Diverse / Povestiri din viata

Subluxația de cap radial – experiența lui Edy

Astăzi vreau să vă scriu despre o problemă cu care ne-am confruntat de curând. Este vorba despre subluxația de cap radial. Mai exact, un os al antebrațului, numit radius, care a ieşit de la locul lui. A fost o experiență pe care nu vreau să o repetăm.

Cauze:

Subluxația de cap radial este foarte frecventă la copii. O smucitură, învârtitul copilului ținându-l de mâini, lăsarea lui pe o parte în timp ce ține pe cineva de mână sau ridicarea de brațe pot fi cauzele acesteia.

Chiar ieri am văzut în parc un părinte care învârtea copilul ținându-l de încheieturile mâinilor și m-au trecut fiorii. Şi noi făceam asta şi nu m-am gandit ce efecte poate avea. Credeam că dacă îi protejez încheietura e în regulă. 

Lui Edy (2 ani şi 10 luni) îi plăcea să ne prindă de mână să îl ridicăm. Număra până la zece şi apoi noi îl luam pe sus când urca pe bordură sau uneori la scări. Ca în imaginea de mai sus. Dar mâinile lor sunt fragile.

Într-o seară am ieșit în oraș şi Edy a alergat mult cu soțul meu de mână. Râdeau şi se mai opreau pentru odihnă, iar la un moment dat cred că Edy a obosit. S-a lăsat în jos, lateral, bazându-se că e ținut. Dacă i-ar fi dat drumul la mână cădea pur şi simplu. Deodată s-a auzit o pocnitură la încheietura mâinii şi el a început să plângă.

Nu s-a umflat nimic, nu s-a învinețit, așa că am considerat că e bine, că îi va trece. Știți cum e când tragi de un deget și pocneşte şi e senzația ciudată? Așa am crezut noi că avea la încheietură, dar de fapt era subluxația de cap radial.

Am plecat acasă. Ar fi trebuit să mergem la spital

Ținea mâna pe lângă corp şi nu voia să o mişte. Dacă nu o mișca era ok. Mă gândeam că îl doare puțin, așa că nu l-am pus să o agite. A mâncat foarte bine şi eram convinsă că până dimineață vor fi semne că e mai bine.

Dar noaptea s-a trezit plângând de câteva ori. Cum mișca mâna, cum apărea durerea. Era foarte dureros și pentru noi faptul că el se chinuie. Aş fi vrut să îi iau cumva durerea. Dimineața s-a trezit vesel, mult mai relaxat, a stat în pat, dar mâna tot nu o mișca.

Am plecat la urgență.

I-am zis lui Edy de acasă că vom merge la spital să îl vadă un doctor şi l-am pus în temă cu ce se va întâmpla acolo. De gardă era un medic chirurg şi am stat un pic să îl asteptăm. Era duminică. In acest timp l-am plimbat pe hol şi i-am povestit despre tot ce vede.

Un alt copil plângea şi i-am zis că face asta din cauză că îl doare ceva, pentru că probabil s-a lovit la mână. Am încercat să îi diminuez frica. I-am zis că medicul se va uita şi este posibil să îl doară când îi va mișca mâna. I-am zis şi că dacă va considera necesar îi va bandaja mâna sau îi va face radiografie.

Medicul încă nu venise când asistenta ne-a chemat în cabinet. Am avut timp să îi arăt multe lucruri pe acolo lui Edy. L-am pus să denumească obiecte, să spună culori şi să facă conversație. Am întrebat asistenta cât de grav ar putea fi ceea ce are el la mână. Mi s-a zis că e o subluxație, că e de fapt la cot, nu la încheietura mâinii şi că medicul îi va face o manevră. Atunci m-a speriat un pic dar mi-am păstrat liniștea ca să îi pot explica asta lui Edy.

El îmi zicea că vrea o pastiluță, să îi treacă (aşa zice el la bomboane). Eu i-am zis că medicul nu poate da pastiluțe fără să îi verifice mâna, aşa că îl va verifica în amănunt. I-am zis că îl va durea puțin dar suntem acolo să îl facă bine.

A durat foarte puțin când a venit doctorul. I-a luat mâna şi s-a uitat. I-a pus la loc osul cu o manevră rapidă. Practic i-a împins osul din cot în timp de i-a întors palma în sus. Edy a început să plângă dar s-a liniștit imediat. Nu știu dacă l-a durut, mi-a zis mai târziu că nu.

După manevră, radiografie

După asta am mers la etaj să îi facă radiografie. Asistenta i-a zis că îi dă o bomboană dacă ține mâna nemișcată acolo așa că nici nu a respirat :). El voia pastiluța. Deja își mișca mâna, avea chef de joacă și zicea că nu îl doare nimic.

La radiografie totul a ieșit bine așa că am putut pleca acasă.

subluxația de cap radial

Recomandările medicului

Ni s-a spus că subluxația de cap radial este frecventă la copii până la 4-5 ani pentru că ligamentele sunt încă imature şi fragile. Ni s-a recomandat să îi dăm lui Edy să se joace cu căni cu apă pe care să le umple şi să le verse pentru a face mișcarea din imagine (palma în jos, palma în sus). Se pare că acest lucru i-ar „întări” mâinile.

Ni s-a mai spus:

să nu învârtim copilul de mâini! Îl putem învârti ținut de subraț

– să avem grijă când se lasă pe mână. Mai bine îl lăsăm şi noi în jos până se așează.

– să nu îl smucim atunci când el se trage în altă direcție.

Sper să vă fie de folos acest articol şi să nu treceți prin această situație. Sper să dați și un share să vadă mai multă lume.

 

Facebook Comments
Adolescența, o lume între două lumi
Copiii mei se joacă împreună

No comments

Lasă un răspuns