Povestiri din viata

La medicul de familie: „practic se începe diversificarea după 6 luni, dar copiii..”

diversificarea după 6 luni pediatru

Nu am inventat eu faptul că se începe diversificarea după 6 luni. Nici că până atunci bebelușul trebuie hrănit doar cu lapte, fără apă sau ceai. Asta afirmă cei din OMS – Organizația Mondială a Sănătății în urma noilor cercetări. Cine vrea să asculte bine, cine nu, nu.

Când l-am născut pe Edy, toată lumea se uita ciudat că nu îi dau apă şi că nu îl țin cu căciuliță. Stăteam în casă la 21 de grade, nu sugea suzetă, mânca doar sân. Da… eram o ciudată printre cunoscuți…

Mi s-a spus că ar fi bine să îi dau sucuri, supe şi legume pasate de la 4 luni. Nu de către rude ci de către medicul pediatru şi medicul de familie. Dacă ziceam că nu vreau să îi dau apă, îmi spuneau cât de importantă e hidratarea pentru copii. Dacă nu voiam să îi dau solide, îmi spuneau că are nevoie de mai multe vitamine. Am ascultat sfaturile și in final am făcut vum am crezut de cuviință.

De curând am fost nevoită să ajung din nou la medicul de familie cu Ioana. Știam părerile sale încă de când era Edy mic, așa că mi-am propus să zic ca el, să nu mai par ciudată. Nu mă pricep să mint, așa că am încercat să ocolesc un răspuns exact. Cu controlup a decurs totul bine. Am încredere că o verifică bine, dar sfaturile mi s-au părut ciudate mai ales venind din partea unui medic.

Ioana are 5 luni şi o săptămână, 7600 g. E un copil normal, nu e prea grasă, nu e prea slabă. Dar e foarte zâmbăreață şi a atras pe toată lumea. I-au tot zis „grăsunica”, „chişculiță”, „grăsuneață, „frumușică”, „zâmbăreață” etc. Doctorița a cântărit-o, a palpat-o, ascultat-o şi mi-a zis:

– Copilul arată foaaarte bine. Dacă merge în continuare așa e grozav. Ce mănâncă?
– Doar sân deocamdată.

– Dar apă îi dai, nu?

– Păi i-am dat odată, să văd dacă vrea..

– Şi a vrut?

– Cred că a băut un pic.

– Păi normal că vrea, că îi este sete. Apă, ceai, sucuri, sunt bune pe căldura asta. Le e şi lor sete. Cu mâncarea nu ați început?

– Am zis să mai aștept un pic.. Dar o să încep, că are deja 5 luni.

– Păi daaa, sunt atâtea sucuri acum. Poți să îi dai şi supă, legume pasate..

– Eu ştiu, dar am zis să mai aștept şi…

– Practic se începe diversificarea după 6 luni, dar copiii vor mai devreme!

A început să zâmbească şi cred că aveam şi eu pe față un zâmbet de ăla pe care dacă îl vezi la cineva în poză, zici că nu a înțeles gluma. Dar na.. ce să mai zic?

Am luat copilul, fișa, am plecat la asistentă şi mi-am zis în gând că o să fac cum cred eu de cuviință. Ioana probabil că va mânca şi va bea apă după 6 luni, ceai va vedea, sperăm, mult mai târziu, iar alimentele pasate sperăm să fie de fapt întregi. Îmi doresc autodiversificare, dar e necesar să văd dacă asta își dorește și ea.

Ce vor copiii?

Copiii vor multe lucruri… vor iubire, afecțiune, vor să vadă la/de la părinții lor înțelegere. Vor liniște, vor să le fie satisfăcute nevoile. Sunt sigură că le place şi ciocolata, dar la 4 luni nu le putem da, nu? Cred că bebelușii vor să crească sănătoși. Noi cum vrem să îi creștem?

Tu ce părere ai despre acest subiect?

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Îi iubesc la fel de mult, dar în mod diferit
Renunțarea la pampers. Edy nu mai poartă scutece

5 Comments

 • avatar image

  Anca

  iun. 30, 2017

  Reply

  Of, Doamne! Din pacate unii medici au ramas cu ce au invatat acum 20-30 de ani. Nu sunt la curent cu ce studii se mai punlica. Important e sa vezi ce e mai bine pentru copilul tau.

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 10, 2017

   Reply

   Cred ca da, asta e important, insa majoritatea parintilor nu mai filtreaza informatiile pentru ca vin din partea medicilor :(

 • avatar image

  Racolța

  iul. 01, 2017

  Reply

  De acord în totalitate cu părerea ta. Din păcate, aud foarte rar mămici care alăptează până la 6 luni. Motivul cel mai des invocat e că nu au lapte suficient. Oare?

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 01, 2017

   Reply

   Doar 2% dintre femei sunt incapabile sa alapteze si procentul mai creste un pic cu cele care au de suferit interventii chirurgicale, fac tratamente mari etc incompatibile cu alaptarea. In rest au lapte, dar nu sunt informate.

 • Înscrierea la medicul de familie - Emoţii de mămică

  mai 16, 2019

  Reply

  […] și de ce îmi port eu copilul dar și ce mi-a zis medicul de familie despre diversificare la urmîtoarea vizită […]

Lasă un răspuns