Povestiri din viata

Mami, să nu intri!!

Să nu intri

Fiecare perioadă, din multele cu care ne întâlnim în creșterea copiilor, are farmecul ei. Unele sunt mai greu de gestionat, altele mai ușor, în funcție de cât de bine reușim să înțelegem mecanismul din spatele comportamentului și cât de complexă e „problema”.

Edy al meu are 3 ani și 4 luni acum. E înalt și vorbăreț, are păreri și preferințe foarte stricte (pe care nu le schimbă decât în cazuri rare) și… nu vrea să mai meargă la grădiniță. Asta din urmă e altă poveste, pe care cel mai probabil o să v-o spun cu altă ocazie. Astăzi însă o să vă scriu despre momentul în care îmi zice: „Mami, să nu intri!”. Cred că intuiți despre ce e vorba.

A trecut de mult perioada în care arunca lucruri pe jos ca eu să le ridic. A trecut și perioada întrebărilor absurde sau perioada „nu vreau”.  A crescut și știe mai multe lucruri, e curajos și politicos și vorbăreț.

Nu mai e alăptat de un an, a renunțat la pampers pe la 2 ani și 6 luni, așa că intră la categoria copiilor mijlocii :). El acum merge singur la baie, stie sa se dezbrace singur, face, se îmbracă la loc, stinge lumina, închide ușa și uneori dacă are nevoie își montează reductorul. Până acum nu era o problemă că suntem și noi în preajmă.

Atunci când are o necesitate urgentă îl văd că fuge, închide ușa și strigă: „Mami, să nu intri!”.

Nu știu ce l-a determinat să închidă ușa după el la baie. Probabil e doar o altă perioadă sau poate are legătură cu discuțiile noastre despre băgat mâna în sân la mine și la alte persoane. I-am explicat de zeci de ori că nu e ok, că nu se face asta, i-am zis și de dezbrăcatul în public și este posibil să fi înțeles mai mult decât atât…

Acum, când intră în baie, știu că urmează „să nu intri!” sau ușa trântită în nas. Eu mă conformez, nu vreau să invadez intimitatea copilului și nici nu mă deranjează că stă singur acolo. Dacă văd că timpul se prelungește, bat la ușă și întreb dacă totul e ok și dacă e nevoie să vin. Îmi zice să nu intru, că nu a terminat. Pentru mine e bine, am timp de altceva în acel moment.

Timpul trece și cu el trece și bebelușeala. Mâine poimâine o să văd ușa închisă la cameră… Îmi va fi dor de acum.

Facebook Comments
Cum e la noi cu erupția dentară
Mă întrebam de multe ori: "Oare voi ști să iubesc alt copil?"

No comments

Lasă un răspuns