Dezvoltare Ioana

Ioana la 1 an și 5 luni

1 an și 5 luni

Am ajuns și la 1 an și 5 luni cu domnișoara mea frumoasă și veselă, cu gropițe și zulufi. O mândrețe de fată care ne face zilele însorite și uneori ne pune răbdarea la încercare. O minune care ne face să zâmbim chiar și când nu găsim alte motive.

A trecut puțină vreme de când am născut-o, dar parcă am uitat cum era bebeluș. A venit această perioadă în care merge, vorbește și parcă tot greul a trecut. De fapt, cred că dacă aș fi mamă pentru prima dată, aș spune că viața cu un copil de 1 an și 5 luni este dificilă. Dar nu spun asta, pentru că știu că trece.

E o perioadă plină de trântit cu fundul de pământ, plâns puternic când ceva nu e cum vrea ea, frustrări multe că nu se poate exprima. Dar sunt atât de multe alte lucruri grozave în viața noastră, că nici nu mai simt greul.

Am învățat să îmi păstrez echilibrul și să nu mă panichez la fiecare plâns. Am învățat să fiu uneori acea mamă „nepăsătoare” care se preface că nu vede lucruri, pentru că așa copiii învață cel mai bine. Nu oricine înțelege asta, dar eu simt in sinea mea că așa e bine.

Cum e Ioana la 1 an și 5 luni?

Ioana se cațără peste tot prin casă: pe paturi, pe scaune, chiar și pe masa din bucătărie urcă singură. Dacă ieșim afară urcă pe gard sau pe scară, deci vrea să fie mereu la înălțime :). Cară lucruri de colo colo, scoate din dulapuri, golește cutii cu jucării.

A început să se joace mai mult cu Edy, uneori chiar îi arată ce să facă. Îl cheamă să o fugărească, îl așază pe scări, îi zice cucu bau de după perdea, fac schimb de jucării, îl cheamă să vadă ceva sau face ce face el.

A început să spună mai multe cuvinte

Pot să îi zic să spună ceva după mine și de cele mai multe ori repetă. Îi ies stâlcite, dar noi înțelegem ce vrea sa spună. Știe cum fac animalele, strigă pisica (după nume sau pis pis), ne cere să mănânce, să bea apă, zice chiar și când face pipi.

Nu aș putea spune că leagă două cuvinte, deși uneori îmi dă impresia asta. Câteodată strigă „mami, țiți” sau zice „mami, Edy blibli nani” când îl vede că doarme. Acel blibli e ceva zis în limba ei 🙂 dar pot asocia ce zice si înțeleg că îmi arată că Edy doarme. Azi mi-a zis „Edy papă”. Nu știu dacă asta înseamnă că asociază. La Edy a fost diferit, el a început cu „ardei verde” și „Bugs Bunny”.

Ioanei îi place muzica

Îi place muzica și completează cu câte ceva dacă mă aude cântând. Știe și coregrafii, e amuzantă cum încearcă să danseze. Are ureche muzicală, uneori fredonează melc melc codobel, oac oac diri diri sau altceva.

Se joacă și cu jucării, iubește plușurile, le plimbă chiar și în oraș , iar uneori adoarme cu câte una. Câteodată o aud cum numără, dar spune doar „teee, patu”. O văd că știe multe lucruri și nu îmi vine să cred că e așa mărișoară.  Uneori ne sfidează cu privirea, se încruntă, face fețe de tot felul, e foarte expresivă.

Nu a mai crescut mult, are un pic peste 10 kg, dar mănâncă mult mai bine. Are 8 dinți, incisivii mai exact, iar molarii nu văd să apară curând. Are lucruri preferate pe care ni le arată uneori. Iubește pisicile, florile, moriștile de vânt, pe Minnie Mouse. Prinde și ea gâze ca și fratele ei și ne strigă să o vedem. Se mândrește cu ce face.

Despre somn

Are un singur somn pe zi, pe la ora 11:30-12.00 de aproximativ o oră jumătate. Seara adoarme de obicei devreme, pe la ora 20:00. Dacă se decalează programul, de exemplu mergem undeva sau o trezește Edy mai devreme, mai adoarme odată pe la 18:00 și apoi somnul de seară e mai târziu, la 22:30.

Partea cea mai bună a lucrurilor este că cere somn. Vine la mine și îmi spune „țiți, nani” pe un ton supărat. Penteu mine e ideal, pentru că de Edy mă rugam să plece la somn și acum parcă nu pot să cred că e atât de simplu.

Bineînțeles că e mai mofturoasă dacă e obosită, dar am învățat să citesc semnele și suntem ok.

A trecut și ziua specială de la 1 an și 5 luni, așa că de acum așteptăm jumătatea celui de-al doilea an de viață. Ce repede trece timpul. Offf… nu îl putem opri nicicum?

Pe curând!

Facebook Comments
Fetița mea la 1 an jumătate
Ioana a împlinit 1 an și 4 luni

1 Comment

  • Fetița mea are 1 an jumătate. Cum e la această vârstă? - emotiidemamica.ro

    iul. 22, 2018

    Reply

    […] în ultima lună a fost mai bine cu tantrumurile. La 1 an si 5 luni erau mai multe, așa mi se pare, dar știți și voi că fiecare perioadă vine cu furtuni și cu […]

Lasă un răspuns