Parenting

De unde vin copiii? Ce știe fiul meu la aproape 4 ani?

De unde vin copiii

Edy are aproape 4 ani. De mic i-am explicat despre fiecare lucru în parte, cum funcționează și la ce ajută, fără să îl mințim. Am vrut să știe cum se întâmplă toate, i-am zis pe limba lui când avea o nedumerire. Îmi era totuși frică de momentul în care o să fiu întrebată de unde vin copiii, mai ales că nu rezonez deloc cu povestea cu barza.

Cred că nici dacă aș fi vrut să îl mint vreodată, nu mi-ar fi ieșit. El a înțeles ce se întâmplă cu plantele, cu animalele, iar o poveste cu o barză care plimbă copii prin nori l-ar fi bulversat. Cred că ar fi avut mai multe întrebări la povestea cu barza decât a avut când i-am prezentat realitatea.

Edy a spus devreme primele cuvinte. La 1 an și 5 luni deja spunea zeci de obiecte, știa multe culori și înțelegea destule. A fost de mic foarte inteligent, așa că i-am vorbit despre orice. Mi s-a părut important să îi vorbesc despre corpul uman, mai ales în perioada în care eram însărcinată cu surioara lui.

Când a crescut burta, țin minte că îl întrebam ce am în burtă și el răspundea: stomac și uter. Așa îl învățasem. Unii se uitau ciudat la mine când auzeau că Edy spune uter. Dar eu am considerat că e bine să învețe corect. În stomac aveam mâncare și apă, iar în uter un bebe mic, pe Ioana. Deci da, copiii se dezvoltă în uter, un organ pe care îl au femeile. Așa știe de mult timp.

De unde vin copiii?

Mi s-a părut normal ca fiul meu să știe despre celule. Când i-am explicat prima dată, i-am arătat și imagini pe Google cu celula. Am putut vedea cum arată sângele la microscop, ceapa, castravetele și alte lucruri interesante. Îl interesa subiectul, așa că a fost foarte atent.

Atunci când a întrebat cum ajunge bebelușul în uter, i-am zis că atunci când părinții își doresc copii, două celule se întâlnesc, se înmulțesc și se formează bebelușul care crește până când e gata să fie scos. Cred că informațiile scurte și concise sunt cele mai bune la această vârstă.

Și pe unde iese bebelușul?

Eu am născut natural, așa că nu i-am putut arăta vreo cicatrice. Nici nu a fost nevoie. Explicațiile mele probabil au fost de ajuns, pentru că nu a insistat deloc pe acest subiect. I-am zis că din uter este un canal mic și întunecat pe care bebelușul poate ieși afară. Cam atât.

Știe că toată operațiunea aceasta are loc la maternitate (își amintește de când a venit sora lui pe lume) și am considerat că pentru vârsta lui sunt destule informații. Nu l-am mințit, el a înțeles cam care e procesul și văd că nu e curios să afle alte informații.

Din punctul meu de vedere este foarte important ca cei mici să știe realitatea (atât cât permite vârsta) și să nu fie mințiți. Am văzut că sunt copii care la vârste înaintate, la 13-14 ani, încă nu știu de unde vin copiii, sau știu povești eronate (prin sărut, cu pastile etc).

La 4 ani probabil e destul cât știe și cred că pe măsură ce va înainta în vârstă va tot aduna informații. Vom încerca să îl lămurim pe cât posibil și ne vom plia pe întrebările lui. Îmi amintesc că am citit despre această întrebare și în Totul se întâmplă înainte de 6 ani. Cartea nu e despre acest subiect, e despre lucruri pe care ar trebui să le cunoaștem despre dezvoltarea copiilor de până la 6 ani, dar v-o recomand cu drag.

Tu ce i-ai zis copilului tău când a întrebat „De unde vin copiii”?

Facebook Comments
Ce să NU îi spui unui copil înainte să meargă la grădiniță pentru prima oară
Inteligența emoțională sau diferența dintre ei și noi

1 Comment

  • Despre mine, din perspectiva copilului meu de 3 ani și 10 luni - Emoţii de mămică

    iul. 14, 2018

    Reply

    […] Din uter. (Apropo de ce vă povesteam că știe de unde vin copiii pe lume). […]

Lasă un răspuns