Produse, cumparaturi, review

Vigantol si calciu la bebelusi?

De cand eram insarcinata stiam ca tuturor bebelusilor din Romania li se prescrie Vigantol. Adica vitamina D3 care ajuta la combaterea rahitismului prin fixarea calciului. Pe internet sunt pareri pro si contra referitoare la Vigantol, mai ales ca in prospect se recomanda doar o picatura pe zi si medicii recomanda mai multe. Poate ca si tu ai emotii in a da acest supliment copilului tau si cauti mai multe informatii.

Dupa cum probabil stii, cea mai buna sursa de vitamina D3 este soarele. Se spune ca cei mici au nevoie sa iasa mult afara tocmai pentru a nu-i priva de aceasta vitamina obtinuta natural in acest mod. Eu am nascut toamna si fiindcă soare nu a fost, am acceptat bine ideea de a administra trei picaturi de vigantol zilnic, desi uneori recunosc ca imi puneam intrebari daca fac bine. La primul copil toti parintii vor sa faca lucrurile ca la carte, tocmai pentru a nu da gres.

Vitamina D3 se regaseste si in laptele matern. Prin alaptare, Vitamina D3 se absoarbe in organism mult mai bine decat o face o substanta obtinuta in mod artificial cum e Vigantolul.

Pe biletul de iesire din maternitate mi se recomanda sa ii dau bebelusului Vigantol din a 15-a zi de la nastere. Eram sceptica asa ca an fost la pediatru si fiindca fontanela era marisoara, mi-a zis ca e buna doza de 3 picaturi. Mi-a recomandat ca de la varsta de doua luni sa incep si cu 5 ml de calciu timp de zece zile in fiecare luna.

Vigantolul era usor de administrat, direct in gurita sau cu lingurita. Cu calciul am avut chin, pentru ca era cantitate mai mare. Eu ii dadeam cu seringa 5 ml de calciu gluconic. Initial am luat fiole de plastic si dupa doua zile de administrare era tot mai rau. Ii venea sa vomite, scuipa o mare parte de cantitate si se stramba de nu se putea. La un moment dat incepea si sa planga.

Am incercat sa ii dau si cu lapte, dar nu reuseam sub nicio forma, era la fel de greu. Apoi am incercat cu fiolele de sticla, tot calciu gluconic. Imi spusese o farmacista ca are alt gust si ar fi mai bine tolerat de copil. Si chiar asa a fost. Se mai stramba, dar nici nu se compara cu fiolele celelalte. Era mult mai linistit, accepta gustul si nu trebuia sa combin cu lapte ca sa il pacalesc.
Fiolele de calciu gluconic au 10 ml si nu sunt valabile a doua zi, de aceea se dau cei 5 ml la bebe si 5 ml ia mama, tata sau se arunca.

Dupa o vreme am mai citit si mi-a parut rau ca am dat calciu fara sa ii fac analize lui Edy. Prea mult calciu nu face bine, dar nici nu am stiut sa procedez diferit. La Vigantol am renuntat dupa vreo 7 luni pentru ca venise vara si stateam 5-6 ore pe zi afara. Eu luam vitamine, mancam multe lactate, m-am gandit ca nu are rost sa ii suplimentez cu altceva. A fost decizia mea, desi medicul mi-a zis sa dau in continuare.

Cand s-a nascut Ioana, recomandarile au fost aceleasi, adica 3 picaturi zilnic pana la varsta de un an. Am facut tot ca mine. Vigantol i-am dat vreo 3 luni, cat a fost frig afara. Calciu a trebuit sa ii dau de cateva ori din cauza presupusei alergii.

O tin mult la soare, mergem mult in aer liber asa ca nu vreau sa fie nici exces de vitamina D3. Se pare ca fontanela i s-a inchis destul de mult fata de cum era si nu imi fac griji. De fapt, nici nu stiu daca fontanela are legatura cu Vigantolul sau nu. As putea crede ca nu, dar nu sunt medic sa ma exprim 

Am citit ca recomandarea asta generala a Vigantolului a aparut pentru ca medicii nu cunosc stilurile noastre de viata. Majoritatea parintilor ies foarte putin afara cu copilul (si cand ies il imbraca bine), asa ca nu se poate lua vitamina D3 din soare. E nevoie de expunere macar vreo 3 ore pe zi pentru asta. Soarele puternic nu e indicat, dar asta nu inseamna ca ne ferim in totalitate de el. Mai este o discutie si referitoare la valabilitatea vigantolului. 

Cred ca fiecare parinte decide ce face.

Este normal sa avem incredere si in medici. Ei vad lucruri pe care noi nu le putem vedea si recomanda ceea ce considera de cuviinta. Dar fiecare dintre noi poate decide daca ia sau nu in considerare sfaturile si recomandarile. Ne asumam asta, bineinteles ca e un risc si o facem pe cont propriu!

Ce valabilitate are Vigantol?

Pe cutie scrie 6 luni, medicii zic o luna. Aceasta neintelegere a aparut de asemeni din cauza lipsei informatiilor despre modul de viata. Adica Vigantol este garantat ca nu isi pierde proprietatile timp de 6 luni daca este tinut la temperatura maxima de 25 grade in ambalajul propriu.

Multi parinti tin copiii la temperaturi mari de frica racelilor si, de obicei, sticluta de Vigantol e acolo in dormitor. De fapt nu ferim copiii de raceli tinandu-i la caldura mare pe timpul iernii, dar asta e alta discutie.

Daca intrebam parintii cu bebelusi din Romania la ce temperaturi stau in casa veti vedea ca majoritatea stau la minim 23-25 de grade. De aceea isi pierde si Vigantolul proprietatile. Daca vrem sa il pastram in conditii optime, sa reziste timp de 6 luni, putem sa il pastram intr-un loc unde temperatura nu creste. E indicat ca si copiii sa stea la 21-22 de grade mai ales pe timpul iernii.

Atentie!

Aceasta este doar experienta noastra. Nu incurajez administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala si nu incurajez pe nimeni sa faca la fel ca noi. Nu sunt medic, nu dau sfaturi! Va rog sa nu tratati copiii dupa cum ati vazut pe internet. Cereti pareri avizate!
Pe curând!
Facebook Comments
Aşa stăm noi în cort în fața casei
Rochii de seara

No comments

Lasă un răspuns