Dezvoltare Ioana

Astăzi, minunea mea de fetiță are opt luni

Fiecare lună care trece mă face să oftez. Timpul nu stă în loc şi viața își urmează cursul. Eu nu mai am timp să mă opresc să savurez fiecare secundă pentru că totul trece prea repede. Parcă ieri creștea burtica, astăzi, minunea mea de fetiță are opt luni.

E frumoasă şi inteligentă. Are fața fină şi bulănaşele încă pufoase. Aş pupa-o de dimineață până seara şi aş îmbrățișa-o toată ziua. Mă opreşte lumea pe stradă să o vadă şi ea zâmbește la toată lumea.

Cum e Ioana la opt luni?

Veselă şi plimbăreață, așa aş descrie felul ei de a fi. A pornit de câteva zile de-a buşilea şi e în stare să fenteze şi somnul ca să exploreze. Se învârte peste tot şi se enervează dacă îi schimb direcția. Se supără dacă îi iau ceva din mână, dacă nu o las să facă ceva şi ce e drept.. e normal să se supere.

Eu aş lăsa-o peste tot, însă jucăriile lui Edy nu sunt potrivite şi pentru ea tot timpul. El acum cumpără şi vinde utilaje şi sunt multe monede prin cameră. Utilajele lui duc şi pietre, deci avem şi aşa ceva. Uneori nici nu o lasă să umble printre lucrurile lui şi îi respect dorința, dar asta o frustrează pe ea.

dezvoltare fetita opt luni

Îoanei îi place să aibă multă activitate așa că tot timpul ieșim. O ducem peste tot aşa cum l-am dus și pe Edy. Dacă vede lucruri noi e foarte liniștită şi încântată.

Acasă se joacă foarte mult. Se așează lângă cutii şi trage de acolo singură câte ceva. Bate jucării una de alta sau le agită, dar e foarte concentrată când are astfel de ocupații.

Are trei reprize de somn, două mai scurte şi unul mai lung. Mi se pare că doarme mult mai bine decât acum câteva luni şi nu e nevoie să stau doar lângă ea. Dacă se trezește să sugă îi mai dau un pic şi apoi se culcă la loc.

A început să stea în picioare.

Dacă o țin, poate sta în picioare mai mult timp. Poate sta şi sprijinită de ceva câteva secunde, dar nu vreau să o țin mult aşa. Aștept să se ridice singură în picioare pentru că asta exersează mai nou. Se ridică în genunchi deocamdată şi caută ceva de care să se țină.

Eu o las mult pe jos, să învețe singură ce are de făcut. Am observat că nu dă cu capul de orice, e atentă să nu se lovească. Cred că lăsându-i să exploreze îi ajutăm şi pe ei şi ne e ușor şi nouă.

Nu plânge des, e mai mofturoasă înainte de somn, dar în general e foarte veselă. Repetă multe silabe. Are câteva zile de când doar „ma-ma-ma” are pe buze şi mi-e tare drag să o aud. Zice tot felul de silabe repetitive şi uneori parcă ar vrea să ne spună nouă ceva, să ne explice şi nu poate.

Nu prea mănâncă. Dacă îi dau piure nu deschide gura deloc. Cu degetul i-am mai dat, dar cantități nesemnificative. Dacă îi dau bucățele mai ronțăie dar probabil înghite extrem de puțin. Își face rău dacă are ceva în gură. I-am dat mei şi nu suportă deloc textura.

Am început să îi dau ou şi cărniță. Un pic înghite, carnea o suge mult şi pare că îi place. Oul îl face ferfeniță şi mănâncă doar gălbenuș. Eu i-am dat şi albuş dar își face rău când îl simte în gură, deci până nu va ști să mestece un pic mai aștept. Sânul e încă baza.

Mi se pare că la opt luni deja înțelege multe. Dacă întreb „unde e becul?” se uită inediat sus. Dacă vede pisici e în stare să o ia la fugă după ele. Îi place muzica, jocul „cucu bau” şi să se uite în oglindă. E foarte atentă când îmi perii părul şi îi place să se joace cu geanta mea, deci deja o preocupă „chestiile de fete”.

Simt că greul a trecut

Pentru că primele luni au fost cu mult plâns, au fost destul de grele. Obosea repede, adormea greu, se îneca cu lapte, așa că imediat plângea. Acum simt că începe să își dea seama de lucrurile din jur şi altfel înțeleg ce o supără când are ceva.

Îl ducem împreună pe Edy la grădiniță. Ea stă în scaunul auto cât eu conduc apoi la grădiniță e atentă la ce se întâmplă în jur cât mă ocup de Edy. Dacă merg doar eu cu Edy, ea rămâne cu tati acasă și se joacă.

Pentru mine e ciudat să o văd atât de interesată de jucării. Edy nu a fost interesat foarte mult şi nici acum nu e de orice, așa că pentru mine e woow. Pot să mă împart între ei şi asta e super.

Opt luni e un nou început. Nu mai e un bebeluș, se transformă în domnișoară. Off.. ce trece timpul…

 

Facebook Comments
Ioana a împlinit nouă luni
Bebelușul meu are șapte luni. Cum e la această vârstă?

No comments

Lasă un răspuns