Povestiri din viata

Jocul din fiecare seară: „ție ce ți-a plăcut?”

Jocul din fiecare seară

Îmi plac serile cu noi patru, împreună. Îmi place să stăm de vorbă, să schimbăm impresii despre ziua în curs și să facem planuri. Așa se încheie seara noastră, apoi începe ritualul pentru somn. E important fiecare moment din acest ritual, dar jocul din fiecare seară este cel care a schimbat lucruri. Despre el vreau să vă povestesc astăzi.

Avem seri în care stăm mai târziu în oraș sau seri în care ne jucăm acasă, dar important e să fim toți patru. Asta mă încântă mult, pentru că avem, fiecare dintre noi, nevoie de conectare la finalul zilei. În general păstrăm orele de masă și de somn, așa că Edy (3 ani și 9 luni) știe momentul în care începem pregătirile. E destul de mare să înțeleagă. Doarme cu mine, la fel și sora lui, deci cumva eu mă ocup de partea cu somnul.

Aduc pijamaua, îl ajut cu spălatul pe dinți, merge la baie etc. Îmi cere apă, își aduce jucăriile cu care doarme, ne băgăm în pat, îi spun o poveste și apoi ajungem la jocul din fiecare seară despre care vă spuneam.

Cred că e foarte important ca cei mici să aibă un ritual de seară.

Eu am doi copii și încă nu am ajuns la momentul în care să adoarmă amândoi în același timp. Pe ea o adorm la sân, în liniște, așa că nu aș avea cum să îi spun lui povești. Prefer să o duc la somn pe ea prima dată, mai ales că adoarme mai devreme, apoi pe el. Pot sta și cu amândoi în pat la somn, dar așa trebuie să dau drumul la tv și eu încerc să îi țin cât mai mult timp departe de ecrane.

După ce o adorm pe ea, mă pot ocupa de el. Fiindcă e mai mare și vorbește bine, am considerat că e important să îi cer părerea cu privire la diferite fapte de peste zi. Așa am ajuns să vorbim despre ce ne-a plăcut și ce nu și să facem din asta parte de ritual.

Jocul din fiecare seară a schimbat comportamente negative

După ce îi spun lui Edy povestea de seară, îl intreb ce i-a plăcut. În primele zile a ezitat să îmi spună, probabil nu știa cum să își adune gândurile, dar în următoarele seri am văzut schimbări. I-am zis eu ce mi-a plăcut, apoi el a repetat lucruri care i-au plăcut și lui. De exemplu că am fost în parc, că s-a comportat politicos cu o fetiță cu care ne-am întâlnit, că a fost generos, că a dormit la amiază singur în patul lui, că am râs toți la masă, că m-a ajutat la cules zmeură etc.

La întrebarea „ce nu ți-a plăcut?” am ales să îi spun lucruri care m-au deranjat în ziua respectivă. Că a scos limba unui băiețel, că nu a lăsat-o pe Ioana în pace, că nu a strâns de pe jos ceva ce a zis că strânge, că nu a salutat când am mers undeva etc.

În general dezbatem unele dintre aceste lucruri și îi povestesc de ce e important să fim politicoși, prietenoși și generoși și mi se pare că în toiul nopții altfel acceptă fiecare idee. Nu suntem supărați, discutăm calm, sciatem aspectele pozitive in evidență, așa că lucrurile se repară cu blândețe.

Știam că discuțiile pot schimba comportamentele unui copil de aproape 4 ani, dar jocul acesta a ajutat enorm. Fiecare discuție simt că ajunge exact unde trebuie. Datorită acestui joc a reușit să se integreze mai bine la grădiniță, iar asta a fost super pentru mine.

Acum, când ne băgăm în pat îi zic povestea și apoi mă întreabă el: „ție ce ti-a plăcut?”. Mă întreabă și la amiază uneori, semn că îi place să discutăm. Câteodată chiar păstrez probleme pentru a le discuta la somn. Nu îl cicălesc ca să îl enervez, mai bine aștept să fim amândoi dispuși să discutăm, pentru că observ că așa are cel mai bun efect.

Mi-ar plăcea să încercați și voi acest joc cu copiii voștri și să reveniți cu feedback. Cred că el poate schimba multe lucruri în viață: conectează, creează legături strânse, ajută la construirea încrederii, încurajează faptele bune, repară probleme și nu numai.

Pe curând!

Facebook Comments
Adoarme singur, în camera lui, la amiază. Gata cu chinul!
Câteodată rămân în urmă cu toate...

4 Comments

 • avatar image

  Poteci de dor

  iun. 19, 2018

  Reply

  Mă primiţi şi pe mine o dată, o singură dată, în jocul vostru? Gând bun şi numai bine!

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   iun. 20, 2018

   Reply

   Pai daca ai pijama esti primita! :)

 • Când simți că educatoarea nu e potrivită pentru copil...

  sept. 13, 2018

  Reply

  […] după Edy, l-am văzut și pe el mai fericit decât ieri. Noi discutăm in fiecare seară, despre ce ne-a plăcut și ce nu și pentru prima dată mi-a zis că i-a plăcut la […]

 • Iubirea este ca o sală de cinema! - Emoţii de mămică

  ian. 07, 2019

  Reply

  […] în fiecare seară, am vorbit despre ce ne-a plăcut și ce nu pe timpul zilei. Când credeam că am epuizat subiectul, i-am zis “noapte bună”, doar […]

Lasă un răspuns