Dezvoltare Ioana

Ioana a împlinit nouă luni

Iată că am ajuns şi cu Ioana la vârsta de nouă luni. Evoluează pe zi ce trece şi este o fetiță foarte atentă, zâmbăreață şi curajoasă.

De când a pornit în patru labe explorează intens. La început a mers mai greu, acum ajunge repede dintr-o parte în alta. Se ridică în picioare dacă are de unde să se țină: lângă cadă, lângă scaun, lângă mobilă, lângă o masă mică, pe aspirator, pe maşinuță etc.

Când se ridică în picioare, uneori își dă drumul la mâini şi rămâne aşa. Stă o secundă copăcel şi apoi cade în fund. De asta zic că e curajoasă. Probabil nici nu își dă seama că încă nu se poate ține bine.

Se supără imediat dacă nu o las să facă ceva sau îi iau din mână un lucru. Încerc pe cât posibil să evit acest lucru şi o iau pe ocolite. Aşa e mult mai bine. O las să meargă singură prin casă şi deşi uneori îmi dă emoții, o las să exploreze.

De când a început să se ridice în fund a stagnat cu greutatea așa că acum are 8500g. Au fost problemele cu spitalul, a scăzut vreo 300 g şi acum pare că recuperează. Îi creşte părul mai mult în ultima vreme şi a avut câteva zile în care a mâncat mai bine.

Ce îi place Ioanei la nouă luni?

Îi place să o gâdil şi să o plimb în picioare prin casă. Se joacă cu jucării şi uneori stă minute bune în legea ei dacă găsește ceva interesant. E atentă la orice face Edy şi de fiecare dată se duce să îi vadă activitatea. Râde când îl vede pe el razând şi e mare bucurie când o bagă şi pe ea în seamă.

În patru labe prinde mare viteză. Are stabilitate, dar nu are multă răbdare. Se supără dacă trebuie să ajungă până la bucătărie singură, dar dacă mă vede că o chem şi întind mâinile e bucuroasă. Îi fac plimbarea mai ușoară.

Ştie unde e becul şi dinții mei şi poate recunoaşte anumite figurine pe care i le-am arătat. Se uită după mine unde mă ascund la jocul Cucu bau şi bate din palme dacă ne vede pe noi făcând asta. Când e obosită şi vrea la mine spune „maaa-maaam” şi întinde brațele.

Cu mâncarea e destul de greu.

Mănâncă doar ce e lichid, adică supe sau piure foarte apos. Îi dau şi bucăți dar rupe şi scuipă. Mai mănâncă struguri sau o bucățică minusculă de ceva şi cam atât. Ce are bucățică sau e mai gros, scuipă sau își face rău. Dacă îi dau spaghete, bagă în gură sau suge, dacă îi dau fructe, duce la gură, dar doar puțin ajunge în stomac.

Ieri a avut febră 39.3. A mâncat două trei lingurițe minuscule de mâncare şi ieri şi azi. Cred că urmează să îi spargă un dințișor pentru că la medic nu au fost alte probleme. Mi se pare că i s-au sensibilizat şi s-au umflat gingiile. Aşteptăm încă primul dințișor.

La analize i-a ieșit un pic de anemie dar am de gând să i le repet săptămâna viitoare mai ales că a trecut răceala. Oricum a mâncat mai bine de când şi-a revenit și a început să ia în greutate.

Fetițele se dezvoltă diferit decât băieții şi copiii în general se dezvoltă diferit unii de alții aşa că modul în care se dezvoltă Ioana poate fi total altfel decât al altor copii Citește şi articolul despre Edy la nouă luni.

Pe curând!

Facebook Comments
Micuța noastră cu multe achiziții
Astăzi, minunea mea de fetiță are opt luni

No comments

Lasă un răspuns