Dezvoltare Ioana

Fetița mea la 1 an jumătate

1 an jumătate

Se împlinește 1 an jumătate de când minunea aceasta mică ne însorește diminețile, de când sunt mamă de doi, de când zâmbesc de două ori mai mult. Nu mai știu când a trecut perioada de bebelușeală, nu mai știu când o țineam cu o singură mână în poziție orizontală. Am uitat cum era când nu stătea în fund și nici capul nu îl putea susține.

Primul an este pentru dezvoltarea fizică. Mușchii se dezvoltă să susțină corpul, copilul învață ușor ușor să se ridice. Apoi vine al doilea an, cel despre dezvoltare psihică. Noi suntem la jumătatea lui, deci putem sărbători cu jumătate de tort :).

Cum este Ioana la 1 an jumătate?

Cred că aceasta este vârsta la care limbajul ei ia amploare. Adică își perfecționează singură cuvintele, încearcă să se exprime mai bine și exersează mai des. Are multe cuvinte în vocabular și denumește obiecte atunci când le arată. Pe multe le zice stâlcit, dar fiind la început, este perfect normal. Noi o încurajăm să vorbească și îl încurajăm și pe Edy să o ajute.

Imită ce vede la noi și învață ușor multe lucruri. Vrea să petreacă foarte mult timp cu Edy, îi arată ce vrea de la el și pare că relația lor avansează repede spre foarte bine. Mă bucură mult când îi văd împărțind lucruri și iubindu-se. Dacă o bag pe ea în cadă să facă baie, îl cheamă și pe el. Dacă are ceva, îi arată și lui. Îl cheamă, îl trage după ea până unde vrea să îl ducă.

Se cațără peste tot, se încalță cu pantofii nostri, ai ei, ai lui Edy. Are o plăcere deosebită pentru aceste activități. Uneori o aud cum numără (tei, patu), fredonează melodii și vorbește singură. Vrea să facă lucruri singură, inclusiv să mănânce.

Cum e cu mâncarea?

Ioana mănâncă un pic mai bine față de lunile trecute. Îi place carnea, orezul, cașcavalul, untul, oul, unele fructe și legume și nu numai, așa că nu e pretențioasă. Se găsesc variante care să îi placă.

Nu aș putea spune că mănâncă mult, în schimb mănâncă des. Dacă ceva îi place mult atunci da, cantitatea e mai mare. Încă o alăptez și suge destul de mult. Noaptea nu doarme foarte foarte bine, se trezește de multe ori și cere sân. Se foiește, se agită, suzetează mult, dar sper să fie din cauza măselelor. În rest s-a mai înălțat și cred că a luat și în greutate puțin.

Are 8 dinți, adică incisivii. Nu au ieșit măseluțe și nici nu cred că ies următoarele două luni. Văd doar că cele de jos au umplut gingiile și probabil curând vor începe să se umfle.

Ioana este încă micuță. Poartă haine masura 86 de acum, abia iese din 80, dar are un tonus bun. Țopăie, sare pe pat (reușește să ridice uneori ambele picioare), vrea peste tot la spațiile de joacă (mai ales unde se joacă fratele ei) și aleargă mult.

Când ne întâlnim cu cineva se emoționează și se ascunde în bluza mea. Când întâlnește alți copii se apropie să se uite, dar dacă cineva o bagă în seamă, se emoționează. Se strâmbă de cele mai multe ori, strânge ochii și pune bărbia în piept. E foarte amuzantă.

Parcă în ultima lună a fost mai bine cu tantrumurile. La 1 an si 5 luni erau mai multe, așa mi se pare, dar știți și voi că fiecare perioadă vine cu furtuni și cu cer senin. Așa e și acum. Probabil am învățat și eu să mai evit furtunile sau a venit puțină vară :). Nu stim ce urmează, o să vedem.

Pe curând!

Facebook Comments
Cum e Ioana la 1 an și 8 luni?
Ioana la 1 an și 5 luni

No comments

Lasă un răspuns