Diverse

Cum să avem o casă sigură și adaptată nevoilor copiilor?

casa adaptată nevoilor copiilor

Cine e părinte știe că o casă în care sunt copii e o casă plină de viață, colorată, gălăgioasă și frumoasă. Dar în spatele lucrurilor minunate care se întâmplă zi de zi, stă și responsabilitatea. Avem nevoie de o casă sigură și adaptată nevoilor copiilor, pentru a le putea oferi mobilitatea necesară dezvoltării armonioase.

Încă de când sunt mici, bebelușii au nevoie să exploreze. La început își vor mișca puțin mâinile, apoi se vor întoarce, vor învăța mersul târâit și apoi cel în picioare. În acest timp vor fi curioși de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, de la sunete la fiecare mișcare.

Majoritatea copiilor imită ceea ce văd la noi, de aceea deschid toate dulapurile, scot lucruri, trag de peste tot. Este important să le lăsăm loc să exploreze cât mai mult, pentru că învățarea prin experimentare directă este foarte benefică.

Decât să stăm și să îi cicălim la fiecare dulap sau lucru interzis, mai bine transformăm casa într-una adaptată nevoilor copiilor. Acest lucru le permite mai multă libertate, ceea ce înseamnă stimulare senzorială, coordonare motrică, concentrare și tonus muscular.

La ce să fim atenți când ne dorim o casă adaptată nevoilor copiilor?

Când avem un mic explorator curios de lumea înconjurătoare, ar trebui să coborâm la nivelul lui și să ne uităm în jur. De la înălțimea sa, lucrurile se văd altfel.

Vom observa că primul lucru interesant sunt prizele. Sunt periculoase, de aceea e bine să aibă protecții. Cablurile pot fi la fel de periculoase deoarece pot fi băgate în gură, ronțăite, scoase sau băgate în priză etc.

Colțurile paturilor sau a mobilierului pot fi „îmblânzite” cu colțare de protecție, dacă vă este frică. Noi am ales să le lăsăm așa cum sunt și copiii au învățat să se ferească de ele.

Eu consider că dulapurile și sertarele trebuie lăsate și la îndemâna copiilor mici. Este drept că se face mai multă mizerie în casă, dar pentru ei este important să le deschidă și să le cerceteze. În jurul vârstei de un an probabil își vor prinde uneori degetele, însă apoi învață să le închidă de mâner. Dacă lăsați acces la dulapuri, aveți grijă ce obiecte sunt înăuntru (nu lăsați detergenți, ace, aparate de ras, medicamente, electronice, lucruri care se pot sparge sau care pot răni).

Dacă aveți flori la care copiii pot ajunge, asigurați-vă că acestea nu sunt otrăvitoare. De asemeni, aveți grijă că, pentru ei, pământul de flori este foarte interesant. Mai bine luați florile decât să găsiți pământul pe jos sau în gura copilului. Nici vazele nu sunt o idee bună de a fi la îndemână.

Majoritatea copiilor vor să exploreze și baia, iar wc-ul și peria de wc sunt principalele obiective, apoi dulapul cu detergenți. E bine de găsit soluții și în aceste cazuri.

Un alt lucru periculos pentru copii este cuptorul. Noi avem posibilitatea să blocăm butonul de control. Explicăm tot timpul copiilor că este foc acolo și că e periculos. Edy se poate urca cu un scaun chiar și până la plită, dar a înțeles să nu umble.

Unele case sunt prevăzute cu scări, iar scările sunt periculoase. Se pot folosi tot felul de protecții sau se pot închide camerele în care copilul are voie să se joace.

Am auzit multe cazuri în care copiii au urcat pe geam și au căzut de acolo. Ideal ar fi să punem gratii, dar în lipsa lor putem găsi alte variante. Am văzut încuietori speciale sau dispozitive cu alarmă montate la fiecare fereastră.

Dulapurile cu sertare multe pot cădea în față, peste copil, dacă acesta deschide mai multe în același timp. Soluția ar fi să fixăm dulapul în perete.

Fierul de călcat este de asemeni un obiect care trebuie depozitat departe de copii. Nici nu știm când îl bagă în priză și apoi „calcă” cu el.

Cred că cel mai important lucru pe care îl putem face este să supraveghem copiii. Este important să ne asigurăm că ei sunt în siguranță, însă oricând și oriunde se pot întâmpla accidente. Este important să impunem reguli, să le explicăm pericolul, să îi învățăm ce să facă atunci când au o problemă.

Deși după trei ani copiii înțeleg mai multe lucruri, uneori imaginația depășește realitatea. Ei vor să ne imite și consideră că se descurcă la unele lucruri. De aceea îi putem vedea oricând în ipostaze surprinzătoare. Unii copii vor să zboare, unii se urcă pe rafturi cât mai sus, unii pleacă fără să mai țină cont de părinte, unii vor să bage lucruri în priză, să facă mâncare etc.

E important să ne cunoaștem copilul și să fim blânzi cu el pentru că dacă îl certăm de fiecare dată va încerca să acopere greșala, nu să vină să ne spună.

Tu ai o casă adaptată nevoilor copiilor? Ce schimbări ai făcut?

Facebook Comments
Ești arțăgoasă și cicălești copiii? Iată soluția!
Nume deosebite de băieți în 2018

1 Comment

  • Cum arată o casă cu copii mici? Cum eram înainte să am copii? emotiidemamica.ro

    iul. 13, 2018

    Reply

    […] noastră este acum pregatită pentru copii. Băile au scaune mici, peste tot sunt jucării, haine mici, chestii colorate. La tv se aud […]

Lasă un răspuns