Activitati si jocuri

Jocul cu plastilină dezvoltă capacitățile copiilor

Jocul cu plastilina

Fiul meu este pasionat de jocul cu plastilină. Aș putea spune că aceasta este o activitate care îl poate ține ocupat oricât și oricând. Dacă la vârsta de 3 ani mă ruga pe mine să îi modelez tot felul de lucruri, acum, la aproape 4 ani, începe să aibă tot mai multă dexteritate și precizie.

Poate că unii părinți se tem că cel mic va murdări mobila, biroul, covoarele, dar se găsesc soluții pentru ca toată lumea să fie fericită. Plastilina aduce o mulțime de beneficii, așa că va recomand să nu o evitați, ci mai degrabă să găsiți alte soluții care să protejeze obiectele din casă.

Noi cumpărăm plastilină clasică și avem grijă să nu fie una care colorează mâinile sau care se lipește de mâini. Am testat mai multe variante și am găsit plastilină care se usucă după câteva zile sau chiar mai repede. Am găsit care se întărește prea mult și nu mai poate fi modelată ușor.

Până la urmă am găsit o variantă potrivită, de durată. Ca să păstrăm curățenia, am impus câteva reguli. De exemplu, fiul nostru se joacă în bucătărie la masă. Am pus o mușama pe care poate întinde câtă plastilină dorește. Nu avem covoare, așa că jocul e în siguranță și nu stau stresată că îmi va colora canapeaua sau altceva. În plus, îl supraveghez sau modelăm împreună.

Tu știai că jocul cu plastilină dezvoltă capacitățile copiilor?

Poate că te întrebi cum ar putea o chestie care se întinde să fie mai grozavă decât o tabletă de exemplu, care oferă atâtea informații copilului. Ei bine, tableta are alt efect asupra creierului, dar asta e altă discuție. Plastilina ne provoacă să inventăm povești cu fiecare bucățică. Ne ajută să antrenăm diferite capacități, să ne dezvoltăm atenția, memoria și chiar simțul proporției. Tableta nu face asta.

Poate că pare ciudat, dar cu ajutorul plastilinei copiii învață că acțiunile lor au consecințe. E o activitate care îi relaxează și în același timp le crește capacitatea de a colabora, de a coopera.  În momentul în care modelează, copiii simt că dețin control, ceea ce îi ajută să își satisfacă această nevoie psihologică.

Nu știu dacă toată lumea cunoaște beneficiile rezultate din jocul cu plastilină, dar fiți convinși că abilitățile motrice fine ale mâinilor, gândirea spațială, conceptul de culoare și formă a obiectelor precum și creativitatea sunt antrenate

Ce modelăm noi din plastilină?

La vârsta de 2 ani jumătate, țin minte că Edy nu făcea forme, dar turtea plastilina, o întindea, o rupea sau o amesteca cu alte culori. După o vreme, nu mai țin minte exact cand, a văzut că o poate rula pe masă până când îi iese un vierme mare.

O perioadă a modelat doar viermi și râme mari și mici. Apoi a învățat să ruleze și a transformat viermii în melci. Apoi a făcut și mormoloci, balene, chiar și foarfece :). Da, mai jos sunt foarfecele. Lui îi place să amestece culorile și eu îl las să își facă jocul fix așa cum dorește.

Jocul cu plastilina

Între timp eu i-am arătat și alte forme și m-am antrenat, de asemenea. La început nu făceam prea multe, dar de la forme geometrice, litere și cifre am ajuns să fac broscuțe, balene, insecte, utilaje, trenuri, șopârle, caracatițe, pești etc. Îmi place să modelez alături de el.

În ultima perioadă am observat că reușește și el să facă litere și cifre din plastilină. Unele îi ies foarte bine, chiar m-a surprins acum două zile cu un „A” perfect. Uneori face literele invers, ca și cum s-ar vedea în oglindă, dar probabil așa e vârsta.

Din plastilină putem modela orice. Pe Myckey Mouse, un trandafir, un tren sau o mașină de gunoi. O bucată de plastilină poate fi orice, dar o jucărie nu poate fi și plastilină. Ca și concluzie, acest joc e absolut grozav. În mașină, pe plajă, pe iarbă, în casă, oricând. E o activitate care ține copiii ocupați într-un mod sănătos și oferă multe avantaje. Dacă sunt mai mulți la un loc le antrenează și spiritul de competiție sau capacitatea de a lucra în echipă. Jocul cu plastilină e pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Profitați din plin de el!

Am observat că pe piață a apărut și plastilina inteligentă. Nu am avut ocazia să văd cum e, dar mi-a stârnit interesul. Probabil vom cumpăra și această variantă.

Pe curând!

Facebook Comments
O variantă grozavă prin care învățăm copilul că e bine să folosească săpunul
Încep înscrierile în Taberele Urbane de Programare și Tehnologie de Vară pentru copii, de la Logiscool.ro

4 Comments

 • avatar image

  anda_elena

  aug. 08, 2018

  Reply

  Da, plastilina e un partener ideal de joacă și de distracție, de creștere și de creativitate! Copila mea are 8 ani și încă se bucură de activitățile care includ plastilina! :)

 • avatar image

  Simona

  aug. 08, 2018

  Reply

  Ce îmi mai plăcea să mă joc cu plastilină noi mai avem puțin până trecem la joaca asta, dar abia aştept! :)

 • Cum ajutăm copilul să găsească jocuri noi fără să îi cumpărăm alte jucării?

  oct. 13, 2018

  Reply

  […] modelăm plastilină, desenăm sau pictăm pe foaie goală,  facem mașini din cutii, întindem slime, ne jucăm în […]

 • Grădinița online și activitățile copiilor mei - Emoţii de mămică

  mai 07, 2020

  Reply

  […] ne fac serile frumoase. Poveștile, caietele cu activități, decupajele, desenul, pictura și plastilina au fost de bază. Am făcut crafturi, slime din lipici, am lipit tot felul de forme pe hârtie. Eu […]

Lasă un răspuns