Alaptare

Săptămâna internațională a alăptării. Cum am reușit eu să alăptez?

alaptare in public ciupește înainte să adoarmă Săptămâna internațională a alăptării

În fiecare an, între 1 și 7 august este promovată alăptarea, deoarece în această perioadă este săptămâna internațională a alăptării. Cu această ocazie vă invit să discutăm pe marginea acestui subiect, deoarece este unul controversat în rândul mamelor.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. Asta înseamnă fără ceai, formulă, apă, sucuri sau mâncare. Se spune că laptele matern, deși arată ca alte tipuri de lapte, are o compoziție uluitoare care nu poate fi reprodusă.

România are nevoie de timp și de schimbarea mentalității cu privire la alăptare

În acest moment, țara noastră este pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Doar 13 % dintre mame alăptează exclusiv până la 6 luni, în comparație cu țările nordice (țări civilizate) unde procentul mamelor care alăptează este de aproximativ 90%.

Fiecare persoană crește cu anumite convingeri. Se transmite din generație în generație că „laptele e apă chioară după o anumită vârstă”, că „nu se satură cel mic”, că pur și simplu „tu nu ai lapte” etc. Multe mame preferă să asculte de sfaturile celor din jur în loc să se informeze din surse mai sigure. De aceea, alăptarea este încă anormală la noi în țară.

Problema cea mai mare este că mulți medici dau sfaturi eronate mamelor, încă din primele luni. Probabil că de acolo ar trebui începute campaniile de informare. Este foarte important să știm care sunt avantajele alăptării dar și problemele care pot apărea și cum putem trece peste ele.

Cum am reușit eu să alăptez?

Când am rămas însărcinată cu primul copil, am citit foarte mult despre alăptare. Am înțeles de ce renunță mamele ușor, ce probleme pot apărea și mi-am dorit să mă mențin fermă în fața sfaturilor pe care le primeam. Am alăptat până când fiul meu a împlinit vârsta de 2 ani și 2 luni. A fost o înțărcare blândă, iar eu eram însărcinată în 8 luni.

Bineînțeles că până atunci am fost pusă la zid că alăptez în sarcină. Mi s-a spus că iau din nutrienții celui mic sau că o să nasc un copil cu handicap. Eu am avut încredere în corpul meu și în instinctul meu, chiar dacă uneori sfaturile m-au stresat și m-au făcut să fiu nesigură. Am citit și am aflat că sunt mituri. Am născut o fetiță minunată pe care încă o alăptez. Are 1 an și 6 luni și probabil o să mai dureze ceva timp.

Cred că mulți spun despre mine că sunt norocoasă că am avut lapte, că s-au săturat copiii, că nu a fost nevoie de supliment. De fapt nu a fost ușor să ajung aici. Am avut răni, dureri, canale înfundate, ba chiar am ajuns și la febră din cauza alăptării.

Copiii mei au supt de multe ori și s-au trezit des noaptea. Au adormit numai la sân, iar asta a însemnat să fiu tot timpul lângă ei, fără excepție. Dar mi-am asumat aceste lucruri, pentru că știam că voi vedea rezultatele peste ani și pentru că știam că beneficiile sunt mai mari decât dezavantajele. Am reușit să trec peste toate citind, găsind soluții.

Sa alăptezi nu e ușor, asta e realitatea, însă sunt atât de multe avantaje, încât timp de 2 ani merită să faci compromisuri.

Atunci când nu ești părinte, vezi filme în care mamele pun copilul în pătuț și el adoarme sau stă singur. Vezi reclame în care bebelușii se joacă frumos, de parcă asta ar fi singura ocupație. Vezi mame aranjate permanent care pare că toată ziua o petrec în fața oglinzii. Apoi naști și vezi că al tău pui are pusee de creștere, greva suptului, pare că nu se satură, plânge sau nu doarme și cere să stea doar în brațe. Lucrurile astea te sperie, mai ales că nu mai ai timp de nimic altceva.

Într-un moment de slăbiciune de acest fel, vine o mamă „experimentată” cu sfaturi de tot felul. E normal să te simți neîncrezătoare în propriile forțe. Eu te sfătuiesc să nu iei decizii în funcție de sfaturile primite, decât dupa ce te informezi din mai multe surse.

În săptămâna internațională a alăptării aș vrea să pot face mai multe pentru viitoarele mame…

La noi în oraș s-a organizat un marș al mamelor care alăptează. Probabil că mentalitățile nu se schimbă așa, dar un prim pas a fost făcut, de aceea am ales să particip. Cu timpul, oamenii din jur vor accepta mai ușor ideea de alăptare.

Poate că acesta este unul dintre multele articole de pe net despre săptămâna internațională a alăptării, dar m-am gândit că doar implicându-ne și având inițiativă vom reuși împreună.

Alăptează!

Facebook Comments
Ce să faci când alăptezi, ai treabă, dar copilul nu vrea să lase sânul?
Alăptarea la al doilea copil

No comments

Lasă un răspuns