Nou nascut si bebelus

Dacă tunzi bebelușul, i se îndeseşte părul?

Naști un bebeluș și prima dată când îl vezi observi cât de mult sau cât de puțin păr are. Ceea nu știu majoritatea părinților este că părul cu care se nasc bebelușii e provizoriu, iar culoarea nu e cea „finală”. Acesta cade pe parcurs, mai ales unde cel mic atinge cu capul de saltea. În timp apar zone fără păr. Este un lucru absolut normal și nu are de ce să ne sperie. Totuși, e imposibil să nu te întrebi dacă ai putea face ceva ca părul copilului să fie des și sănătos.

Există o superstiție cum că nu e bine să tundem copiii până la un an. Majoritatea părinților așteaptă tăierea moțului, dar de fapt aceasta este doar o tradiție. Nu se întâmplă nimic dacă tundem bebelușul mai devreme. Eu cred că putem uniformiza părul dacă acesta are multe locuri unde e rar sau dacă i se incâlcește.

După vârsta de un an, părul crește mai mult, firul este mai puternic, așa că dacă tundem copilul atunci pentru prima dată, vom avea impresia că i s-a îndesit. De fapt, acela e părul cel nou care apare după „puful” de la naștere.

Dar dacă tunzi bebelușul îi crește părul mai des?

Este normal ca după tuns să pară ca e mai des. Totuși, este bine să știm că fiecare bebeluș se naște cu un număr de foliculi. Prin tuns nu se înmulțesc foliculii, așa că este un mit faptul că dacă tundem va crește mai des. Genetica joacă un rol foarte important în ceea ce privește podoaba capilară. Problemele de calviție, părul rar sau subțire se pot moșteni, iar acestea nu pot fi prevenite. Firul de păr se îngroașă și se împrospătează după tuns, de aceea este bine să facem asta. Este valabil și pentru părul adulților.

Practic, nu e necesar să ne facem procese de conștiință și nici să chinuim copiii dacă ei nu vor să stea la tuns.

Există trei etape în viață în care părul poate suferi modificări. În primii doi ani din viață, din cauza hormonilor din timpul sarcinii părul cade, își poate schimbă culoarea și poate deveni din drept creț sau invers. A doua etapă este la pubertate când de asemeni se poate schimba culoarea și poate cădea mai mult. Tot hormonii sunt de vină pentru aceste modificări. A treia etapă este cea în care părul pierde din pigment și devine alb.

Nu putem să ne împotrivim naturii, dar putem avea grijă de părul copiilor noștri pentru că un păr frumos oferă mai multă încredere de sine.

Tu ți-ai tuns copilul zero ca să îi crească păr mai des?

 

Facebook Comments
Mă ciupește de sân înainte să adoarmă
Punem bebelusul sa stea intre perne?

No comments

Lasă un răspuns