Diverse / Povestiri din viata

Canal lacrimal înfundat – povestea noastră cu final fericit

canal lacrimal infundat

Am născut o fetiță minunată. Mi se părea cea mai frumoasă din câte văzusem până atunci. Din patul meu, se zărea păturica roz cu puiul zâmbăreț şi liniștit. Am privit-o trei ore încontinuu şi am plâns de parcă toate emoțiile mele au fost adunate undeva şi au trebuit scoase cumva. Așa a fost întâlnirea noastră.

Când am mers în salon, am dezbrăcat-o şi m-am uitat la ea. Am mirosit-o, am pupat-o şi am simțit că m-am îndrăgostit de fiecare bucățică.

Un ochi îi era în lacrimi şi eu ştiam că bebelușii nu plâng cu lacrimi. Şi de ce doar la un ochi? Citisem că unii bebeluși se nasc cu canal lacrimal înfundat. Era prea devreme pentru conjunctivită sau alte infecții. Abia o născusem.

I-am zis asistentei de la neonatologie problema, iar ea mi-a zis să nu îmi fac griji, că îmi aduce ceva să îi pun in ochi. În maternitate nu părea grav, însă după ce am ajuns acasă parcă lăcrima mai mult şi în colțul intern aduna puchini. Într-o după amiază am găsit ochiul lipit puțin şi asta m-a speriat. Ştiam că se poate desfunda chirurgical şi mă rugam să treacă de la sine, să nu ajungem la spital.

Am gasit o postare a dr. Monica Pop în care scria clar că serul fiziologic e singurul tratament şi doar un medic oftalmolog poate decide asupra vreunei recomandări pentru ochi. Nu medicul de familie, nu pediatrul! Antibioticul sau alte creme sunt total interzise în acest diagnostic, iar masajul se pare că nu e indicat.

Am șters ambii ochi cu ser în fiecare zi, deşi doar unul lăcrima. Nu s-a mai lipit după aceea dar erau zile când se adunau puchini mulți şi era foarte inestetic. M-au întrebat mai multe persoane ce are la ochişor, era vizibil că ceva nu e în regulă.

Am mers la medicul oftalmolog să vedem dacă are canal lacrimal înfundat

Când a împlinit 3 luni, am mers la medicul oftalmolog. Ioana dormea în wrap şi când s-a trezit, ochii ei erau limpezi şi curați. Doamna doctor m-a întrebat ce are şi i-am zis istoricul problemei. S-a uitat la ea (se vede cu ochiul liber) şi a zis că dacă ar fi înfundat canalul ochiul s-ar lipi continuu, ar aduna secreții continuu şi nu ar fi curați. Mi-a spus ca este posibil să fi fost înfundat canalul la naștere, dar să se fi rezolvat de la sine. Mi-a dat speranțe.

Eu știam că are zile în care ochii îi sunt limpezi, dar şi zile în care nu e așa. Mi-a recomandat să îi desfund zilnic nasul cu batista bebelușului şi mi-a dat niste picături pentru nas, să o ajute să se desfunde. Se pare că asta ar fi fost cauza.

Am ajuns acasă şi am început să îi desfund nasul. După vreo 5 zile eram deja cu speranțele spre zero pentru că ochiul curgea tot mai tare. Ea plângea deja de când simțea serul, eu mă simțeam neputincioasă.

Secrețiile erau abundente şi verzui deşi trebuia să îi treacă..

Câteva zile ochiul a curs rău de tot. Secrețiile erau multe și verzui de acum, credeam că a făcut infecție. Au ținut câteva zile şi deja planificam să cerem şi părerea altui medic.

Până ne-am hotărât ce să facem, secrețiile s-au oprit. De tot, deodată. Credeam că e iarăși o perioadă de aceea în care nu are nimic, dar de fapt chiar nu a mai avut nimic. E mai mult de o lună de când teama mea a luat sfârșit.

V-am scris povestea noastră pentru că poate vă veți întâlni cu această situație. Poate trece, cum s-a întâmplat la noi, sau poate nu. Eu mă pregătisem şi pentru intervenție, eram aproape sigură că la asta vom ajunge, dar în final nu a mai fost cazul. Şi Doamne, cât mă bucur!

Vreau să ştiți că în problemele ce țin de ochi e nevoie de oftalmolog iar intervenția în cazul unui canal lacrimal înfundat se face cu cel mai mare succes în jurul vârstei de 5 luni, deci nu trebuie amânat!

Informați-vă bine, ca totul să fie bine! Multă sănătate bebelușilor!

Facebook Comments
Îi este frică de vacă. Preferă şopârlele
Viața de mămică. Un sacrificiu mic pentru un om mare?

10 Comments

 • avatar image

  Adn de Femeie

  iun. 11, 2017

  Reply

  Grea e viaţa de mămică! Grea dar frumoasă! Şi plină de griji şi iubire ;) Sănătate multă!

  • avatar image

   emotiidemamica

   iun. 12, 2017

   Reply

   Asa e! Dar merita! :*

 • avatar image

  racolta

  iun. 13, 2017

  Reply

  Încă o dovadă care arată ce mămică atentă și grijulie ești! Bine că s-a rezolvat!

 • avatar image

  Alexandra

  iul. 01, 2017

  Reply

  Uau, la fix e postarea asta! Si noi avem aceeasi problema, dar bebe are 2 luni jumatate. Inca nu am fost la oftalmolog. Ne-a zis dr de familie ca ar trebui sa treaca de la sine si sa curatam cu ser. Tot asteptam,dar inca nici o schimbare. Exact cum spui si tu, zile mai ok, altele in care secretiile abunda. Cred ca ne vom adresa si noi unui medic oftalmolog. Ma bucur ca ai impartasit cu noi :). Multumim!

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 01, 2017

   Reply

   Si folosesti batista bebelusului? Din ce am citit se pare ca acel canal se desface cu cat copilul creste si de asta multi pe la 3 luni jumatate scapa de probleme. Poate va fi si la voi la fel de simplu.. Ti se pare dimineata ca fornaie un pic la nas? La noi asa se întâmpla, dupa somnul de noapte fornaia, dar eu ziceam ca umiditatea din camera e de vina. Medicul oftalmolog a zis ca din cauza nasului infundat e secretia la ochi

 • avatar image

  Alexandra

  iul. 01, 2017

  Reply

  N-am folosit batista bebelusului pana acum pentru ca nu mi s-a parut ca ar fi nevoie. In prima luna de viata mi se parea ca mai fornaie dimineata. Dar era ceva trecator; peste zi nu se mai auzea. Dar pana la urma secretia nu era din cauza canalului lacrimal infundat, ci a nasului infundat? Inteleg ca ele comunica (nasul si ochii), dar ma gandeam ca sunt 2 chestii distincte...Sper si eu din suflet sa se rezolve de la sine..

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 01, 2017

   Reply

   Pai comunica intre ele si de fapt la noi asta a fost recomandarea ca sa isi revina. Dupa ce am folosit batista bebelușului cu aspiratorul a avut câteva zile de secretii mari si apoi gata

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   apr. 15, 2018

   Reply

   Alexandra, cum s-a finalizat povestea voastra? Totul bine?

 • avatar image

  Mirela

  mart. 16, 2018

  Reply

  Buna Ce fel de picaturi ai primit pentru nas? Noi avem 2 luni jumate si am inceput cu un pic de secretie dupa o plimbare afara. Pana atunci nu mai ierisem cu el decat f rar din cauza vremii. Am zis ca poate l-a tras curentul, dar a doua zi nu a mai avut. Cand am iesit afara iarasi a reaparut, acum e dupa doaua zile si tot are. Prima data a avut doar o zi. Batistq bebelusuluo am folosit-o pentru ca fornaia, am scos mucisori, dar de 2 sapatamani am renuntat la e, pentru ca se avuzeau mucisorii dar nu iesea nimic, si se internet am gasit ca nu e recomandata desi am folosit-o la primii copii si a fost bine, in afara faptului ca ma gandesc ca le-am facut polipi de la atata aspirat. Deci ce ma sfatuiesti? Multumesc

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mart. 16, 2018

   Reply

   Buna! Ceea ce are bebelusul tau este diferit decat ce era la noi. Canalul infundat e din nastere, nu apare pe parcurs... Noua ne-a dat colargol dar pentru bebe asa mic nu e ok cu concentratie 1% cum se gaseste prin farmacii si am mers sa ne prepare special. Nu e de joaca cu bebelusi asa mici si nici nu poti da colargol, tobradex sau alte picaturi de astea dupa ureche. Vorbeste cu un oftalmolog sau macar cu medicul de familie. Poate fi infectie, conjunctivita, conteaza ce culoare au secretiile, cand apar si doar un medic poate analiza situatia. Sanatate multa!

Lasă un răspuns