Parenting

Cărțile de parenting au vreun rol în viața de părinte?

Cărțile de parenting

A fi părinte este una dintre cele mai grele meserii din lume. Ai nevoie de rezistență, disponibilitate, răbdare, calm și încă vreo câteva mii de aptitudini ca să faci față. Ca în orice meserie, acele aptitudini se capătă? Se învață sau sunt acolo din naștere? Cărțile de parenting ne ajută în vreun fel?

Când ne naștem, învățăm să trăim cu ajutorul părinților noștri. Ne adaptăm în funcție de propriile trăiri și de ceea ce vedem, copiem modelele din jurul nostru și rămânem cu valori pe care le modelăm cu timpul.

Ne naștem cu un anumit temperament și ne comportăm în funcție de principiile de viață care ne călăuzesc pașii. Învățăm multe, uneori din mers, iar asta ne ajută. Dar a fi părinte e ceva ce se învață?

Reacționăm așa cum ne dictează inima și mintea?

Părinții noștri nu au citit cărți și nici nu au învățat parenting, așa e. Iar noi am crescut și ne mândrim cu ceea ce am devenit. Nu e greșit că facem asta și probabil mulți dintre noi le suntem recunoscători pentru efort și pentru educația primită. Dar eu cred că evoluăm și evoluția înseamnă informație.

Timpul trece și observăm că totul se întâmplă cu viteză. Am aflat între timp că educația e altceva decât frică și bătaie. Am aflat că putem îmbunătăți calitatea vieții oferind o mai bună educație copiilor noștri. Am învățat conceptul de parenting și că putem face lucruri care să îi ajute pe copii pe termen lung.

Avem acces la informații, avem acces la studii realizate de mai marii specialiștilor lumii. Suntem liberi să alegem din informațiile pe care le primim și să facem cum considerăm că e bine. Dar de unde știm ce să facem?

E important să cernem informațiile și să le obținem de la cei care cu asta se ocupă. Poate vecina bate copilul când acesta greșește, poate în parc o mamă mituiește copilul, poate o prietenă te sfătuiește să aplici pedepse. De unde știi care metodă e bună și dacă pe termen lung sunt efecte?

Cărțile de parenting au vreun rol în viața de părinte?

Multă lume este de părere că a fi părinte nu e ceva ce se învață. Merg cu valul, în funcție de copil, pentru că au văzut la alții cum fac. Pornesc cu valori setate de proprii părinți. Copiii sunt diferiți și rețeta nu e niciodată aceeași, deci probabil se gândesc că o carte de parenting nu știe ce copil au ca să spună ce soluții sunt.

Dar eu chiar cred în cărțile de parenting. Am învățat din ele o grămadă de lucruri pe care nu le puteam afla din altă parte. Am învățat cum funcționează creierul copiilor, am învățat despre nevoile psihologice de bază, am aflat cum se realizează conectarea și de ce copiii pun presiune pe noi câteodată, despre comunicare, despre iubire, calm și multe alte lucruri minunate.

Nicio soluție nu e universal valabilă însă atunci când știi cauza poți acționa diferit. Atunci când înțelegi mecanismul poți să găsești tu soluțiile optime. Iar atunci când ai soluții te simți puternic, încrezător în forțele proprii. De asta citesc eu cărți.

Dragă părinte, când simți că problemele sunt din ce în ce mai multe, cand simți că te enervezi mai repede, când ai senzația că nu mai faci față, când îți dai seama că nu mai ești tu cel de altădată, citește! Cărțile de parenting ajută mai mult decât te-ai fi gândit vreodată! Nu sunt soluția la problema x sau y dar te întăresc, te sprijină și te fac să vezi luminița de la capătul tunelului.

Pe curând!

Facebook Comments
Ce faci când vezi părinți ce își educă agresiv copilul?
Cum putem stimula limbajul bebelușului în primii doi ani de viață?

No comments

Lasă un răspuns