Povestiri din viata

Mami, nu mai face treabă!

mami, nu mai face treaba! pădure

Îmi petrec mai mult de jumătate de zi doar cu copiii, fără să fac altceva. Uneori cred că ajunge, dar se pare că niciodată nu e destul. Astăzi Edy mi-a zis: „Mami, nu mai face treabă!”.

mami, nu mai face treaba!

Programul zilnic e cam același. Ne trezim, facem paturile, mâncăm, strângem şi ieșim afară. Dacă ne trezim la 7.30, la 9 suntem deja gata de plecare. Ştiu că timpul de calitate petrecut cu ei nu include micul dejun sau vasele de pe masă, de aceea când ieșim, nu facem altceva decât să petrecem timp prețios împreună.

Astăzi am făcut o abatere de la program de vreo 15 minute. I-am explicat lui Edy că terminăm rapid treaba şi plecăm, dar se pare că nu a mai avut răbdare. M-a luat de o mână și m-a tras din bucătărie. 

Mi-a zis: „Mami, nu mai face treabă!”

Noi ieșim în general 3-4 ore dimineața. Deşi Ioana e cu noi, Edy are în mare parte exclusivitate. Ea doarme, suge sau se uită în jur şi noi căutăm plante, melci, insecte şi vorbim. Cred că asta îi și place la ieșirile noastre, că nu are interdicții şi se simte grozav.

Cu greu îl aduc la amiază acasă. Mie mi se pare prea soare şi cald, el abia şi-a făcut încălzirea. Ajungem în curte și nu intrăm în casă, dar stăm la umbră unde e răcoare. Îl conving că mai am de cules zmeură și văd și o roșie lăsată, așa că mă duc să o leg. Edy  mă observă imediat şi iar îmi zice:

Mamiiiii, nu mai face treabă!! Vinooo!

Dacă nu m-aş duce, mi-ar părea rău că l-am amânat iar. Dacă mă duc, el își continuă treaba de parcă nici nu aş fi acolo. Îmi dau seama că vrea să îl văd, să apreciez ceea ce face.

De multe ori îmi doresc să se joace singur. Nu face asta deloc, are nevoie tot timpul de spectatori. Vrea să vadă că sunt acolo, că cineva îl urmărește. Nici nu trebuie să vorbesc sau să fac ceva, doar să fiu prezentă.

Toți copiii au nevoie de feedback şi de timp de calitate petrecut cu părinții. Degeaba stăm cu ei, dacă nu ne jucăm. Au nevoie de acele momente în care nu ne gândim la nimic altceva, în care suntem cu ei și atât. Au nevoie de reconectare.

Oare cât timp de calitate petrec eu pe zi cu Edy? Oare nu e un semnal de alarmă acel „Mami, nu mai face treabă”?. Poate e momentul să mă implic mai mult, deși chiar mă simțeam foarte implicată.

Ție îți spune asta copilul tău? Cum procedezi?

Facebook Comments
Renunțarea la pampers. Edy nu mai poartă scutece
"Ești un soare!" i-am zis...

4 Comments

 • avatar image

  Monica

  iun. 24, 2017

  Reply

  Eu cred ca doar se alinta :) Pe masura ce creste afla lucruri noi si vrea sa le verifice. Si poate asta doar cu Mami :D Si atunci se alinta un pic.

 • avatar image

  emotiidemamica

  iun. 24, 2017

  Reply

  Se poate sa fie doar alintareala. Vad ca s-a liniștit :)

 • avatar image

  Andreea

  iun. 28, 2017

  Reply

  Draga mea, timp de 1 an şi ceva, el a fost centrul universului tău, iar acum sunt doi. Îi este teamă că nu o să-l mai iubeşti ca înainte. Ştiu asta pentru că eu am 3 băieţi de 10, 3 şi 2 ani, iar cel mare a avut nevoie de timp să se obişnuiască în postura de frate mai mare. Chiar dacă o să te încurce puţin, lasă-l şi pe el sa te ajute la treburile casnice şi mai ales la îngrijirea celei mici, fă-l să creadă că el e bărbatul în casă şi fără el nu te descurci. O să vezi ce uşor o să vă fie amândurora pe parcurs.

 • avatar image

  Racolța

  iun. 30, 2017

  Reply

  Și eu zic că îi acorzi suficient timp. Ce-i prea mult, strică.

Lasă un răspuns