Dezvoltare Ioana

Bebelușul la 4 luni

bebelus patru luni

Astăzi vorbim despre bebelușul la 4 luni. La această vârstă nu mai putem spune că e nou născut, e un micuț activ şi curios, care vrea să descopere lumea.

bebelus patru luni

După cum puteți observa, Ioana a început să își bage degețelele în gură. E o perioadă normală a bebeluşilor, aşa că nu mă stresez şi nici nu îi interzic. Suptul degetului e un mod de a se auto liniști şi va renunța singură la acest obicei.

Cum este bebelușul la 4 luni?

Ioana se rostogolește de pe spate pe burtă, râde uneori cu zgomot (mai rar), reușește să țină obiecte în mână şi uneori le duce la gură. Dacă o pun pe pat, se întoarce imediat. Nu mai vrea să stea cu fața în sus.

Gângureşte toată ziua şi râde la toată lumea. E vioaie, își urmărește mâinile şi picioarele şi e foarte atentă la ce se întâmplă în jur. La Edy zâmbește cel mai mult şi îl urmărește peste tot cu mare atenție.

Are aproximativ trei somnuri pe zi dar față de luna precedentă s-au scurtat considerabil. Noaptea doarme de la 22 până la 8, cu trezirile de rigoare pentru masă. E sensibilă la somn şi dacă ceva o deranjează şi se trezește, nu mai adoarme la loc.

Nu mai stă în wrap așa de mult ca luna trecută. O mai adorm pe pat, la sân, dar dacă plec de lângă ea, după 15-20 minute se trezește şi trebuie să o adorm iar. Când e trează, vrea doar să vadă în jur, nu pot să o țin în wrap.

Are cam 7400 g şi hainele care îi rămân mici se înmulțesc. O scot afară de dimineața până seara uneori şi îi place mult să vadă lucruri noi.

Am început diversificarea?

Nu. Diversificarea o vom începe la 6 luni, după recomandările OMS. Încă e alăptată exclusiv, nu primește apă, lapte praf sau ceai. Ştiu că medicii de familie în general recomandă la 4 luni jumătate începerea diversificării, însă mie mi se pare prea devreme.

Bebelușul la 4 luni începe să stea în funduleț cu sprijin, dar nu e recomandat să fie ținut așa prea mult timp. Sunt copii care la această vârstă împing şi piciorușele, dar nu e bine de ținut în picioare. Le forțează coloana.

Ioana doarme în wrap și în restul timpului o țin în brațe sau pe pat. Se plictisește imediat şi e destul de agitată în această perioadă din cauza achizițiilor (lucrurile noi pe care le învață) şi a dinților.

Poate pentru unii dintre voi pare ciudat că vorbesc de dinți la vârsta de 4 luni, însă vreau să știți că durerile pe care le resimt ei la erupția dentară debutează cu câteva luni înainte de apariția primului dinte.

În gurița Ioanei a apărut un dințișor într-o parte, cred că e incisiv lateral, dar încă nu sunt sigură că a spart în totalitate gingia. Adică se vede, se simte, dar nu zgârie cum cred eu că ar trebui. Nu e prea devreme, la unii copii apar la 4 luni, la unii la 6, la unii la un an şi tot așa.

De acum începe o nouă perioadă cu provocări. Edy e darnic cu ea, vrea să o servească cu tot ce mănâncă el, eu trebuie să fiu cu ochii în 4 :). Îmi zice că a crescut Ioana şi că e mai mare, dar totuși e micuță :).

Bebelușii voștri cum sunt?

Facebook Comments
Achiziții de bebe - 4 luni jumătate
Bebelușul meu la trei luni - cum ne descurcăm?

4 Comments

 • avatar image

  racolta

  mai 26, 2017

  Reply

  Nepoțica mea a împlinit zilele trecute 2 ani! E fată mare deja! :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 27, 2017

   Reply

   Sa fie sanatoasa! E o varsta grozava! Sa va bucurati de ea cat puteti!

 • avatar image

  Monica

  mai 26, 2017

  Reply

  Cum trece timpul... Parca ieri citeam povestile dinainte sa se nasca si acum... se rostogolește, rade, tine obiecte in mana... Superb :) Va pup :*

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 27, 2017

   Reply

   Nici noua nu ne vine a crede uneori. Parca ieri nici nu era proiect si iata.. e deja marisoara :))

Lasă un răspuns