Povestiri din viata

Dacă aveți un #bebeînburtică, vă invit să #luațiloc

#luațiloc

Există oameni care nu înțeleg de ce gravidele trebuie lăsate să stea jos în autobuz sau de ce li se face loc mai în față la magazin, la poștă, la trezorerie, piață etc. Am auzit persoane care spuneau: „Ce treabă am eu că e gravidă? Eu am pus-o să fie?”, „Să aștepte, mă grăbesc și eu”, „Cine a pus-o să iasă din casă? Să stea în pat dacă nu poate”, plus multe alte răutăți.

De ce să spunem gravidelor #luațiloc?

În timpul sarcinii au loc multe schimbări. Valul de hormoni face ca femeia să simtă mirosurile mai puternic decât de obicei, temperatura corpului crește, senzațiile sunt mult mai intense. Presiunea e mai mare, corpul mai greu, senzația de rău pândește tot timpul, iar boli sunt la tot pasul.

De obicei oamenii spun că gravidele „au pretenții”. Dar cum ar fi să vezi în tramvai o gravidă căzând, pentru că cineva s-a prefăcut că nu vede? Sau cum ar fi să leșine așteptând la coadă? Acestea nu sunt pretenții, așa ar trebui să sune realitatea. O campanie numită „Manifest pentru normalitate – Luați loc!” înființată de Adina de la super-mami.ro și Sofia de la frunzaresc.eu are ca scop conștientizarea faptului că e normal să oferi loc unei gravide.

Cum a fost pe timpul sarcinii mele?

Eu nu locuiesc într-un oraș mare, așa că nu circul des cu mijloace de transport în comun. Nu e cazul. Pe jos ajungi oriunde repede. Au fost însă alte momente în care simțeam nevoia să fiu ajutată, să primesc un loc unde să stau. Să mi se dea loc mai în față.

Când eram însărcinată cu bebe 2 mi-a expirat permisul de conducere. Era o situație care trebuia rezolvată, nu era ca si cum m-am trezit eu să îmi fac treabă în oraș. Off, Doamne și ce cozi erau la fișa medicală și la permise auto. Aveam 8 luni de sarcină și era luna decembrie. Pe lângă faptul că aveam o burtă imensă în față, mai aveam și o mulțime de haine pe mine. Nu puteai să nu observi că sunt gravidă.

Mă temeam de boli mai mult decât de acele rânduri interminabile de la uși. În decembrie auzi toate tipurile de tuse, muci și strănut. Oamenii erau peste tot. Nu era un scaun liber, iar în fața ușilor erau două trei persoane care nu lăsau loc de trecere.

M-am așezat la rând, ca toți de acolo. Îmi era rușine să cer să intru mai în față. Cineva mi-a spus să rog lumea să mă lase, dar știți că sunt unii care nu acceptă. Unii nu înteleg că e nevoie și de gravide. Aveam în față vreo trei bărbați, iar unul s-a întors spre mine. S-a prefăcut că nu mă vede sau chiar nu m-a observat.

Îmi era extrem de cald și mi-aș fi dorit ca cineva să spună măcar #luațiloc. Simțeam că deja nu mai pot, cum să rezist două-trei ore acolo? Deodată, din lateral, s-a auzit o voce: „îi permiteți doamnei să intre mai repede? E însărcinată”. Domnul acela care respira fix în ușă, să nu cumva să piardă rândul și care se uitase cu un minut în urmă la mine a zis: „da, da, cum să nu!”. Așa am fost poftită în cabinet.

Apoi povestea s-a repetat. O doamnă mai în vârstă, care era medic acolo, m-a luat de mână și a mers cu mine în celelalte cabinete. Mi-a și zis că dacă stau la coadă nu se dă nimeni, așa educată e lumea. Da, probabil deja îmi dădusem seama.

Când am intrat în clădirea unde trebuia să fac fotografie pentru permis, am crezut că nu ies vie. Erau la coadă vreo 40 de persoane, nici nu știam care e capătul cozii. Lumea venea de la 5 dimineața să prindă loc pe listă, așa era atunci, acum am înțeles că au mai schimbat. Un domn m-a lăsat în față și am intrat foarte repede. Aveam și documentele în regulă, nu a trebuit să stea cu mine la taclale. M-am așezat pe scaun și gata poza.

Cred că e nevoie și din partea gravidei un pic de bun simț. Adică cum ar fi fost să vin cu dosarul incomplet, să îmi scot peria să mă perii, să îmi fac buzele și să îmi aranjez nu știu ce. Am mulțumit pentru gest, m-am grăbit, chiar dacă în poză am geacă și fular la gât. Pentru mine a fost important că am rezolvat problema.

E normal să facem loc unei gravide sau să o ajutăm să ajungă mai în față. Are nevoie, nu e un moft. Are un #bebeînburtică care nu știe să aștepte!

Tu ce experiențe ai din mijloacele de transport în comun sau din locuri aglomerate? Te-a ajutat cineva?

Pe curând!

Facebook Comments
Sărbătoarea Paștelui 2018
Ce faci când nu rezonezi cu părerea altor mame?

No comments

Lasă un răspuns