foamea, toate şi-au găsit sfârșitul lângă pieptul meu. Am devenit dependentă de sisteme de purtare de când Edy avea vreo 7 luni şi nu mai accepta căruciorul. Stăteam 5-6 ore afară, ne plimbam peste tot, iar mie îmi făcea extrem de bine. Îmi amintesc cu drag că lumea ne zâmbea pe oriunde mergeam.

La acea vreme nu știam mare lucru despre purtatul bebelușului, dar era singura soluție să fim amândoi fericiți. El să mănânce şi să doarmă în brațe, comod, eu să nu obosesc şi să mai pot face şi alte lucruri între timp.

Pe Ioana am început să o port de la o lună. Mi-am luat un wrap tai mic şi cred că e cel mai bun lucru pe care l-am făcut de când am născut a doua oară. Ar fi fost bine să îmi fi luat un wrap elastic să o port din primele zile, pentru că îmi era foarte greu să o adorm, dar mi-am dat seama târziu că asta ar fi fost rezolvarea.

De când îmi port copiii în brațe am auzit multe…

Că vor fi crăcănați, că nu e bine să îi țin în brațe, că o să îi scap pe jos, că se sufocă. Mi s-a zis şi că mă va durea spatele. „Eu nu realizez acum, pentru că sunt vitează, dar o să văd peste vreo doi ani”. Prefer să îmi văd copiii fericiți peste doi ani, decât să aplec urechea la sfaturi „binevoitoare”.

De fapt, cine spune lucruri de genul ăsta, nu a ținut niciodată un copilaş într-un sistem de purtare ergonomic şi vorbeşte în necunoştință de cauză. Mi s-a zis că nu mă gândesc la mine, dar de fapt, când am ales purtatul sănătos, m-am gândit în primul rând la mine. Asta mă face pe mine fericită şi liniștită.

De ce am ales să port copiii în brațe?

– Pentru că știu că asta e benefic pentru sănătatea lor psihică. Să se simtă protejați şi iubiți este tot ce îmi doresc.

– În wrap, Ioana se liniștește imediat şi nu adoarme seară de seară cu chin şi plâns, iar pentru mine asta înseamnă liniște sufletească şi timp mai mult.

– Pot să fac atât de multe încât nici nu îmi vine să cred (fac curățenie, mâncare, mă joc cu celalalt copil, mă plimb, fac cumpărături, vorbesc la telefon, mă relaxez etc). Cine mă vede cu bebe şi două sacoşe voluminoase zice că nu sunt întreagă la cap. Dar să știți că pot şi nu îmi fac griji pentru spatele meu.

– Dacă bebe tresare sau se trezește, adoarme imediat la loc. Nu-i așa că atunci când știi că l-ai culcat de 10 minute şi îl vezi că se mişcă, te apucă emoțiile? 

– Pot să stau cu musafirii în timp ce bebe doarme sau suge. De obicei, dacă este lume la noi şi am în gând altceva, nu pot alăpta şi bebe e agitat. Dacă e în sistem, suge liniștit.

– Ne ținem de cald unul altuia și am la purtător mocuța aia adormită care suspină uneori în somn.

– Nu ratez niciodată primul zâmbet când se trezește.

– Nu sunt nevoită să duc copilul într-o mână şi căruciorul în cealaltă. La cumpărături e foarte ușor, mai ales dacă trebuie să ies fuga să iau ceva. E foarte practic.

– Poziția i-a făcut foarte bine Ioanei. Înainte, se îneca cu lapte des dacă sugea si venea lapte mult. Fiind obosită, se enerva şi plângea. Cu greu o linișteam. Dacă suge în poziție verticală, nu se mai îneacă.

– Dacă ieșim, nu trebuie să o îmbrac gros.

 – Nu afectez programul copilului dacă eu întârzii cu treaba prin oraș.

… şi sunt încă multe alte motive pentru care am ales asta.

Tu îți porți copilul în sistem de purtare? Îl ții în brațe când vrea el sau cum procedezi?

Pe curând!

Facebook Comments
De ce sunt diferită la 30 de ani?
Presupusa alergie a Ioanei

5 Comments

 • avatar image

  mopana

  apr. 28, 2017

  Reply

  Cred ca este cel mai bun mod de a creste un bebe :) Unde se poate simti mai bine si mai in siguranta decat la pieptul mamei?

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 28, 2017

   Reply

   Asa este

 • avatar image

  racoltapetru6

  mai 02, 2017

  Reply

  Dacă o fată atât de tânără ca Monica îți spune că faci o treabă bună, e clar că ai dat un exemplu bun pentru viitoarele mame! :)

 • Înscrierea la medicul de familie - Emotii de mamica

  iul. 27, 2017

  Reply

  […] și de ce îmi port eu copilul dar și ce mi-a zis medicul de familie despre diversificare la urmîtoarea vizită […]

 • Plimbări de primăvară cu doi copii - Emotii de mamica

  iul. 27, 2017

  Reply

  […] meu merge să rezolve o problemă. Rămân cu amândoi prichindei. Edy mă ia de mână, Ioana doarme în wrap, iar eu sunt mândră așa cu doi. De multe ori văd oameni care ne privesc zâmbind, se ghiontesc, […]

Lasă un răspuns