Povestiri din viata

Vărsături apoi febră. Iată de ce să stăm departe de mâncarea gătită din comerț

febra fara diaree toxiinfecție

Au trecut aproape 3 ani fără să avem probleme cu răceli mari, febră sau dureri de burtă. N-am avut nopți petrecute în spital şi nici stresul analizelor. M-am obișnuit să fie totul bine. Am fost atentă la mâncare, am fost atentă la igienă şi aveam nişte reguli peste care nu voiam să trec. Când le-am încălcat, am pățit-o.

febra fara diaree toxiinfecție

Suntem la mare. Peste tot vezi mâncare. Peste tot e ceva care te convinge să cumperi. Probabil că nu v-aş fi scris acum, în toiul nopții, dacă eu nu cedam tentației. 

Regula era să nu cumpăr mâncare gătită din locuri pe care nu le cunosc. Dacă totuşi cumpăram, alegeam în funcție de mai multe criterii. De exemplu nu cumpăr miercurea dintr-un loc în care știu că e aglomerat doar în week-end. Nu cumpăr dacă nu văd lume la coadă, nu cumpăr dacă nu am recomandări. Sunt mai multe criterii după care aleg.

Acum nu stăm la hotel. Am avut mâncare gătită în casă, proaspătă şi am mers la supermarket pentru aprovizionare. Nu aş fi cumpărat nimic gătit din oraş dacă nu era tentația.

Am cumpărat într-o seară ceva din Mamaia şi a fost ok, dar am stat 15 minute la coadă. Tot timpul mă uitam dacă este rulaj de unde cumpăr. În altă seară însă.. am făcut comandă acasă. Nu am văzut cum au preparat, nu am văzut ce au pus acolo, nu am văzut ce rulaj au, nimic. Ştiam doar pe cineva care a mai comandat.

Nu am mâncat doar eu şi Edy ci încă trei adulți şi un copil. La noi nu s-a întâmplat nimic, Edy însă e sub supraveghere.

Ce s-a întâmplat?

Ieri dimineață s-a trezit şi mi-a zis că îi este sete. Era 7 jumătate, o oră la care se trezește de obicei. A băut apă şi a mai stat aproape o oră în pat. I-a venit să verse. El nu a mai vărsat până acum, decât o singură dată pe la 8 luni. Am zis că sigur e ceva în neregulă.

La micul dejun a vrut lapte cu cacao și pâine cu unt şi miere. Am fost cam sceptică în privința laptelui dar am zis că la stări de greață nu îți vine să mănânci, deci normal ar fi să fie ok. După două guri de lapte.. a vărsat iar.

Am hotărât să amânăm masa şi l-am lăsat să se odihnească. A mai stat vreo două ore şi era mult mai bine, aşa că am ieșit afară la joacă. Ne-am fugărit, am mers la plimbare, am cumpărat fructe şi ne-am întors acasă. A băut apă afară şi nu a avut nimic. În casă a băut iar dar a vărsat-o. I-am dat să mănânce niște sticksuri şi dacă am văzut că nu i se mai face rău, am zis că e totul bine. A dormit la amiază și când s-a trezit plănuiam să mergem cu vaporaşul. A venit în bucătărie și a zis că vrea o piersică.

I-am dat, dar nu a fost o alegere bună.

Am plecat în oraş şi când am ajuns, a vărsat iar. I-am luat săruri de rehidratare pentru că era foarte cald afară şi mi-a fost frică să nu se deshidrateze. Nu avea febră, nu avea diaree şi avea starea generală foarte bună.

Sărurile l-au binedispus şi l-au ajutat şi psihic. Aveau gust de suc de fructe şi i-au plăcut. Îmi zicea că e foarte bine de la medicament. Toată seara a fost ok. Nu am mai mers cu vaporașul pentru că era vânt şi valuri, dar am intrat cu picioarele în apa mării.

Vreo trei ore am stat în oraş. Am fugit, ne-am udat, am facut poze şi am vazut eclipsa.  Edy a mai mâncat sticksuri şi a băut apă fără să mai verse. Era destul de obosit când am ajuns acasă așa că l-am convins repede să se culce. Eu mai voiam să stau pe internet, dar am adormit.

varsaturi febra fara diaree

Pe la 2 noaptea am pus mâna pe Edy şi am simțit că are febră.

Nu am la mine termometru aşa că m-am dus în baie, am udat un prosop, l-am scurs şi l-am scuturat. L-am trezit şi i-am zis că are corpul fierbinte şi că îi voi pune un prosop ud ca să îi scadă temperatura. A scăzut repede, nici nu cred că fusese mai mult de 38.5. El a adormit la loc, nu l-a deranjat procedura.

Am mai stat un pic şi am văzut că iar se încălzește. Am făcut prosopul sul şi îl puneam pe spate sau pe burtă pe porțiune mică. Am aflat că avem şi termometru şi când i-am luat temperatura avea doar 37.4. Apoi a crescut la 38.

Nu i-am dat antitermic pentru că nu era cazul. Am considerat că ar fi fost mai puternice simptomele dacă era ceva mai grav, așa că am rămas să îl supraveghez şi să nu îi fac altceva.

E ora 5 acum cand scriu. Sunt trează de aproape 3 ore şi se pare că nu mai crește temperatura. Dar mi-am învățat lecția şi vreau să trag un semnal de alarmă.

E vara şi pe timp de caniculă mâncarea se alterează repede.

Evitați să cumpărați mâncare gătită din oraş. Mai bine luați un porumb copt, pop corn sau o gogoașă. Tentațiile sunt mari dar riscurile sunt şi mai mari. Când vezi copilul că suferă realizezi greşelile însă mai bine previi decât să combați.

Eu nu ştiu la ce să mă aștept mâine. Poate să apară diareea sau poate își revine. Sper să scape doar cu atât. Pentru mine a fost o lecție importantă.

Gândiți-va de zece ori înainte să mâncați ceva şi încă de zece ori când cumpărați pentru copii. Nu așteptați să se întâmple şi la voi, învățați din greșeala mea!

Vă țin la curent.

Facebook Comments
Am revenit acasă, după aproape trei săptămâni de vacanță
Plimbare pe pontonul din Mamaia şi baie în mare pe întuneric

4 Comments

 • avatar image

  Adina

  aug. 09, 2017

  Reply

  Imi pare rau sa citesc. Multa sanatate!

  • avatar image

   emotiidemamica

   aug. 10, 2017

   Reply

   Mulțumim!!

 • avatar image

  Racolța

  aug. 12, 2017

  Reply

  Cu mâncarea pentru copii trebuie să fim foarte atenți, pentru că pericolele pândesc la fiecare masă. Mă bucur că ai trecut peste asta și totul e bine acum!

 • Indigestia la copii. Cum se manifestă? Cum acționăm?

  oct. 25, 2018

  Reply

  […] diferit de la caz la caz.Este important să deosebim indigestia, care deranjează stomacul, de alte afecțiuni, cum ar fi enterocolita. Indigestia la copii nu apare niciodată asociată cu […]

Lasă un răspuns