Dezvoltare Ioana

Ioana a împlinit 1 an și 4 luni

1 an și 4 luni

Vârsta aceasta de 1 an și 4 luni a fost foarte importantă pentru copiii noștri. Țin minte că am făcut și un video cu Edy vorbind când avea 1 an și 4 luni. Am simțit un prag de dezvoltare mare la această vârstă, probabil pentru că au încheiat cu mersul și s-au concentrat pe evoluția altor părți de creier.

Astăzi discutăm despre Ioana, care de asemeni a avut multe achiziții noi. E momentul în care pot spune că am și o fată inteligentă și vorbăreață, nu doar un băiat. De fapt, știam și până acum acest lucru, dar cred că în acest moment e oficial.

Cum e Ioana la 1 an și 4 luni?

Cred că cel mai mult îmi place la ea că spune câteva cuvinte, că poate cere ce dorește. Toată ziua ne strigă pe fiecare în parte, să o vedem ce face. Dacă ne întâlnim cu cineva, ne prezintă. Adică arată spre noi și zice: mami, tati. Dacă vrea ceva auzim: „mamiiii, titi” (sân), „tatiiii, apa”. Dacă nu vine repede cineva cu ce cere, se supără și de multe ori începe să plângă.

Ne îmbrățișează foarte des și pune capul pe noi ca și cum simte profund emoția momentului. Mă topesc când face asta. În rest fuge, dansează, cotrobăie peste tot, râde, plânge.

Dacă ieșim undeva, se îndepărtează de noi. E cam greu să mergem într-o direcție, pentru că ea e tot timpul pe traseu opus. Preferăm să ne oprim și să îi urmărim de la distanță pe amândoi. Îi place să facă tot ce face Edy. Urcă și coboară rampe si scări, vrea pe tobogane, fuge după păsări, după câini și pisici etc.

Limbajul Ioanei la 1 an și 4 luni

Știe cum fac multe animale și dacă o întreb îmi spune. Stâlcește câteva litere, de exemplu gâsca face da-da-da. Cuvinte spune mai multe, dar dacă o rog să spună după mine, nu vrea. Preferă să spună când simte ea că îi iese bine.

Spune la fel la mai multe lucruri câteodată și uneori e dificil să ne dăm seama ce dorește, dar o ducem să pună mâna pe ce vrea. În rest ne înțelegem destul de bine pentri vârsta ei.

Preferințele ei

Ioanei îi place moda. Se încalță cu tot felul de încălțări, petrece minute bune făcând asta, dar nu se încalță cu orice, are preferințe clare. Își pune singură căciuli, pălării, dar când e soare și îi pun eu ceva, nu acceptă.

Urcă și coboară peste tot. Pe garduri, rampe, scări și mai nou în copac dacă tot l-a văzut pe Edy cocoțat. Vrea si ea să ajungă tot mai sus.

Îi plac toboganele și spațiile de joacă, îi place să stea între copii. Chiar și când îl ducem pe Edy la grădiniță e încântată. Cred că dacă aș lăsa-o și pe ea acolo, nu s-ar supăra. Totuși, dacă vine cineva străin la ea, vine imediat la noi.

Îi plac pisicile. Vai, Doamne cât aleargă după ele! Nu o mai interesează nimic în jur dacă vede vreuna. Avem și noi câteva care vin prin curte și deja fug de ea :). Cred că le-a zăpăcit.

Tantrumuri există, ca la orice copil de această vârstă. Am mai scris despre asta în articolul cum procedăm când mergem la cumpărături. Se trântește cu fundul de pământ și începe să plângă. De obicei o lăsăm câteva secunde să plângă, pentru că dacă o luăm imediat se supără și mai tare. Chiar când se supără nu acceptă atinsă. Apoi mergem și întindem mâinile spre ea și ne îmbrățișăm.

Mi se pare că nu mai plânge din orice, începe să înțeleagă cum merg lucrurile, iar asta mă ajută mult. Lucrurile se schimbă în bine în mai multe privințe și aștept să văd ce urmează.

Pe curând!

Facebook Comments
Ioana la 1 an și 5 luni
Micuța mea are 1 an și 3 luni

1 Comment

  • avatar image

    Ruxandra Ionita

    iun. 22, 2018

    Reply

    Frumoase aspecte ale dezvoltarii ei. A mea face saptamana viitoare 1 an si 3 luni si inca nu merge. Tinuta face pasi, dar foarte putin. Ma cam sperie treaba asta pentru ca stiu ca la varsta asta ar fi trebuit sa mearga deja dar se pare ca inca nu vrea. Cuvinte noi invatam si noi tot timpul…dar astept cu nerabdare sa o vad mergand.

Lasă un răspuns