Dezvoltare Ioana

Ioana a împlinit zece luni. Iată cum se dezvoltă

Zece luni

Puiul meu mic a împlinit zece luni. Nu mai plânge așa de mult ca atunci când era bebeluș, merge susținută, dansează și urmărește tot ce facem. Înțelege multe lucruri și e a-do-ra-bi-lă.

E o perioadă frumoasă, chiar dacă dințișorii o cam supără. Încă nu a ieșit primul, dar gingiile sunt foarte inflamate și îi dau dureri și disconfort. Vrea mai mult în brațe decât acum o lună, două, dar preferă și activitățile noi. Dacă îi găsesc o ocupație interesantă, pot să fac lucruri prin casă.

Cum e Ioana la zece luni?

Dacă e odihnită și sătulă, e super veselă. Se joacă cu jucării în legea ei, face ture în patru labe pe hol, vrea dusă de mâini prin casă, râde la noi, vrea divertisment. Dacă e obosită, începe să fie irascibilă, dar nu exagerat.

Cel mai mult îi place să îl urmărească pe Edy și să se plimbe cu mașinuța (din imagine) prin casă. Își ține bine echilibrul și dacă nu o împing eu, dă din picioare și înaintează singură. Nu știe deocamdată și mersul înapoi așa că o supără obstacolele.

Pe butoane apasă mai mult din greșeală. Ar vrea să le scoată mai degrabă sau să le învârtă. Are câteva dulapuri și sertare pe care le deschide și se joacă. Astăzi nu numai că a deschis, dar s-a și cățărat pe el ca să ajungă la un buton. Nici nu știu cum i-a dat prin cap.

Catarata la zece luni

E foarte curioasă de orice. Dacă zic „nu”, se dă înapoi singură, însă dacă o iau din locul în care îi place, plânge mult. O pasionează wc-ul, încălțămintea, gunoiul, dar nu bagă absolut tot în gură, ci vrea să atingă, să exploreze. Tot ce mănânc vrea și ea. O mai fentez acum, dar mai târziu nu știu dacă o să mai funcționeze.

Despre mâncare

Preferă ciorbele de orice fel. Nu prea mestecă, nu vrea alte texturi. Acceptă piure mai lichid și mai molfăie câte o bucățică de ceva, dar cam atât. După experiența cu nemâncatul lui Edy acum sunt destul de relaxată. Îi dau supliment de fier pentru că are un pic de anemie. Îi place mult la gust, însă o cam agită la burtică.

Îi place să bea apă din biberon sau din cană și preferă să soarbă și supa. Rupe bucăți mici de măr dar nu le înghite. Mănâncă iaurt, smântână, mămăligă sau măciniș dar în cantități mici. Mai mănâncă și alte lucruri, dar uneori mai mult, uneori deloc.

Nu prea stă să o îmbrac, are alte treburi mai interesante. Îi plac becurile în mod deosebit și știe și alte câteva lucruri. Încerc să o învăț să coboare din pat. Deocamdată nu știe să se întoarcă cu picioarele spre margine, dar la coborât se descurcă foarte bine.

Dansează dacă aude muzică. Poate merge pe lângă masă sau pat. E atentă să nu cadă și să se lovească. Când strănutăm noi sau ea, începe să râdă și zice „haaap” de la hapciu. Aplaudă. Dă din cap „nu”. Se uită spre bec dacă o întrebăm unde e și uneori ridică și mâna ca și cum ne-ar arăta. Știe de pisică și geamul la care aceasta vine. Își acoperă fața cu eșarfa dacă eu îi zic „cucu bau” și ne jucăm.

Dacă Edy râde, e și ea toată un zâmbet. E atentă la tot ce face el și vrea să îi ia jucăriile din mână.

În ce privește limbajul, sunt modificări față de luna trecută. Uneori am impresia că vrea să ne vorbească, doar că o face în limba ei. Inițial zicea „ba” la anumite obiecte și Edy era „eghi”, acum tot ce îi place e „eghi”. „Mama” zice de multe ori, dar de obicei repetat mamamam, mai ales când e suparată sau vrea în brațe.

Știe că o cheamă Ioana și se uită când o strig. Dacă îi spun „hai la mama”, vine repede în patru labe.

Abia aștept să meargă.

Pe curând!

Facebook Comments
Ioana are 11 luni. E minunată!
Micuța noastră cu multe achiziții

1 Comment

  • avatar image

    Poteci de dor

    nov. 22, 2017

    Reply

    E o minune de “gâgâlice”. Aştept să ne spui că a făcut primii paşi. Să vă trăiască!

Lasă un răspuns