Diverse / Parenting

Ești arțăgoasă și cicălești copiii? Iată soluția!

Arțăgoasă tantrum iubirea pentru copii

Sunt zile în care simt că nu mai pot. Mintea îmi stă numai la miile de treburi de prin casă. Am de pus la spălat, bucătăria e plină de firimituri și vase, în camere sunt haine, jucării și praf. Un copil mă strigă continuu să îmi arate nu știu ce, celălalt se ține scai de picioarele mele. Niciunul nu poate face nimic fără prezența mea. Devin arțăgoasă și parcă nimic nu mă remontează.

Nu pot să mă gândesc la altceva, știu clar că am atâtea lucruri de făcut și timp foarte limitat. Mâncarea nu se face singură, curățenia nici atât și tocmai acum ei au treabă cu mine. Mă supăr și bodogănesc în legea mea, poate îmi trece. Le explic cât de multă treabă am, le dau ceva de făcut, dar ei parcă mai tare mă vor acolo.

Mă simt pusă pe ceartă, furioasă, nervoasă și îmi vine să trântesc toate oalele și să le spun că vor sta flămânzi astăzi dacă nu mă lasă în pace. Și că nu mai fac nimic. Îmi înghit totuși nervii și aștept, din nou, să treacă. Ziua trece și vine alta la fel. Uneori spun că e doar o perioadă, dar nu pot trăi așa. Nu trece de la sine, iar cooperarea de odinioară parcă nu o mai regăsesc.

Mă simt vinovată dacă ridic vocea. Ei nu au nicio vină că eu sunt la pământ. Nu îi interesează mâncarea, curățenia sau ce treburi mai am eu. Îi interesează doar timpul petrecut împreună. Ei așa măsoară iubirea.

Poate te regăsești în scenariul de mai sus. Multe mame se regăsesc și spun că nu mai pot. E un moment în care s-au adunat multe și avem nevoie să explodăm. Dar știi, a vărsa nervii pe cineva nu e o soluție, mai ales că cel mai apropiat „cineva” este, probabil, copilul.

Câteodată e setat butonul de „mamă arțăgoasă” și nu îl pot dezactiva…

Probabil că și tu, dacă ai avea timp, ai ieși la plimbare, cumpărături sau la coafor. Dacă ai avea ajutor, ai lăsa copilul în grija altcuiva și te-ai relaxa puțin. Ai bea o cană de cafea citind dintr-o carte sau ai face o baie cu sare și ți-ai pune măști pe păr și pe față. Așa ai trece mai ușor peste toate.

Nu toate mamele au parte de aceste lucruri, așa că ajung într-un moment din care nu se pot redresa. Se afundă tot mai tare în nervi și oboseala se adâncește. Au nevoie de un impuls, de cineva care să le spună că nu e ok. Și eu îmi dau seama când nu sunt bine, dar parcă pe mine e setat butonul de „mamă arțăgoasă” și nu îl pot dezactiva. Probabil de asta am ales să scriu acest articol. Pentru mine, pentru tine…

Copiii nu sunt vinovați. Eticheta aceea de „obraznic” nu își are rostul. Copiii au nevoi nesatisfăcute și din vina noastră se comportă aiurea. Mama fericită face familia fericită, mama arțăgoasă e nasoală. Adică cicălește copiii, soțul și aruncă cu flăcări prin casă mai ceva ca un dragon. Asta aduce tensiuni în familie și nu ajută cu nimic.

Iată ce poți face!

Ești epuizată și asta te face nervoasă. Ai treabă, știu. Dar vezi? Când te cerți cu copiii, treaba se face și mai greu. Nu poți merge la coafor ca să îți ieși din stare, nici măcar în baie nu te poți închide fără ei, casa e vraiște, dar totuși poți face ceva.

Setează ceasul să sune peste 20 minute. Mergi și îmbrățișează copiii, spune-le că îi iubești și întreabă-i dacă vor să vă jucați împreună. Timp de 20 minute fii acolo cu ei, doar joacă-te! Nu te uita pe geam, nu te uita la ceas, nu te gândi la ce faci după, nu te scărpina, doar joacă-te! Faceți baloane de săpun, fugăriți-vă prin casă, construiți ceva, desenați, pictați, decupați sau orice altceva preferă ei. Lasă-i să aleagă.

Probabil vor vrea să mai rămâi după cele 20 de minute, dar deja vei fi destul de relaxată încât să le povestești un pic despre ce vrei să faci în bucătărie. Poți să îi iei și pe ei și să le dai treabă pe lângă tine.

Acest timp de 20 de minute reprezintă conectare. Timp petrecut împreună în care copiii primesc atenție multă. Dacă sunt conectați vor fi mai liniștiți, mai iubăreți, mai permisivi. Dacă sunt conectați, vor accepta mai ușor ideea că părinții mai fac și alte lucruri separate de ei.

Ce ai mai putea face?

– Mai lasă jucării pe jos, lasă curățenia exemplară pentru cei care chiar au timp. Vor veni vremuri mai bune, acum copiii sunt prioritatea.

– Fă mâncare rapidă: carne la cuptor cu salată, grătar cu piure, orez cu legume, paste cu sos de roșii, file de pește în tigaie, omletă cu legume. Acestea sunt câteva variante care durează puțin și au gust bun. Nu pierde timp mult in bucătărie.

– Când simți că cei mici ți se pun contra, nu îi certa. Conectează-te cu ei. Asta au nevoie, de aceea se pun contra.

– Când simți că nu mai poți, evadează. Stai pe Facebook 5 minute dacă asta te relaxează, citește o revistă, bea un cappucino, sună o prietenă.

– Când simți că nimic nu funcționează, ieși afară. Alege un loc în care nu sunt mașini sau alte pericole care te-ar stresa mai tare. Copiii explorează mai mult afară și lasă părintele în pace. O groapă de nisip e ideală, dacă ai pe aproape.

– Caută prietene cu copii. Ai nevoie de socializare, copiii tăi la fel. Te vei simți mai bine dacă ai o prietenă cu care să ieși din când în când.

– Bucură-te că ai copii minunați, sănătoși. Cred că cea mai mare suferință din lume este să îți vezi copilul bolnav.

Sper să îți prindă bine sfaturile mele și să te ajute să iei acea gură de aer pe care oricare dintre noi o râvnește uneori. Aștept să îmi spui dacă la tine a funcționat sau alte metode care dau roade.

Pe curând!

Facebook Comments
Cum facem cumpărături cu doi copii mici?
Ce faci când vezi părinți ce își educă agresiv copilul?

3 Comments

 • avatar image

  L

  mai 17, 2018

  Reply

  ❤❤❤❤❤❤ ma bucur ca ai scris articolul asta. Asa e… copiii au nevoie de conectare… iar parintii au nevoie ca in acele momente sa “fie trasi de urechi” Te iubesc!

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mai 18, 2018

   Reply

   ❤❤❤

 • avatar image

  Roxana Trandafir

  feb. 08, 2019

  Reply

  Si eu… cateodata…

Lasă un răspuns