Mami, hai să culegem buburuze!

Nici nu apuc să strâng în totalitate firimiturile rămase după micul dejun, că Edy e în șlapi pregătit să iasă. “Mamiii, hai să culegem buburuze! Hai, mami! Azi e bine, e soare!”. Îl chem înapoi în casă să îi schimb încălțările şi să îi dau un hanorac, pentru că la 9 dimineața e rouă și nu e de tricou, dar ăsta e mai mult un pretext. Mai am nevoie de două minute, să apuc să pun pâinea şi farfuriile la loc.

buburuze activitati aer liber

Îl dau cu cremă de protecție solară, pentru că la meteo a anunțat 21 de grade (ştiu, e puțin, dar soarele arde), îi pun şapca, iau şi bebelușul mic cu noi şi ieșim. E bine că stăm la casă. E aer curat şi multă verdeață. Căpșunile şi cireşele mai au un pic şi se coc, zmeura vine şi ea din urmă. Ne uităm pe rând la fiecare. Mi-e drag să văd cum cresc.

Mami, ieșim din curte? Hai să culegem buburuze!

Edy nu are multă răbdare să se uite. El a ieşit cu un plan bine stabilit, aşa că îmi spune: “Mami, ieșim din curte?”. Uneori încă am pe mine bluza de pijama, dar ce contează? Copilul e fericit că suntem afară şi poate culege insecte.

Nu știam că buburuzele preferă lucerna. Le place la soare, la cald, aşa că găsim din plin. Lanul de lucernă e mare, chiar dacă Edy nu se vede bine de după plante. Sunt şi alte insecte pe care deja le cunoaşte. Când le vede, strigă în engleză: “ladybug!”, “butterfly!”.

activitati copii aer liber

Bebe Ioana suge puțin şi adoarme în wrap. Îi este cald, dar îi place afară. E bine că doarme, pentru că mă pot concentra la buburuze şi la Edy care le strânge bine în mână să nu cumva să scape vreuna. Tot timpul îmi vine în minte poezia “Gândăcelul” când îl văd cum le adună. 

Deodată văd o ploşniță. Sigur îi va plăcea şi îl strig să vină să o ia. Îmi zice că e un “bedbug” care miroase urât, dar tot o îndeasă în pumnul cu insecte. Nu-i este frică, ba chiar îmi spune să mai căutăm. Altele nu mai găsim, dar îi aduc aminte că mai are câteva într-un borcan.

Am ruginit, mami!

Ploşnițele lasă o substanță colorată (portocalie-roşiatică) pe mână, care nu se duce cu săpun. Ieri, când ne spălam, Edy s-a uitat la mâna lui şi mi-a zis că a ruginit. M-a pufnit râsul. Mie nu îmi plac ploşnițele, dar ce să fac dacă el este aşa de încântat?

Uneori plecăm şi spre iaz. Nu putem arunca pietricele în apă, cum ar vrea Edy, pentru că e împrejmuit. Stăm pe iarbă şi așteptăm să vedem fluturi. Edy fuge să îi prindă dar fară succes așa că ne uităm după libelule, melci şi, broscuțe. Mă bucur că îl fascinează natura şi că găsește permanent ceva de făcut.

Activitățile în aer liber stimulează legăturile de la nivelul creierului, cresc condiția fizică, rezistența la stres, capacitățile de comunicare, fericirea, spontaneitatea, raționamentul şi concentrarea, mai ales că suntem în era tabletelor şi telefoanelor.

Lăsați copiii să se joace mult afară!

Pe curând!

Facebook Comments

4 responses to “Mami, hai să culegem buburuze!

  1. Să vezi când apar cărăbușii, ce entuziasmat o să fie. Eu, cel puțin, așa eram. 🙂

  2. Pingback: Copiii trebuie supravegheați! - Emotii de mamica

  3. Pingback: Joacă în aer liber - Emotii de mamica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *