Dacă mă întrebați ce îmi place cel mai mult să mănânc la mic dejun, o să vă spun fără să mă gândesc: clătite!!! Lui Edy îi plac la fel de mult şi fiindcă pe el am vrut să îl țin cât mai departe de zahăr, am căutat variante ajutătoare. Astăzi vă prezint rețeta de clătite fără zahăr pe care o folosim noi şi care merge şi la copii peste un an.
Când eram mică puneam zahăr vanilat în compoziție şi umpleam clatitele cu ciocolată sau gem. Acum încerc să găsesc variante mai sănătoase, așa că de cele mai multe ori umpluturile nu sunt dulci.
Rețeta de clătite fără zahăr:
– Un ou
– 500 ml lapte
– 250 g făină
– un praf de sare
– o lingură ulei
Simplu, nu?
Se bate un pic oul, se adaugă laptele si se amestecă cu telul, apoi făina, sarea si uleiul. Eu măsor tot timpul cantitățile de lapte şi făină pentru ca să iasă compoziția exact așa cum trebuie. Înfierbânt bine tigaia, cu pensonul ung puțin ulei, pun compoziția şi cam asta e.
Această cantitate ajunge pentru aproximativ 10 clătite, depinde cât de mare e tigaia. Eu fac uneori şi cu cantitățile la jumătate, cu excepția oului pe care îl pun întreg. Rețeta nu îmi aparține, dar dintre cele pe care le-am încercat până acum, aceasta a fost singura care mi-a plăcut. Ies delicioase.
Cu ce umplu clătitele?
Noi prima dată mâncăm clătite gen aperitiv, adică cu legume, carne, lactate şi apoi dulci. Cele dulci le umplem cu sirop de agave. Ne place mult de tot. Am încercat şi cu sirop de arțar, dar tot cel de agave e în topul preferințelor. Aceste siropuri înlocuiesc foarte bine zahărul şi ne scapă de pofta de dulce.
Variantele sărate sunt în funcție de ce avem în frigider. De exemplu clătite cu cașcaval, clătite cu castraveți, roșii, ardei şi cașcaval, clătite cu mușchiuleț afumat, cașcaval şi castraveți, clătite cu șnițel, roşii, castraveți şi cașcaval etc. Variante sunt sute, iar combinația dintre clătite şi legume e absolut genială.
Fiecare părinte alege ce îi dă copilului să mănânce, în funcție de vârstă. La un an, Edy nu mânca mult şi sigur nu îi dădeam șnițel, deci aici sunt niște exemple. Am scris „peste un an” deoarece oul întreg şi sarea nu se recomandă mai devreme.
Bineînțeles că se pot face cu brânză, cu smântână şi cu ce mai aveți prin frigider. Eu am mâncat și cu înghețată şi fructe proaspete, cu nucă şi miere şi ce mi-a mai trecut prin cap. Pentru Edy am fost mai atentă la combinații.
Ce zici? Mâine dimineață încerci rețeta asta?
Îți recomand să citești și rețeta de Pancakes pentru bebeluși!
5 Comments
Monica
mai 12, 2017
emotiidemamica
mai 13, 2017
Racolța
mai 14, 2017
emotiidemamica
mai 14, 2017
Ce mănâncă copiii mei dimineața la micul dejun? - emotiidemamica.ro
sept. 26, 2018