Parenting

Regula este că mâncăm înghețată doar duminica

copilul mănâncă înghețată

În ultima perioadă Edy a mâncat destul de multă înghețată. Cum vedea chioșcul, cum începea: „Mami, vino! Mami, hai să cumpărăm. Mami, vreau!” Ştiți voi.. I-am tot cumpărat, dar la un moment dat mi se părea mult dulce.

copilul mănâncă înghețată

Vreo două zile la rând mâncase prăjitură, acum voia şi înghețată, nu voiam să devină dulcele o rutină. Eu sunt destul de reticentă la dulciurile cumpărate. M-am gândit rapid la o variantă care să mă ajute să mai amân momentul şi să nu iasă cu scandal

Copiilor le plac regulile simple şi cooperează mult mai bine când le pui în vedere anumite lucruri. Am zis că sigur va funcționa şi la noi. Mi-am făcut în minte câteva calcule şi am zis că cel mai bine să fie o zi de duminică cea pentru înghețată. Nu de alta, dar începe curând grădinița şi în week-end ne vom plimba toți, inclusiv pe lângă acel chioșc.

I-am zis:

Ştiu că îți doreşti înghețată, dar nu este sănătos să mănânci în fiecare zi. Eu propun ca începând de acum să fie duminica zi de înghețată. Asta să fie o regulă. Înghețata are mult zahăr şi e bună la gust, dar e bine să mâncăm doar din când în când.

A primit foarte bine vestea, ba chiar a fost încântat de o aşa regulă importantă. El ştie deja despre zahăr și efectele asupra corpului nostru, despre chimicale şi despre faptul că unele alimente sunt bune la gust dar nocive. Probabil nu prinde la orice copil această regulă, la noi a fost bine primită.

A început să mă întrebe în ce zi suntem.

Știe zilele săptămânii, dar nu ştie să zică ce a fost ieri, ce e azi şi să țină minte să actualizeze. Era sâmbătă. A repetat şi el de câteva ori că doar duminica mâncăm înghețată şi eu eram mulțumită de mine că am reușit să obțin cooperarea.

Duminică eu m-am trezit bine dispusă. Era zi de sărbătoare, așa că asta însemna o zi relaxantă pentru mine. M-am dus în bucătărie şi discutam cu soțul meu. La un moment dat i-am zis: „azi e duminică”, fără să fac legătură cu noua regulă. Deodată apare Edy printre picioarele noastre şi numai ce îl aud: „azi mâncăm înghețată!!”. Probabil a fost şi un „yeeeyy” la final :)).

Am mets la înghețată şi nu mi-a mai cerut de atunci. Mă aștept ca următoarea dată când trecem pe lângă chioșcul de înghețată să mă intrebe ce zi suntem.

Voi cum procedați când copilul cere dulce şi vi se pare mult?

Facebook Comments
Pregătiri pentru prima zi de grădiniță
Sunt zile în care vrei, dar nu poți. Ai vrea să nu ridici vocea, dar impulsul de moment e altul

2 Comments

 • avatar image

  Adn de Femeie

  aug. 29, 2017

  Reply

  Cât de ingenioasa ai fost!!! Foarte tare. Felicitari pentru reusita. Ai mei au vazut la televizor un clip, in care se zicea despre ciocolata, cum ca ar fi recomandat sa fie consumata moderat. Si tot tacamul despre beneficii si de ce nu este buna in cantitati mari. Si de atunci ma tot intreaba cat este suficient. Cel mare deja stie, domnisoara mai are de furca un pic, dar suntem pe drumul cel bun ;)

 • avatar image

  Cati

  aug. 29, 2017

  Reply

  Geniala solutie !! Fetita mea are 1 an jumatate, deocamdata nu am problema asta insa o sa tin minte ideea ta ;)

Lasă un răspuns