Diverse

Protestul din 10 august e degeaba dacă…

Protestul din 10 august

Nu îmi place politica și deschid rar televizorul, așa că nu sunt foarte la curent cu știrile de zi cu zi. Dar peste protestul din 10 august nu puteam trece. S-a mediatizat foarte mult și mi-a atras atenția numărul mare de români din străinătate care se întorceau în țară. Mi-am dat seama de atunci că va fi ceva de amploare și am urmărit subiectul.

A trecut prima zi și a duduit internetul de știri despre cum s-a întâmplat tot. Parcă s-au mobilizat mai mulți oameni decât se întampla în general. Lucrurile au scăpat de sub control și probabil furia, frica de ceea ce se va întâmpla, mirosul de gaz a cuprins multă lume.

Cu toate acestea, eu cred că…

… protestul din 10 august e degeaba dacă oamenii nu se gândesc și la alte schimbări…

Degeaba vrem o țară ca afară dacă noi înjurăm, scuipăm, bârfim și nu suntem în stare să ne punem gunoiul la coș.

Degeaba vrem politicieni care nu sunt corupți, dacă noi înșine dăm șpăgi peste tot.

Degeaba vrem oameni cumsecade în jurul nostru, dacă noi nu ne creștem copiii empatici, generoși, civilizați, politicoși.

Degeaba cerem, dacă noi nu dăm la schimb.

Degeaba vrem liniște, dacă noi țipăm din răsputeri.

Degeaba îi dăm jos, dacă alegem alții la fel.

Degeaba vrem măsuri noi, dacă nu suntem noi înșine pregătiți de schimbare.

Ceea ce se întâmplă acum în politică este rezultatul unei educații precare în toată țara de zeci de ani. E rezultatul acceptării unor condiții ilegale. Este un cerc vicios în care am intrat cu toții și din care am vrea să ieșim, dar în loc să facem fiecare dintre noi eforturi, preferăm să arătăm cu degetul în altă parte. Asta tot din educație face parte.

Toți suntem responsabili pentru țara noastră. Noi, părinții, care nu îi învățăm pe copii să își găsească o cale și le arătăm cum merge treaba cu plocoanele. Sau că îi învățăm să fenteze, sa fie șmecheri, barfitori, bătăuși. Educatorii și învățătorii care nu înțeleg că s-au schimbat vremurile și că învățământul are nevoie de mai mult decât nepăsare. Medicii care au uitat de jurământ. Firmele care fac evaziune. Muncitorii care stau la umbră în loc să respecte termenele. Cei care dau bani cerșetorilor sau încurajează munca la negru. Lista este extrem de mare.

Fiecare dintre noi e legat de țara asta! Fiecare e vinovat într-un fel!

De ce la protestul din 10 august nu strigă oamenii că mâine să ieșim cu toții să curățăm gunoiul de peste tot? De ce nu ieșim să plantăm copaci în toată țara, să le dăm politicienilor un exemplu pozitiv? De ce nu ne mobilizăm să ajutăm spitalele în loc de biserici?

Ne plângem de școli, de drumuri, de spitale, de tot, dar suntem la fel de hapsâni ca cei din vârf, în a avea cât mai mult. Contăm doar noi, dar arătăm cu degetul pe alții. Suntem invidioși și răi și credem că le stim pe toate. Așa am crescut și dăm aceeași educație în continuare, fără măcar să ne dăm seama ce greșeli facem.

Nu partidele au distrus România. Fiecare om din țara asta a distrus-o, cu politica în frunte.

Toate au o legătură cu noi, dar spiritul de turmă e la modă. Oare de ce nu-l folosim și în lucrurile bune? Să ne mobilizăm cu toții, să creștem copiii cu blândețe, să îi învățăm să fie buni și empatici. Să citim, să vrem să devenim cea mai bună variantă a noastră. Să le arătăm tuturor că muncind facem lucrurile să se învârtă. Să fim noi un exemplu pozitiv pentru copii și pentru toți din jurul nostru.

Aș mai putea continua dar vezi, puțini își văd paiul din propriul ochi. E mai ușor de arătat spre altul. E mai ușor de dat vina…

Păcat că suntem patrioți doar la protest…

Facebook Comments
Septembrie. Luna aceea în care o luăm de la capăt
Dă-le și tu șansa la copilărie!

2 Comments

 • avatar image

  Marius

  aug. 18, 2018

  Reply

  Trebuie sa ne schimbam si noi, sa avem o mai mare implicare civica. Problema este cum educi masa de manevra care nu citeste nici macar o carte pe an si voteaza orice promisiune …

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   aug. 18, 2018

   Reply

   Asta e problema, ca nu putem pe termen scurt. Totul pleaca de la educatie. Vor trece ani multi pana ne vom trezi. Vor trebui multe campanii de genul "pentru psihicul sanatos al copilului petrece cat mai mult timp impreuna cu el". Va dura mult timp si va fi dificil pana vom ajunge acolo... Sunt prea multe lectii predate de parintii, bunicii si strabunicii nostri care au devenit reguli de baza dar de fapt ele ne strica. Speram ca spiritul de turma sa functioneze si la bine.

Lasă un răspuns