La medicul de familie: “practic se începe diversificarea după 6 luni, dar copiii..”

Nu am inventat eu faptul că se începe diversificarea după 6 luni. Nici că până atunci bebelușul trebuie hrănit doar cu lapte, fără apă sau ceai. Asta afirmă cei din OMS – Organizația Mondială a Sănătății în urma noilor cercetări.

diversificarea după 6 luni

Când l-am născut pe Edy, toată lumea se uita ciudat că nu îi dau apă şi că nu îl țin cu căciuliță. Stăteam în casă la 21 de grade, nu sugea suzetă, mânca doar sân. Da, eram o ciudată printre cunoscuți.

Mi s-a spus că ar fi bine să îi dau sucuri, supe şi legume pasate de la 4 luni. Nu de către rude ci de către pediatru şi medicul de familie. Dacă ziceam că nu vreau să îi dau apă, îmi spuneau cât de importantă e hidratarea pentru copii. Dacă nu vroiam să îi dau solide, îmi spuneau că are nevoie de mai multe vitamine. Totuşi, am preferat să ascult sfaturile OMS.

De curând am fost nevoită să ajung din nou la medicul de familie cu Ioana pentru vaccin. Știam părerile medicului, așa că mi-am propus să zic ca el şi să fac ca mine. Nu mă pricep să mint, așa că am încercat să ocolesc un răspuns exact. A decurs totul bine, am încredere că o verifică bine înainte de vaccin, dar sfaturile m-au lăsat cu gura căscată. 

Ioana are 5 luni şi o săptămână, 7600 g. E un copil normal, nu e prea grasă, nu e prea slabă. Dar e foarte zâmbăreață şi a atras pe toată lumea. I-au tot zis “grăsunica”, “chişculiță”, “grăsuneață, “frumușică”, “zâmbăreață” etc. Doctorița a cântărit-o, a palpat-o, ascultat-o şi mi-a zis:

– Copilul arată foaaarte bine. Dacă merge în continuare așa e grozav. Ce mănâncă?
– Doar sân deocamdată.

– Dar apă îi dai, nu?

– Păi i-am dat odată, să văd dacă vrea..

– Şi a vrut?

– Cred că a băut un pic.

– Păi normal că vrea, că îi este sete. Apă, ceai, sucuri, sunt bune pe căldura asta. Le e şi lor sete. Cu mâncarea nu ați început?

– Am zis să mai aștept un pic.. Dar o să încep, că are deja 5 luni.

– Păi daaa, sunt atâtea sucuri acum. Poți să îi dai şi supă, legume pasate..

– Eu ştiu, dar am zis să mai aștept şi…

– Practic se începe diversificarea după 6 luni, dar copiii vor mai devreme!”

A început să zâmbească şi cred că aveam şi eu pe față un zâmbet de ăla tâmpit pe care dacă îl vezi la cineva în poză, zici că se screme. Dar na.. ce să mai zic?

Am luat copilul, fișa, am plecat la asistentă şi mi-am zis în gând că o să fac tot ca mine. Deci nu m-a convins. Cred că OMS are multă grijă de sănătatea noastră. De asta s-a şi înființat această Organizație.

Ioana va mânca şi va bea apă după 6 luni, ceai va vedea, sperăm, mult mai târziu, iar alimentele pasate sperăm să fie de fapt întregi. Îmi doresc autodiversificare. 

Ce vor copiii?

Copiii vor multe lucruri.. vor iubire, afecțiune, vor să vadă la/de la părinții lor înțelegere. Vor liniște, vor să le fie satisfăcute nevoile. Sunt sigură că le place şi ciocolata, dar la 4 luni nu le putem da, nu? Cred că bebelușii vor să crească sănătoși. Noi cum vrem să îi creștem?

Tu ce părere ai despre acest subiect?

Facebook Comments

4 responses to “La medicul de familie: “practic se începe diversificarea după 6 luni, dar copiii..”

  1. Of, Doamne! Din pacate unii medici au ramas cu ce au invatat acum 20-30 de ani. Nu sunt la curent cu ce studii se mai punlica. Important e sa vezi ce e mai bine pentru copilul tau.

  2. De acord în totalitate cu părerea ta. Din păcate, aud foarte rar mămici care alăptează până la 6 luni. Motivul cel mai des invocat e că nu au lapte suficient. Oare?

    • Doar 2% dintre femei sunt incapabile sa alapteze si procentul mai creste un pic cu cele care au de suferit interventii chirurgicale, fac tratamente mari etc incompatibile cu alaptarea. In rest au lapte, dar nu sunt informate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *