Dezvoltare Ioana

Cum e Ioana la 1 an și 8 luni?

1 an și 8 luni

Micuța mea împlinește astăzi 1 an și 8 luni. Sărbătorim cu o răceală, cu muci și tuse mai exact, dar nu e nasol. Fratele ei a început grădinița de 2 săptămâni, deci a început să vină cu crocobaurii acasă :). Deocamdată el e cel mai ok. Își revine și ea, pentru că nu a fost o răceală puternică, iar eu tocmai ce am luat de la ei.

Cum e Ioana la 1 an și 8 luni?

Am senzația că la partea fizică nu se schimbă mare lucru. Dar când mă uit în fotografii, văd cât e de schimbată. S-a mai înălțat, măselele i-au schimbat zâmbetul, așa că nu mai are fața de bebeluș. E mai… domnișoară.

Are încă 10.3 kg. S-a subțiat, dar pare micuță. Nu mănâncă cine știe ce din cauza măselelor, dar nu mă pot plânge. Are zile în care sunt foarte mulțumită de porțiile pe care le dă gata și zile în care abia ciugulește.

Încă e alăptată și suge tare mult, mai ales noaptea. Mă bucur totuși că sânul e o variantă de dus mai repede la somn. Nu știu ce mă făceam fără, la cât e ea de agitată noaptea.

Cum vorbește Ioana la 1 an și 8 luni?

Ne apropiem de vârsta de 2 ani, așa că e cu vorbă multă, cu înțeles tot mai bine ce se întâmplă în jur. Îmi poate arăta o grămadă de obiecte de care o întreb (de exemplu unde e copacul, geamul, mașina, luna, picioarele, pantofii, rochia, perna etc). Spune și ea multe cuvinte, dar doar după ce consideră că îi ies bine. Dacă îi zic să repete după mine, repetă doar cuvinte pe care le-a mai zis.

Nu mai spune „miau” la pisică, acum îi spune „pisita”. Nu mai spune „ham ham” la cățel, acum îi spune „tetelul”. Vorbește în propoziții scurte gen”: „Edy, bei apa?”, „mami, a ninit tati” (a venit), „unde e tati?” etc. Dacă o întreb cine a făcut ceva poate răspunde „eu”. Dacă o întreb cum o cheamă, răspunde. Zice „salut” când vrea ea, dar în general e destul de reticentă cu străinii.

Mă ia de mână și îmi arată unde vrea să mergem și îmi explică ce dorește cu câteva cuvinte. Dacă o întreb unde, zice „atolo” și arată cu degetul. Se supără dacă nu vin cu ea când mă cheamă, deci încerc să merg peste tot ca să evit supărarea.

Țin minte că la 1 an și 8 luni Edy repeta culori și forme. Adora să îl întreb toată ziua despre asta, deci așa ne petreceam mult timp. Așa ne jucam. Ioana nu are aceeași pasiune. Ea ne hrănește pe noi sau păpușile, cântă și dansează. Îi place mult să îl copie pe Edy și se cam bagă în jocurile lui. Îi place la spații de joacă să fie sus pe tobogane și să facă și ea ce fac cei mai mari.

E nervoasă și agitată în ultima perioadă din cauza măselelor. O dor și îmi poate spune asta. Îmi și arată spre obraz unde. Mai trebuie să îi iasă două, pe partea dreaptă și parcă nu mai ies odată. Abia aștept să se încheie perioada de erupție.

Cât doarme Ioana?

În general doarme aproape 12h noaptea, dar doarme agitată. Se trezește de multe ori, uneori în fiecare oră, vorbește în somn sau începe să plângă. Cred foarte mult că e din cauza măselelor pentru că așa a fost și înainte să îi iasă cele din stânga.

Ziua doarme cam 2h. E mult mai rezistentă acum față de înainte, așa că adoarme la ora 13. Sunt și zile în care adoarme mai devreme sau doarme de 2 ori pentru că îi întrerup siesta. Pentru că am doi copii, uneori sunt nevoită să îl trezesc pe unul din cauza celuilalt și de obicei Ioanei i se întâmplă. Edy trebuie să ajungă la grădiniță sau face gălăgie în casă, deci gata cu somnul :).

Adoarme la sân, dar uneori e obosită și mai adoarme în mașină, în scaun. Acum nu mai e o problemă mersul cu mașina. A devenit mai răbdătoare, mai înțelegătoare și îi pot găsi ocupație. O pot întreba despre ceea ce vede pe geam, deci nu mai e cum era.

Îmi spune să mergem la nani dacă vrea să o alăptez și de multe ori chiar adoarme. Mă ia de mână și mă duce la pat. Acolo vrea să stăm. Mă bucur când știu că nu trebuie să mă rog mult de ea și dacă e și obosită adoarme imediat.

Înțelege ce îi spun, iar asta mă ajută mult

A trecut și vremea în care nu puteam sta cu ei pe trotuar, pentru că plecau care încotro. Acum ne înțelegem și dacă am răbdare, să își facă fiecare damblaua, plecăm fără supărări. Dacă îi zic Ioanei că am ajuns, înțelege. La fel și dacă îi zic că plecăm. Mai fuge de lângă noi dacă se ține după vreun cățel, dar în general nu pleacă.

Îi place să plimbe jucării în oras. Una, două, trei, câte poate prinde. Noaptea nu doarme cu ele, dar în rest le duce peste tot. Se joacă și singură în prezența noastră, dar nu foarte mult. Se joacă și cu Edy și e foarte bucuroasă dacă o bagă în seamă.

Vârsta aceasta de 1 an și 8 luni pentru noi e dificilă, chiar dacă sunt și părți foarte bune. Aștept să crească molarii, poate o să doarmă și Ioana mai mult noaptea. În rest, nu mă plâng. E o fetiță minunată care îmi face zilele minunate. Dacă îmi trece și răceala pot spune că îmi regăsesc și zenul :).

Te aștept și pe pagina de Facebook emotiidemamica dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu tot ceea ce postez.

Pe curând!

Facebook Comments
Cum e Ioana la 1 an și 9 luni? Cum se joacă? Cum e cu tantrumurile?
Fetița mea la 1 an jumătate

No comments

Lasă un răspuns