Alaptare

Alăptarea la al doilea copil

Alăptarea la al doilea copil

La prima sarcină ne facem o mie de griji. Oare cum va fi? Oare ce trebuie să facem? O să ne descurcurcăm sau nu? Ce avem nevoie? Cum o să ne simțim? Apoi vine acel moment, cu toate necunoscutele lui. Cu timpul învățăm să ne descurcăm, că doar nu putem lăsa mogâldeața mică să plângă. Sânul devine ajutorul de nădejde, chiar dacă, poate, începutul nu e promițător.

Pentru fiecare dintre noi, experiența adaptării cu bebelușul este unică. Nu putem fi toate la fel, de aceea nici alăptarea nu va fi la fel. Poate și tu ai avut un început dificil. Poate ai avut și tu răni și canale înfundate, momente în care ai fi renunțat sau poate chiar ai renunțat și abia apoi ai înțeles care sunt avantajele alăptării.

Oricare ar fi povestea ta, odată ce citești acest articol mă face să cred că vrei să alăptezi sin nou. Și mi-ar plăcea să îți spun că la cel de-al doilea copil e un pic mai ușor. Poate are legătură cu faptul că te simți mai stăpână pe situație, poate că atașarea e mai bună, poate că știi deja cum e copilul la puseu de creștere sau ești pregătită psihic mai bine pentru ce urmează.

Alăptarea la al doilea copil e mai ușoară dacă și mama e informată

Dacă ai deja un copil, sunt sigură că deja știi faptul că un părinte informat e mai calm și mai relaxat. De ce? Pentru că se simte stăpân pe situație. Așa e și cu alăptarea la al doilea copil. Te simți mult mai sigură pe corpul tău, mai ales dacă și primul copil a fost alăptat.

Corpul nostru este perfect. Este creat în așa fel încât să știe ce să facă atunci când apare bebelușul. Laptele matern este combinația perfectă pentru nevoile sale. Dacă alimentația noastră este corectă, restul vine de la sine.

Poate că e greu să alăptezi la cerere, foarte des, cu încă un copil în casă. Știu că nu e deloc ușor, însă soluții se găsesc. Eu am ales să alăptez al doilea copil în sistem de purtare, în timp ce mă jucam cu cel mare sau făceam mâncare.

Cei doi micuți ai tăi s-ar putea să își țină de urât după un timp, iar perioada dintre alaptări să fie mai mare și să simți că ai acel moment de respiro pe care și-l doresc mamele din când în când.

Poate că deja știi cum să reacționezi în cazul unul canal înfundat sau când apar alte probleme. Nu mai e panica aceea de la început, te simți mai puternică în toate.

Bineînțeles că există și excepții atunci când e vorba de „mai ușor” sau „mai greu”.

La primul copil am avut răni la sâni și dureri foarte mari în primele trei săptămâni. Apoi canalul înfundat de două ori și o perlă de lapte. Au trecut acele momente și apoi am uitat că au fost. La al doilea copil a fost un început grozav, fără dureri, dar Ioana se îneca cu lapte la fiecare câteva guri. Asta o făcea nervoasă, pentru că o obosea, așa că a plâns mai mult.

Ce vreau să zic este că alăptarea la al doilea copil e mai ușoară în ceea ce ne privește. Contează mult cum e copilul, ce probleme apar și cum gestionăm situația.

Cu copiii uneori e ușor, uneori e mai greu, dar oricum ar fi, noi, mamele, primim de undeva o putere magică ce ne ajută să reușim, să ne ridicăm tot timpul și să fim puternice. Cred că acea putere se numește DRAGOSTE.

Pe curând!

Facebook Comments
Săptămâna internațională a alăptării. Cum am reușit eu să alăptez?
Mă ciupește de sân înainte să adoarmă

No comments

Lasă un răspuns