Activitati si jocuri / Povestiri din viata

Mami, hai să culegem buburuze!

buburuze activitati aer liber

Nici nu apuc să strâng în totalitate firimiturile rămase după micul dejun, că Edy e în șlapi pregătit să iasă. „Mamiii, hai să culegem buburuze! Hai, mami! Azi e bine, e soare!”. Îl chem înapoi în casă să îi schimb încălțările şi să îi dau un hanorac, pentru că la 9 dimineața e rouă și nu e de tricou, dar ăsta e mai mult un pretext. Mai am nevoie de două minute, să apuc să pun pâinea şi farfuriile la loc.

buburuze activitati aer liber

Îl dau cu cremă de protecție solară, pentru că la meteo a anunțat 21 de grade (ştiu, e puțin, dar soarele arde), îi pun şapca, iau şi bebelușul mic cu noi şi ieșim. E bine că stăm la casă. E aer curat şi multă verdeață. Căpșunile şi cireşele mai au un pic şi se coc, zmeura vine şi ea din urmă. Ne uităm pe rând la fiecare. Mi-e drag să văd cum cresc.

Mami, ieșim din curte? Hai să culegem buburuze!

Edy nu are multă răbdare să se uite. El a ieşit cu un plan bine stabilit, aşa că îmi spune: „Mami, ieșim din curte?”. Uneori încă am pe mine bluza de pijama, dar ce contează? Copilul e fericit că suntem afară şi poate culege insecte.

Nu știam că buburuzele preferă lucerna. Le place la soare, la cald, aşa că găsim din plin. Lanul de lucernă e mare, chiar dacă Edy nu se vede bine de după plante. Sunt şi alte insecte pe care deja le cunoaşte. Când le vede, strigă în engleză: „ladybug!”, „butterfly!”.

activitati copii aer liber

Bebe Ioana suge puțin şi adoarme în wrap. Îi este cald, dar îi place afară. E bine că doarme, pentru că mă pot concentra la buburuze şi la Edy care le strânge bine în mână să nu cumva să scape vreuna. Tot timpul îmi vine în minte poezia „Gândăcelul” când îl văd cum le adună. 

Deodată văd o ploşniță. Sigur îi va plăcea şi îl strig să vină să o ia. Îmi zice că e un „bedbug” care miroase urât, dar tot o îndeasă în pumnul cu insecte. Nu-i este frică, ba chiar îmi spune să mai căutăm. Altele nu mai găsim, dar îi aduc aminte că mai are câteva într-un borcan.

Am ruginit, mami!

Ploşnițele lasă o substanță colorată (portocalie-roşiatică) pe mână, care nu se duce cu săpun. Ieri, când ne spălam, Edy s-a uitat la mâna lui şi mi-a zis că a ruginit. M-a pufnit râsul. Mie nu îmi plac ploşnițele, dar ce să fac dacă el este aşa de încântat?

Uneori plecăm şi spre iaz. Nu putem arunca pietricele în apă, cum ar vrea Edy, pentru că e împrejmuit. Stăm pe iarbă şi așteptăm să vedem fluturi. Edy fuge să îi prindă dar fară succes așa că ne uităm după libelule, melci şi, broscuțe. Mă bucur că îl fascinează natura şi că găsește permanent ceva de făcut.

Activitățile în aer liber stimulează legăturile de la nivelul creierului, cresc condiția fizică, rezistența la stres, capacitățile de comunicare, fericirea, spontaneitatea, raționamentul şi concentrarea, mai ales că suntem în era tabletelor şi telefoanelor.

Lăsați copiii să se joace mult afară!

Pe curând!

Facebook Comments
Copiii trebuie supravegheați!
Așa îmi incep diminețile

4 Comments

 • avatar image

  Racolța

  mai 18, 2017

  Reply

  Să vezi când apar cărăbușii, ce entuziasmat o să fie. Eu, cel puțin, așa eram. :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 18, 2017

   Reply

   Adineauri am vazut deja unul, se prinsese de plasa de la geam dar nu i l-am mai aratat lui edy ca nu mai reuseam sa il bag la somn :)

 • Copiii trebuie supravegheați! - Emotii de mamica

  mai 19, 2017

  Reply

  […] ← Mami, hai să culegem buburuze! […]

 • Joacă în aer liber - Emotii de mamica

  iun. 03, 2017

  Reply

  […] dată râme. A cules o lună râme şi a trebuit să sap toată grădina pentru asta :). Au urmat buburuze, gândăcei cu roșu şi negru, ploşnițe, iar acum e la fluturi şi lăcuste. Nu mai stă în […]

Lasă un răspuns