Activitati si jocuri

O variantă grozavă prin care învățăm copilul că e bine să folosească săpunul

învățăm copilul ca e bine să folosească săpunul

Copiii învață foarte bine lucrurile dacă le înțeleg mecanismul. De aceea, se spune că joaca este cea mai bună soluție când e vorba de educație. Bineînțeles că și noi, părinții, trebuie sa fim un exemplu, dar chiar și așa, uneori trebuie să le obținem cooperarea altfel. Astăzi vorbim despre spălatul pe mâini (și nu numai) și vă prezint o variantă grozavă prin care învățăm copilul ca e bine să folosească săpunul.

În primul rând, e bine să înțelegem că unui copil nu-i putem impune să se spele. Dacă facem asta, el nu va deprinde necesitatea spălatului. Se va spăla doar ca să nu fie certat, obligat sau pedepsit. Noi ne dorim să îi predăm acest lucru corect, ca să devină o valoare pe care să și-o însușească pe termen lung.

Ne dorim ca propriul copil se spele pentru ca să se mențină sănătos și curat, nu pentru că cineva îl ceartă, nu-i așa?

Dacă el înțelege că e importantă curățenia mâinilor și a corpului în general, va face asta din proprie inițiativă sau cel puțin va fi mai cooperant când îi vom cere acest lucru.

Primul pas este să îl învățăm de ce ne spălăm pe mâini. Îi putem arăta imagini pe internet despre microbi, putem să ne legăm de o răceală care în trecut l-a trimis la medic și să îi povestim despre cum ne îmbolnăvim. Este important să îi oferim informații reale și clare.

După ce am lămurit aceste lucruri și suntem convinși că a înțeles ideea, trecem la pasul doi: experimentul prin care învățăm copilul ca e bine să folosească săpunul!

Luăm un castron în care punem apă, iar alături pregătim puțin piper macinat și săpun lichid sau detergent de vase. Piperul va fi folosit pe post de microbi. Rugăm copilul să pună toți „microbii” în apă (adică piperul). Îl vom ruga să bage mâna în săpunul lichid și apoi în vasul cu apă și piper și vom putea observa împreună cum „fug microbii”.

Mie mi se pare distractiv acest experiment chiar și pentru noi, părinții. Pentru ei este și interesant, îi face să înțeleagă importanța spălatului pe mâini și pe corp. Practic le dăm o lecție valoroasă pe care poate o vor ține minte toată viața.

Las mai jos și un filmuleț prin care vezi exact ce se întâmplă în acest experiment:

Ce parere ai despre această metodă? Crezi că este cu adevărat o variantă grozavă prin care învățăm copilul că e bine să folosească săpunul?

Pe curând!

Îți plac articolele mele? Fii la curent cu tot ce postez direct pe pagina mea de Facebook și abonează-te la canalul pe de Youtube să afli ce filmulețe mai postez.

Facebook Comments
Karturi cu pedale pentru copii - ca să îi menținem activi și fericiți
Jocul cu plastilină dezvoltă capacitățile copiilor

No comments

Lasă un răspuns