Dezvoltare Ioana

Cum e micuța mea la un an și două luni?

Un an și două luni

Domnișoara noastră frumoasă împlinește astăzi un an și două luni. Mai exact 14 luni de când a completat familia și de când m-a făcut mamă de doi. Suntem mândri de ea și încântați de modul în care evoluează. Deși la un an și o lună îi era frică să plece singură prin casă, acum face acest lucru. Ce ușurare pentru mine!

E mult mai bine de când merge, pentru că am și eu mai mult spațiu de mișcare. Nu mai e atât de dependentă de mâinile mele, își mai caută activități și singură. Nici nu mai plânge că o dor genunchii de la mers de-a bușilea, deci a crescut doza de fericire din familie. Acum merge peste tot, uneori mai repede, ca și cum ar alerga, pentru că face întrecere cu Edy pe hol. Imită tot ce vede la el.

Am ieșit afară și pe loc drept își ține bine echilibrul deși la vremea asta poartă geacă și ghete. A însemnat mult să ies și să mă uit la amândoi cum mișună, fără să stau doar cu ea. E tare simpatică și râde mult cu cei patru incisivi centrali care se văd ca la șoricel. Nu au mai crescut alți dinți și mă cam stresează faptul că ies așa greu. Deocamdată, probabil, nu am ce face.

Limbajul ei este mai mult în limba bebelușească, însă înțelegem câteva lucruri pe care vrea să ni le spună. De exemplu când vrea ceva, spune un fel de „aia” sau „asta”, probabil pentru că așa am zis și noi uneori. Zice și alte câteva cuvinte (pe care numai noi le deslușim): gata, start, ochelarii, pe lângă mama, tata, Edy, apa și altele. Știe cum face pisica, vaca, curcanul, cățelul, mașina, trenul, rața, broasca, elicopterul. Ne poate arăta multe obiecte despre care o întrebăm și dansează foarte mult când aude muzică.

Micuța mea de un an și două luni salută pe toată lumea. Dacă vede pe cineva că o privește, face cu mâna și râde.

A început să mănânce mai multă mâncare, deși nu foarte diversificată. De când cu alergia, am redus drastic lista de alimente, așa că supele au rămas în top, plus ceva carne, orez, iaurt, cartofi.

Ioana se joacă mult singură, dacă are pe cineva în preajmă. Îi place să exploreze dulapuri, să scoată jucării din cutii, să se joace efectiv cu ceva, să apese butoane, să danseze. Când nu vrea ceva, e foarte fermă. Dă din cap „nu” și așa rămâne. E greu de convins să își schimbe părerea.

Îi plac anumite personaje din desene animate, deși nu se uită la tv. Le vede pe haine, pe cărți și tot timpul mi le arată. Unicornii și Minnie Mouse sunt în fruntea listei. Jucăriile ei preferate sunt cele care cântă (iar ea dansează pe muzică), elicopterele, mașinuțele și peștii.

În ultima perioadă s-a antrenat foarte mult la urcat. Are niște scaune mici pe care se urcă și coboară de zeci de ori. Îi place să urce scări… de fapt îi place să urce oriunde. După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, e deja pe scaun și dorește să urce mai sus, pe pervaz.

Somnul pe timp de zi e uneori în două reprize, uneori o singură dată. Depinde cât efort a depus, cât de mult am fost plecați. Noaptea doarme binișor, dar se mai trezește câteodată să mănânce sau că nu îi place ceva.

Cu cât trece timpul, cu atât văd că e mai interesată să învețe lucruri. Pare că deja ne înțelegem și că suntem deja la alt nivel față de acum jumătate de an.

Copiii voștri cum sunt la un an și două luni?

Facebook Comments
Micuța mea are 1 an și 3 luni
Cum este Ioana la un an și o lună?

No comments

Lasă un răspuns